Rusia a interzis publicația de investigație Bellingcat și partenerul său The Insider
Procurorul general al Rusiei a spus că activitățile Bellingcat și The Insider „au reprezentat o amenințare pentru... securitatea Federației Ruse”, scrie The Guardian.
Un comunicat a spus că ambele organizații vor fi adăugate pe lista neagră a Rusiei, care le interzice să opereze în Rusia și face ca și colaborarea cu ele să fie ilegală pentru organizațiile și indivizii ruși.
Fondatorul Bellingcat, Eliot Higgins, a pus la îndoială cum poate fi aplicată interdicția, având în vedere că nu are prezență în Rusia.
„Bellingcat a fost declarată organizație nedorită în Rusia, împreună cu partenerii noștri The Insider. Bellingcat nu are prezență juridică, financiară sau de personal, așa că nu este clar cum se așteaptă Rusia să pună în aplicare acest lucru”, a scris Higgins pe Twitter.
Reuters raportează că, în măsurile ample de eliminare a opoziției și a disidenței, Rusia a etichetat zeci de organizații internaționale neguvernamentale și grupuri ale societății civile drept „indezirabile”, iar sute de grupuri naționale și jurnaliști care se opun Kremlinului au fost numiți „agenți străini”.
ISW. Trupele rusești vor lansa curând o ofensivă pe scară largă. Atacul din Vinița, parte a unei campanii sistematice a Moscovei
Pauza operațională a armatei ruse a continuat într-o mare măsură, cu atacuri terestre limitate de-a lungul frontului Sloviyansk-Siversk-Bahmut, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima evaluare privind desfășurarea invaziei comandate de Vladimir Putin.
Forțele rusești au continuat bombardamentele intense, atacurile cu rachete și atacurile aeriene de-a lungul întregii linii de front.
Rușii vor lansa probabil în curând o ofensivă pe scară mai largă și mai hotărâtă de-a lungul liniei Sloviansk-Siversk-Bahmut, dar nu există încă indicii cu privire la cât de curând va începe acest atac sau unde anume se va concentra.
Atacul cu rachete asupra orașului Vinița din 14 iulie a făcut parte dintr-o campanie rusă sistematică de atacuri asupra zonelor rezidențiale ale orașelor din Ucraina.
Șeful adjunct al Biroului președintelui ucrainean, Kyrylo Timoșenko, a raportat că forțele rusești au lansat rachete Kalibr de pe un submarin asupra centrului orașului Vinița.
Statul Major General ucrainean a declarat că atacul s-a soldat cu cel puțin 23 de morți în rândul civililor, aproximativ 100 de răniți și 39 de persoane dispărute.
De asemenea, forțele ruse au lansat rachete asupra unui hotel, a unor unități de învățământ, a unui centru comercial și a infrastructurii de transport din orașul NIkolaev.
Principalele concluzii ale ISW:
Rusia și-a continuat campania de atacuri sistematice asupra zonelor rezidențiale din orașele ucrainene cu lovituri asupra orașelor Vinița, Harkov și Nikolaev.
Forțele de invazie au continuat eforturile de a avansa spre Siversk, dar progresul lor este neclar.
Trupele Moscovei au desfășurat atacuri terestre limitate în jurul Bahmut și Slovyansk, dar nu au realizat niciun progres.
Liderul cecen Ramazan Kadîrov a afirmat că unul dintre cele patru noi batalioane pe care le-a format a fost desfășurat în Ucraina.
Atacul de la Vinița. Procuror: Victimele au „ars de vii”, unele cadavre pot fi identificate doar prin probe ADN
Vasyl Nahaichuk, șeful adjunct al unității de arsuri a spitalului din regiunea Vinița, spune, citat de The Kiev Independent, că are pacienți arși pur și simplu de vii.
„Există o tânără, o tânără de 20 de ani, care a fost adusă la noi astăzi. Rănile ei sunt incompatibile cu viața. Arsurile ei acoperă 98% din corpul ei și sunt arsuri profunde. Am internat și o femeie de 60 de ani. Arsurile ei acoperă 80% din corpul ei, dar nu sunt la fel de adânci ca cele ale acelei tinere. Vârsta lor diferă, însă, și contează.”
Nahaichuk a explicat că un nivel de 30% arsuri este de obicei fatal.
Kostiantyn Gozdyp, un procuror local, a declarat că „Unele cadavre nu pot fi identificate în niciun fel decât printr-un examen genetic, ADN. Sunt copii arși de vii, adulți arși de vii.”
MInisterul britanic al Apărării: Trupele ruse susțin că au intrat la periferia Siversk
Forțele separatiste ruse și pro-ruse din Republica Populară Lugansk susțin că au intrat la periferia orașului Siversk, în Donbasul ucrainean, a declarat Ministerul Apărării din Marea Britanie, care a prezentat ultima sa evaluare.
Bakhmut va fi probabil următorul obiectiv, odată ce Siversk va fi asigurat”, se arată în raport.
De când s-a retras de pe Insula Șerpilor, situată strategic, pe 30 iunie 2022, Rusia a încercat să nege capturarea acesteia de către Ucraina.
Cu toate acestea, la 13 iulie 2022, loviturile aeriene ale două avioane de luptă rusești Su-27 nu au reușit să lovească insula. Aceasta urmează modelul forțelor aeriene ruse care nu reușesc să se angajeze cu succes în bătălia tactică.
Peste 2,5 milioane de oameni au fost evacuați din Ucraina în Rusia de la începutul invaziei. Rusia continuă să se confrunte cu acuzații că deportează forțat ucraineni; în multe cazuri, ucrainenii au fost maltratați în lagărele de filtrare înființate de Rusia.