Linkuri accesibilitate

Ursula von der Leyen se va întâlni cu Zelenski la Kiev. UE pregătește Rusiei sancțiuni de zeci de miliarde de euro


Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la un summit informal al liderilor UE la Palatul Versailles, 11 martie 2022.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la un summit informal al liderilor UE la Palatul Versailles, 11 martie 2022.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și cel mai înalt diplomat al UE, Josep Borrell, se vor deplasa săptămâna aceasta la Kiev pentru o întâlnire cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Aceasta ar fi cea mai importantă vizită a unui reprezentant al Uniunii Europene de la începutul invaziei ruse în Ucraina, pe 24 februarie.

„Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, se vor deplasa în această săptămână la Kiev pentru a se întâlni cu președintele Volodimir Zelenski”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Ursulei von der Leyen.

Deplasarea la Kiev va avea loc înainte de acțiunea Stand Up For Ukraine, un eveniment de strângere de fonduri care va avea loc sâmbătă la Varșovia/Polonia, a precizat acesta, fără să ofere alte detalii.


Artiști precum Bono, Madonna, Elton John, Miley Cyrus, Adam Lambert, Céline Dion sau Alanis Morissette s-au alăturat campaniei, arată Comisia Europeană. Evenimentul va fi organizat în Polonia, țară în care au fugit cei mai mulți refugiați ucraineni, aproximativ 2,5 milioane.

Deplasarea șefei CE în capitala ucraineană vine după cea a Robertei Metsola, preşedinta Parlamentului European, de săptămâna trecută, și după ce în luna martie au călătorit la Kiev premierii Poloniei, Cehiei și Sloveniei.

Metsola a promis că UE va spori asistența acordată Ucrainei și cu Volodimir Zelenski a discutat despre sancțiuni mai ample împotriva Rusiei, potrivit unui comunicat al PE.

Surse Reuters: UE va propune noi sancțiuni radicale împotriva Rusiei, de zeci de miliarde de euro

Comisia Europeană va propune marți națiunilor UE noi sancțiuni radicale împotriva Rusiei, inclusiv o interdicție a importurilor de cărbune, cauciuc, produse chimice și alte produse din Rusia în valoare de până la 9 miliarde de euro pe an, a declarat un oficial UE, sub protecția anonimatului, pentru Reuters.

Uniunea Europeană propune, de asemenea, interzicerea exporturilor către Rusia în valoare de alte 10 miliarde de euro pe an, inclusiv semiconductori, computere, tehnologie pentru gazul natural lichefiat (GNL) și alte echipamente electrice și de transport, a indicat aceeași sursă.

De asemenea, navele și camioanele rusești nu vor avea acces în UE, ceea ce va paraliza și mai mult comerțul cu Rusia, dar se vor face excepții pentru produse energetice, alimente și medicamente.

UE va interzice și toate tranzacțiile cu banca VTB și alte trei bănci rusești care au fost deja excluse din sistemul de mesagerie SWIFT, a mai spus sursa.

Alte zeci de persoane, inclusiv oligarhi și politicieni, vor fi adăugate pe lista de sancțiuni a UE.

Ce sancțiuni au fost anunțate până acum la adresa Rusiei

Odată cu discuțiile privind impunerea de noi sancțiuni împotriva Rusiei, BBC a prezentat o listă cu cele care sunt în curs de adoptare:

Petrol și gaze

  • SUA au interzis toate importurile de petrol și gaze rusești;
  • Marea Britanie va elimina treptat importurile de petrol rusesc până la sfârșitul anului;
  • UE s-a angajat să treacă la surse alternative de aprovizionare și să facă Europa independentă de energia rusă cu mult înainte de 2030.

Persoane vizate

  • SUA, UE și Regatul Unit au sancționat împreună peste 1.000 de persoane și întreprinderi rusești considerate apropiate de Kremlin;
  • Activele aparținând președintelui Putin și ministrului de externe Serghei Lavrov au fost, de asemenea, înghețate în mai multe țări.

Alte măsuri

  • Țările occidentale au înghețat activele băncii centrale a Rusiei, pentru a o împiedica să utilizeze rezervele sale valutare în valoare de 630 de miliarde de dolari;
  • A fost oprit exportul de bunuri cu dublă utilizare - adică articole cu destinație atât civilă, cât și militară, cum ar fi piesele pentru vehicule.

Ca răspuns, Vladimir Putin le-a spus națiunilor „neprietene” să plătească pentru importurile de gaz rusesc în ruble, văzută ca o măsură care să ducă la creșterea valorii monedei.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG