Linkuri accesibilitate

Un bărbat trece pe lângă o clădire avariată în urma unui atac cu rachetă, la Kiev, Ucraina - 25 februarie 2022 (AP Photo/Emilio Morenatti)
Un bărbat trece pe lângă o clădire avariată în urma unui atac cu rachetă, la Kiev, Ucraina - 25 februarie 2022 (AP Photo/Emilio Morenatti)

Războiul din Ucraina | Merkel condamnă „războiul barbar” al lui Putin. Zelenski: Rusia controlează 20% din țară

Este a 99-a zi de război, iar Rusia spune că trimiterea de rachete americane cu rază lungă de acțiune în Ucraina crește riscul unui război cu NATO.

Principalele informații ale zilei

14:34 2.6.2022

Zelenski: Rusia controlează 20% din teritoriul Ucrainei

Volodimir Zelenski, pe linia frontului din regiunea Harkov, 29 mai 2022.
Volodimir Zelenski, pe linia frontului din regiunea Harkov, 29 mai 2022.

Rusia controlează în prezent aproximativ 20% din teritoriul Ucrainei, adică o suprafață mai mare decât Belgia, Luxemburg și Olanda la un loc, a declarat joi președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Adresându-se parlamentului luxemburghez, acesta a declarat că aproape 125.000 de kilometri pătrați se află acum în mâinile Moscovei. Zelenski a declarat că actuala linie de front se întinde pe o distanță de peste 1.000 de kilometri, transmite BBC.

Aproape 12 milioane de ucraineni au fost forțați să își părăsească locuințele de la începutul invaziei rusești, la 24 februarie, iar peste cinci milioane dintre ei - majoritatea femei și copii - au plecat în străinătate, a spus el.

Zelenski a mai afirmat că pierderile militare rusești se ridică acum la peste 30.000 de soldați - mai mult decât totalul victimelor sovietice în timpul războiului din Afganistan din 1979-89 și a celor două războaie cecene din 1994-2000. Până în prezent, Rusia a oferit detalii despre peste 1.300 de soldați morți în Ucraina.

13:34 2.6.2022

Viktor Orbán vrea ca patriarhul Kirill al Rusiei să fie scos de pe lista sancțiunilor UE

Patriarhul Kirill și Vladimir Putin.
Patriarhul Kirill și Vladimir Putin.

După ce a blocat aplicarea pachetului 6 de sancțiuni invocând problema aprovizionării cu petrol, Viktor Orbán a cerut, la două zile de la aprobarea planului, ca șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kirill, să fie scutit de ultima rundă de sancțiuni împotriva Moscovei, scrie Politico.

Ungaria a folosit dreptul său de veto, la întâlnirea ambasadorilor UE, atunci când a venit vorba de sancționarea înaltului prelat rus.

Ambasadorii UE s-au întâlnit miercuri după-amiază pentru a examina textul juridic al celui de-al șaselea pachet de sancțiuni, a cărui principală măsură este interdicția importurilor de petrol rusesc, după ce liderii țărilor au ajuns la un acord luni seară. Acordul a inclus o concesie majoră pentru Ungaria, cu o scutire temporară pentru țițeiul furnizat prin conducte.

Fără să menționeze public vreo obiecție înainte de aceste discuții, în cadrul reuniunii de miercuri, Ungaria a obiectat față de propunerea de sancționare a șefului Bisericii Ortodoxe Ruse, un aliat de lungă durată al lui Putin.

Diplomații UE se așteptau să se ajungă la un acord asupra pachetului, care a fost prezentat de Comisia Europeană încă din data de 4 mai. Ambasadorii UE vor continua săptămâna aceasta discuțiile privind textul juridic al sancțiunilor, dar se pare că Ungaria va avea câștiga de cauză și în această privință.

13:06 2.6.2022

Rusia susține că a doborât un avion ucrainean

Ministerul Apărării de la Moscova afirmă că forțele sale aeriene au doborât un avion ucrainean de atac la sol Sukhoi SU-25 în regiunea Nikolaev, transmite BBC.

Potrivit unei actualizări pe canalul său Telegram, Ministerul rus al Apărării a afirmat, de asemenea, că a folosit „rachete aeriene de precizie” pentru a lovi 21 de ținte militare din Ucraina.

De asemenea, Moscova a afirmat că a ucis 240 de soldați ucraineni și a distrus 39 de echipamente militare.

11:28 2.6.2022

Angela Merkel condamnă „războiul barbar”, într-un rar discurs public

Angela Merkel, fost cancelar al Germaniei, a ținut primul său discurs public din acest an, vorbind astfel pentru prima dată cu privire la invazia Rusiei în Ucraina, în cadrul unui eveniment la Berlin.

Merkel, care a demisionat la sfârșitul anului 2021, a susținut activitatea guvernului german, a UE, a SUA, a NATO și a altora care vizează găsirea unui „sfârșit al acestui război barbar”.

„Solidaritatea mea se îndreaptă spre Ucraina, atacată și invadată de Rusia, și spre susținerea dreptului său la autoapărare”, a spus ea, citată de BBC.

Angela Merkel a fost criticată pentru apropierea față de Vladimir Putin, în timpul mandatului său de cancer al Germaniei, care a durat 16 ani , în special pentru că a acceptat gazoductul Nord Stream 2. Proiectul gazoductului a fost în cele din urmă suspendat de succesorul ei, Olaf Scholz, cu două zile înainte de invazia rusă.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG