„Primarii simt că se apropie funia de par și nu vor mai putea face față nici măcar cheltuielilor curente”, este mesajul transmis de conducătorii comunelor după întâlnirea avută săptămâna trecută cu miniștrii.
Președintele Asociației Comunelor din România, Emil Drăghici, primar independent în Vulcana Băi, județul Dâmbovița, susține că facturile venite pentru școli sunt de trei ori mai mari decât în 2021. Deși au fost luni de iarnă, temperaturile au fost mai blânde față de alți ani, dar costurile au fost tot mai mari, spun edilii.
În ianuarie, februarie și martie au fost bani pentru plata facturilor, deoarece noul buget abia a fost aprobat.
„Nu știu dacă putem asigura cheltuielile cu utilitățile și după luna iulie. Bugetul se termină cu siguranță la jumătatea anului. Situația e gravă în toate comunele. Pentru toată lumea va fi o problemă. În cel mai fericit caz, după 1 iulie nu vom mai avea bani pentru plata utilităților”, a declarat Drăghici pentru Europa Liberă.
Situația se repetă însă și la nivelul orașelor din România. Banii au acoperit primele facturi, dar nu sunt suficienți pentru plata utilităților pentru un an întreg.
„Facem față cu greu”, afirmă și Adrian Teban (PNL), președintele Asociației Orașelor din România, primar în Cugir. Facturile pentru anumite unități de învățământ au depășit 100.000 de lei într-o lună.
„Le-am cerut directorilor să fie atenți la consum și ce spații încălzesc. Le-am cerut să nu încălzească spații degeaba.”, dezvăluie edilul economia încercată în plan local.
Dacă banii se termină rapid, se poate intra în partea de investiții. Primarii spun că evită să taie banii de investiții și așteaptă sprijin de la Palatul Victoria.
Dorinel Soare (PSD) este primar în comuna Niculești din județul Dâmbovița și conduce filiala din județ a Asociației Comunelor. Recunoaște că realitatea nu este una care să dea mari speranțe pentru acest an.
„Deocamdată mai avem ceva bani, dar în cel mai scurt timp vom rămâne fără resurse financiare pentru că prețurile au luat-o razna”, a spus edilul pentru Europa Liberă.
Îngrozit de prețurile foarte mari plătite pentru electricitate, a crezut că totul este o greșeală.
„Am vorbit cu doamna contabil să îi întrebe pe ăștia dacă prețul e real. Să întrebe la Electrica ce este cu facturile acestea, sunt greșite? Mi se par foarte mari, era enorm”, povestește primarul dialogul avut cu subalterna sa.
Banii ajung până „în vară”, este mesajul transmis de Soare. Situația se multiplică la nivelul mai multor primării de comune din România.
„Sunt primari care nu au de unde să scoată banii. Nu ne-am gândit că va crește așa, de patru ori prețul”, afirmă Dorinel Soare.
Trei posibile soluții: căldură naturală, bani de la Guvern, tăiere bani investiții
Soluțiile pentru rezolvarea problemei nu sunt foarte multe, spun edilii. Se bucură, în primul rând, că vremea s-a încălzit, ceea ce înseamnă că vor scădea costurile cu încălzirea. Speră ca vremea bună să continue și să nu revină temperaturile sub 10 grade Celsius în timpul zilei.
Acțiunile luate de guvern au făcut ca majorarea de prețuri să fie doar de trei ori, spune Adrian Teban, președintele Asociației Orașelor, dar facturile puteau crește și de 4, 5 ori.
„Majorarea trebuie acoperită de guvern. Nu are cum să nu vină guvernul, e imposibil. E imperativ necesar. Fără intervenția guvernului nu mai avem școli cu lumină și încălzire în toamnă. Așteptăm banii”, a afirmat Emil Drăghici pentru Europa Liberă.
Problema a fost deja ridicată în discuțiile purtate cu miniștrii. Până acum, primarii au primit doar promisiuni, nu se știe exact cum se va rezolva situația facturilor.
„Nu ne pot lăsa în bătaia vântului. Unii fac punga mare și noi sărăcim. Guvernul a spus că vom face, vom drege, așteptăm”, transmite primarul Soare.
Semnalul de alarmă vine și din partea primarilor de orașe. Banii de la guvern sunt ca „o gură de oxigen” pentru ca bugetul să reziste până la finalul anului.
„Evident că avem nevoie de bani de la guvern. Rezistăm până la jumătatea anului. Pentru lunile de toamnă și luna decembrie este nevoie de bani suplimentari de la guvern”, avertizează și Adrian Teban (PNL)
Indiferent e culoarea politică, reprezentanții administrației locale spun că nu se pot baza doar pe vremea bună. Soluțiile sunt: bani de la guvern sau tăierea investițiilor.
Întrebat de ce nu reduce salariile în primăria sa, primarul Soare spune că veniturile primarului și ale viceprimarului au rămas la nivelul din 2018, deși prețurile au crescut în ultimii ani.
„Nu poți să tai salariile când cresc prețurile peste tot. La noi nu a crescut prețul pâinii, uleiului? L-am întrebat pe premier de nu ne crește salariile, dar nu a știut să răspundă”, a dezvăluit primarul din Niculești.
În marile municipii, bugetele sunt mai generoase. Situații grave s-au înregistrat însă în Timișoara, București și Focșani, unde distribuția apei caldei sau a căldurii nu s-a făcut în parametrii optimi.
Primarii de municipii au declarat pentru Europa Liberă că singura soluție pentru a acoperi plata facturilor o reprezintă tăierea investițiilor.
„A fost o explozie la prețul utilităților, luăm banii de la investiții”, a precizat primarul Brăilei pentru Europa Liberă.
Mărturii similare au venit, de-a lungul timpului, de la primarii din Timișoara, Iași, Craiova, Oradea, Bacău, Brașov sau București: facturile mari au tăiat investițiile.