Linkuri accesibilitate

Jurnalista Marina Ovsiannikova, în momentul protestului din 14 martie de la televiziunea rusă de stat
Jurnalista Marina Ovsiannikova, în momentul protestului din 14 martie de la televiziunea rusă de stat

Războiul din Ucraina | Jurnalista rusă Marina Ovsiannikova, arestată. Zaporojie, atacat de ruși. O femeie, ucisă

Războiul din Ucraina | Războiul din Ucraina a ajuns în cea de-a 168 zi. Bombardamentele rușilor continuă în mai multe zone ale Ucrainei, inclusiv în apropiere de centrala nucleară de al Zaporojie.

23:40 10.8.2022

UE, sub presiune ca să interzică turiștii ruși în Europa

UE a fost îndemnată să introducă o interdicție de călătorie pentru turiștii ruși, unele state membre spunând că vizitarea Europei este „un privilegiu, nu un drept al omului” pentru turişti.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat într-un interviu pentru Washington Post că „cea mai importantă sancțiune” a fost „închiderea granițelor, pentru că rușii iau pământul altcuiva”. Rușii ar trebui „să trăiască în propria lor lume până când își schimbă filozofia”, a spus el.

Apelul președintelui ucrainean a fost susținut de prim-ministrul Estoniei, Kaja Kallas, care a scris pe Twitter că vizitarea Europei este „un privilegiu, nu un drept al omului”, adăugând: „Este timpul să punem capăt turismului din Rusia. Nu mai eliberați vize turistice rușilor.”

Prim-ministrul Finlandei, Sanna Marin, a transmis aceleași mesaje, spunând radiodifuzorului public YLE că „nu este corect ca, în timp ce Rusia poartă un război agresiv și brutal de agresiune în Europa, ca rușii să paotă duce o viață normală, să călătorească în Europa, să poată fi turiști.”

Finlanda a declarat anterior că un număr tot mai mare de ruși au început să treacă granița de 830 de mile dintre cele două țări pentru a face cumpărături în magazinele de frontieră și pentru a călători în alte destinații din UE, de când restricțiile Covid au fost ridicate.

Ucraina a cerut miercuri Uniunii Europene și țărilor G7 să înceteze acordarea de vize cetățenilor ruși, invocând sprijinul lor pentru invazia Ucrainei .

„Rușii susțin în mod covârșitor războiul împotriva Ucrainei. Ei trebuie să fie privați de dreptul de a trece frontierele internaționale până când învață să-i respecte”, a scris ministrul de externe Dmitro Kuleba pe Twitter.

23:09 10.8.2022

ONU, optimist privind exporturile de cereale ucrainene

Națiunile Unite se așteaptă să vadă o „mare creștere” a cererilor de export de cereale din Ucraina după ce Rusia, Ucraina, Turcia și ONU au convenit asupra procedurilor de tranzit, a declarat miercuri un înalt oficial al ONU.

Numărul navelor de intrare este de așteptat să „crească în viitorul apropiat”, pe măsură ce se încheie tranzacții cu cereale, a declarat Frederick Kenney, coordonatorul interimar al ONU la Centrul Comun de Coordonare din Istanbul, care supraveghează un acord între Rusia, Ucraina, Turcia și Națiunile Unite.

23:04 10.8.2022

Rusia a încălcat spațiul aerian estonian. Ambasadorul rus, convocat la Tallinn

Estonia l-a convocat marți pe ambasadorul rus și a protestat oficial cu privire la încălcarea spațiului său aerian de către un elicopter rus, a declarat ministerul său de externe.

„Estonia consideră că acesta este un incident extrem de grav și regretabil, care este complet inacceptabil”, a spus ministerul într-un comunicat, spunând că elicopterul a survolat fără permisiune un punct din sud-estul micuței națiuni baltice.

Estonia a făcut o plângere identică la Moscova în iunie, transmite Reuters.

21:56 10.8.2022

Marea Britanie, despre exploziile din Crimeea: Ucraina este îndreptățită să-și recapete teritoriul

Secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, a spus că Crimeea este o „țintă legitimă” pentru ucraineni.

„Cred că atunci când te uiți doar la filmările a două explozii simultane nu chiar lângă cealaltă și la unele dintre pagubele raportate chiar și de autoritățile ruse, cred că este clar că nu se întâmplă asta dacă cineva scăpa o țigară”, a spus el la BBC.

Întrebat dacă baza era o țintă legitimă pentru ucraineni, el a spus: „În primul rând, Rusia a invadat ilegal, nu doar în 2014, ci și acum teritoriul ucrainean. Ucraina, conform articolelor Națiunilor Unite, este perfect îndreptățită să-și apere teritoriul și să ia măsurile necesare împotriva unei forțe invadatoare. Deci, este legitim? Este absolut legitim ca Ucraina să folosească forța letală, dacă este necesar, dar să o facă pentru a-și recâștiga nu numai teritoriul, ci și pentru a-și respinge invadatorul. Și acea bază a forțelor aeriene a fost folosită de forțele aeriene ruse pentru a bombarda ținte ucrainene. Așa că cred că în manualul de război al oricui ar fi o țintă legitimă.”

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG