Linkuri accesibilitate

Salvatorii ucraineni dau la o parte molozul în care a fost transformat un bloc de locuințe după ce a fost lovit de rachetele rusești - Ceasiv Iar, Donețk, Ucraina
Salvatorii ucraineni dau la o parte molozul în care a fost transformat un bloc de locuințe după ce a fost lovit de rachetele rusești - Ceasiv Iar, Donețk, Ucraina

Războiul din Ucraina | Încă 500 de milioane de euro ajutor militar de la UE pentru Kiev. Întâlnirea Zelenska-Blinken

Rusia își întărește pozițiile în sudul țării în pregătirea contraofensivei, în timp ce Volodimir Zelenski i-a suspendat din funcție pe șeful spionajului (SBU) și pe procurorul general al Ucrainei, după ce zeci de funcționari din subordinea lor au fost acuzați de trădare.

Principalele informații ale zilei

09:04 18.7.2022

UE vrea să înăsprească sancțiunile împotriva Rusiei

Miniștrii de externe ai UE ar urma să se întâlnească luni la Bruxelles pentru a purta discuții privind sancțiunile, potrivit unui înalt oficial european citat de The Guardian.

Printre măsurile avute în vedere se numără interzicerea achizițiilor de aur din Rusia, o măsură deja instituită de partenerii internaționali.

UE ar putea, de asemenea, să acționeze pentru a impune sancțiuni împotriva mai multor persoane din Rusia.

Un oficial UE de rang înalt a declarat pentru Agenția France-Presse că este probabil ca UE să discute noi sancțiuni în cadrul reuniunii, dar nu va lua o decizie imediată.

Noile măsuri vin în contextul în care „războiul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei continuă fără încetare”, a declarat Ursula Von der Leyen.

„Prin urmare, propunem astăzi să înăsprim sancțiunile dure ale UE împotriva Kremlinului, să le aplicăm mai eficient și să le prelungim până în ianuarie 2023. Moscova trebuie să plătească în continuare un preț ridicat pentru agresiunea sa”, a spus șefa Comisiei Europene.

„Sancțiunile UE sunt dure și incisive. Continuăm să îi vizăm pe cei apropiați de Putin și de Kremlin. Voi prezenta, de asemenea, propuneri Consiliului pentru includerea pe listă a mai multor persoane și entități, pentru înghețara activelor lor și reducerea capacității de a călători”, a adăugat Josep Borrell, înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate.

10:30 18.7.2022

UK: Rusia folosește compania privată Wagner pentru a-și întări forțele din prima linie a frontului

Rusia a folosit compania militară privată Wagner pentru a întări forțele din prima linie și pentru a atenua deficitul de personal și pierderile, afirmă Ministerul britanic al Apărării.

„Este aproape sigur că Wagner a jucat un rol central în luptele recente, inclusiv în capturarea orașelor Popasna și Lisceansk. Aceste lupte au provocat pierderi grele în rândul grupului”, arată analiza zilnică a spionajului militar britanic.

Marea Britanie mai spune că „Wagner reduce standardele de recrutare, angajând condamnați și persoane aflate anterior pe lista neagră. Noilor recruți li se pune la dispoziție o pregătire foarte limitată”. „Este foarte probabil ca acest lucru să aibă un impact asupra eficacității operaționale viitoare a grupului și va reduce valoarea acestuia ca sprijin pentru forțele regulate rusești”, menționează sursa citată.

Șeful Wagner, Evghenii Prigozhin, a fost numit recent Erou al Federației Ruse pentru performanța Wagner în Luhansk, mai arată sursa citată.

„Acest lucru, într-un moment în care o serie de comandanți militari ruși de foarte înalt rang sunt înlocuiți, este posibil să exacerbeze nemulțumirile dintre militari și Wagner. De asemenea, este posibil să aibă un impact negativ asupra moralului militarilor ruși”, mai spune Ministerul britanic al Apărării.

12:05 18.7.2022

Jurnalista Marina Ovsyannikova a fost reținută din nou

Marina Ovsyannikova, editorul de la televiziunea de stat Channel One, a protestat în direct față de invazia Rusiei în Ucraina.
Marina Ovsyannikova, editorul de la televiziunea de stat Channel One, a protestat în direct față de invazia Rusiei în Ucraina.

Poliția rusă a reținut-o pentru câteva ore pe jurnalista Marina Ovsyannikova, care în martie a întrerupt o transmisiune televizată în direct pentru a denunța invazia militară rusă din Ucraina, a declarat duminică dimineață avocatul acesteia.

Nu a fost făcută nicio declarație oficială, dar anturajul ei a postat duminică un mesaj pe contul de Telegram al jurnalistei.

„Marina a fost reținută. Nu există nicio informație despre locul în care se află”, au spus aceștia, potrivit The Guardian.

Mesajul a inclus trei fotografii în care aceasta este condusă de doi polițiști către o dubă albă. Reținerea a avut loc în apropiere de casa ei din Moscova.

Ovsyannikova a postat, de asemenea, imagini cu ea și cu doi câini pe pagina sa de Facebook, dezvăluind ulterior că a fost eliberată după trei ore.

„Am ieșit la plimbare cu câinii, abia am ieșit pe poartă și niște oameni în uniformă s-au apropiat de mine. Acum stau în Ministerul Afacerilor Interne din Krasnoselsky”, a povestit ea.

„Sunt acasă. Totul este în regulă. Dar acum știu că este întotdeauna mai bine să îți iei o valiză și un pașaport dacă ieși în oraș”, a spus ea.

Avocatul ei, Dmitri Zakhvatov, a confirmat arestarea ei pentru agenția de știri Ria-Novosti, spunând că nu știe unde a fost dusă Ovsyannikova. „Presupun că are legătură, într-un fel sau altul, cu actul ei de protest”, a adăugat el.

În martie, Ovsyannikova, editor la televiziunea Channel One, a intrat pe platoul de filmare al programului principal de știri de seară Vremya (Time), ținând în mână un afiș pe care scria „No War” în limba engleză.

Vineri, Ovsyannikova a postat pe Telegram fotografii în care apare în apropierea Kremlinului și purtând o pancartă care evoca moartea copiilor în război și îl denunța pe Vladimir Putin ca fiind un „ucigaș”.

12:45 18.7.2022

Medvedev: Un atac asupra Crimeei va declanșa un răspuns de tip „Ziua Judecății”

Refuzul Ucrainei și al puterilor occidentale de a recunoaște controlul Moscovei asupra Crimeei reprezintă o „amenințare sistemică” pentru Rusia și orice atac extern asupra regiunii va provoca un răspuns de „Ziua Judecății”, a declarat duminică fostul președinte Dmitri Medvedev, potrivit Reuters.

„Ziua Judecății va veni foarte repede și foarte dur. Va fi foarte greu de ascuns”, a mai spus el, fără să dea detalii.

Comentariile sale au fost difuzate la o zi după ce un oficial ucrainean a sugerat că peninsula Crimeea, pe care cea mai mare parte a lumii încă o recunoaște ca parte a Ucrainei, ar putea fi o țintă pentru rachetele HIMARS fabricate în SUA, recent desfășurate de Kiev în lupta cu forțele rusești.

Vadim Skibițki, un oficial din serviciile de informații militare ucrainene, a declarat că Rusia a efectuat lovituri pe teritoriul ucrainean din Crimeea și din Marea Neagră și, prin urmare, un atac ar fi justificat.

De asemenea, agenția de știri Interfax l-a citat duminică pe Medvedev spunându-le veteranilor celui de-al Doilea Război Mondial: „Dacă orice alt stat, fie că este vorba de Ucraina sau de țările NATO, crede că Crimeea nu este rusă, atunci aceasta este o amenințare sistemică pentru noi”.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG