Linkuri accesibilitate

Premierul Ciucă anunță măsuri după articolul Europei Libere despre rezervele mici de gaze pentru la iarnă


Premierul Nicolae Ciucă a vorbit despre faptul că România a umplut doar pe jumătate depozitele pentru la iarnă, în condițiile în care există riscul ca, în a doua parte a anului, să nu mai aibă de unde să se aprovizioneze.
Premierul Nicolae Ciucă a vorbit despre faptul că România a umplut doar pe jumătate depozitele pentru la iarnă, în condițiile în care există riscul ca, în a doua parte a anului, să nu mai aibă de unde să se aprovizioneze.

Nicolae Ciucă a anunțat marți că va lua măsuri ca România să aibă 80% de gaz în depozite, până la 1 noiembrie, așa cum a decis de altfel Parlamentul European. Declarația premierului vine după ce, săptămâna trecută, Europa Liberă a scris că România are doar 39% din depozite pline.

România mai are doar patru luni la dispoziție ca să ajungă la minimum necesar de 80% în ceea ce privește stocarea gazelor pentru la iarnă.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat planul de măsuri după aproape o săptămână de la publicarea articolului privind situația curentă din depozite și a precizat că gradul de stocare a urcat ușor în aceste zile, până la 41%.

„Angajamentul nostru, față de noi, în primul rând, și față de Uniunea Europeană, este ca, până la 1 august, să avem în depozite 46%, până la 1 septembrie - 57%, până la 1 octombrie - 66% și, până la 1 noiembrie - 80%”, a declarat Nicolae Ciucă.

„Ca atare, în următoarea lună, avem toate premizele să putem să ducem în depozitele de gaz încă 5%. Prin sporirea producției, în momentul de față, așa cum am văzut pe tabloul de comandă, prin această stație, se introduc în rețea peste 3 milioane de metri cubi de gaz”, a mai spus premierul, aflat la Constanța, la ceremonia de începere a producţiei de gaze naturale din proiectul Midia.

Întrebat dacă o cantitate de 80% din capacitatea de stocare ar fi suficient pentru la iarnă, Nicolae Ciucă a răspuns că este „minimum necesar (...) pentru a trece prin iarnă”.

„Sigur, se fac demersuri, așa cum am discutat, sunt în discuții elementele de contract cu Azerbaidjanul, se discută cu partea americană pentru gaz lichefiat și, de asemenea, pentru că nu depindem doar de partea de origine și partea de primire, respectiv la noi în țară, discutăm și de zonele de tranzit și trebuie să facem în așa fel încât să primim acceptul de la ţările de tranzit, respectiv, Turcia, Bulgaria și Grecia”, a completat el.

Reacția premierului a venit după ce Europa Liberă a publicat vineri articolul în care arăta gradul insuficient de gaze stocat pentru a trece iarna cu bine.

Parlamentul European a decis joi că, printr-un vot de urgență acordat în contextul crizei energetice, că statele membre ale Uniunii Europene vor trebui să își umple rezervele de gaz la cel puțin 80% până în noiembrie pentru a se asigura că au suficiente rezerve pentru iarna viitoare.

Regulamentul mai prevede că, în următorii ani, obiectivul va fi de 90%, pentru a proteja europenii de posibilele crize de aprovizionare, iar țările UE trebuie să-și diversifice sursele de gaze naturale și să-și extindă măsurile luate pentru a asigura eficiența energetică.

De asemenea, instalațiile de stocare a gazelor din UE vor căpăta statutul de infrastructură critică.

În prezent, România este printre statele cu cea mai mică rezervă de gaz pentru iarnă, deși discuțiile despre majorarea capacităților de stocare se poartă de la jumătatea lunii mai.

Media europeană de stocare a gazelor este de 55%, iar state precum Portugalia sau Polonia au rezerve de peste 90%.

Situația este similară cu cea din anii trecut, însă condițiile s-au schimbat dramatic, odată cu izbucnirea războiului din Ucraina și a conflictului energetic dintre UE și Rusia.

Germania, de pildă, care acum un an avea doar 38% din capacitate asigurată, acum are 58% din stoc acoperit, cifra Franței a crescut de la 45 la 58%, iar Austria, statul cu cea mai mare dependență de gazul rusesc, de la 28% la 42%.

O nouă capacitate de producție de gaz în Marea Neagră, insuficientă pentru acoperirea deficitului

După cum am relatat la început, premierul Nicolae Ciucă și ministrul Energiei, Virgil Popescu, au avut programată marți o vizită la inaugurarea oficială a celei mai noi facilități de extragere a gazului din Marea Neagră.

Black Sea Oil & Gas a anunțat încă de pe 15 iunie că a început producția de gaze din Marea Neagră. Aceasta ar trebui să acopere 10% din consumul intern. Prima cantitate de gaz fusese livrată chiar în după-amiaza aceleiași zile.

În acest an, din acest proiect vor fi livrați 0,5 miliarde de metri cubi. Producția de vârf este estimată la 1 miliarde de metri cubi în următorii doi-trei ani din zăcămintele Ana și Doina. În paralel, producția de gaz a OMV Petrom este estimată a scădea cu 6-7% în acest an, ca urmare a epuizării unor zăcăminte.

Ultimele estimări arătau că România este în proporție de 20-25% dependentă de gaz din import.

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie: Rusia ar putea întrerupe complet gazul

Rusia ar putea întrerupe complet gazul către Europa pentru a-și consolida influența politică, a declarat miercurea trecută șeful Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), adăugând că Europa trebuie să se pregătească acum.

Mai multe țări europene au anunțat măsuri pentru a rezista la restrângerea ofertei și pentru a preveni penuria de energie din iarnă și o creștere a inflației care ar putea pune la încercare deciziile statelor europene de menținere a sancțiunilor împotriva Rusiei.

Uniunea Europeană a anunțat miercuri că va apela temporar la cărbune pentru a acoperi deficitele de energie, în timp ce a descris reducerile de aprovizionare cu gaze a Moscovei drept „mișcări necinstite”.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG