Totul este „pe șest, dar intenția e clară, vor să vă ia contribuția la Pilonul 2”, își începe intempestiv Claudiu Năsui postarea pe Facebook. Fostul ministru USR susține că se lucrează la mai multe scenarii, dar că de data aceasta planul este „mult mai perfid” și că are susținerea PNL și a președintelui Iohannis.
Metoda pentru a pune în aplicare planul, susține fostul ministrul al Economiei, este să „acuze fondurile de P2 că au pierdut banii românilor. Lucrul acesta se va întâmpla pentru că randamentele de la P2 vor scădea din cauza creșterii dobânzilor”.
Iar dobânzile cresc pentru că fondurile din acest pilon au foarte multe titluri de stat care scad atunci când dobânzile cresc, ceea ce duce la pierderi la Pilonul 2.
„Vor folosi ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară n.r.) să chinuie cât pot de mult administratorii de fonduri ca să închidă prăvălia și să plece din România. După care vor veni tot ei să pozeze în mari salvatori. Vor face o companie de stat ca să preia activele fondurilor care pleacă, sub pretext că, iată, că a eșuat privatul și tot statul trebuie să vină să vă salveze”, afirmă Claudiu Năsui.
Declarația de miercuri a ministrului Budăi nu a făcut decât să toarne gaz pe foc.
„Estimarea de deficit la bugetul de pensii pe anul acesta este de 12 miliarde de lei, exact cât livrăm noi către Pilonul 2. Vom vedea la sfârșit pe execuția bugetară, exact cât virăm la Pilonul 2. Nu vreau să creez o știre de aici, că a spus Budăi că nu mai virăm la Pilonul 2, este exclus așa ceva, există o lege”, a declarat ministrul Muncii.
Cu toate acestea, dată fiind idiosincrazia PSD față de Pilonul 2 de pensii și încercările trecute de a atenta la acest fond, afirmațiile ministrului Budăi ridică semne de întrebare.
Se pregătește ceva, așa cum susține Claudiu Năsui? Mai ales că fostul ministru spune că „se discută să se împartă contribuția 1% și 2,75%, astfel încât nouă să ne scadă taxele pe muncă cu 1%, dar statul să ia cei 2,75%”.
S-a schimbat poziția PNL?
Șeful grupului PNL din Camera Deputaților spune pentru Europa Liberă că poziția liberalilor nu s-a modificat și că ei susțin majorarea alocărilor conform calendarului.
„Nu s-a modificat nimic în poziția noastră ca partid. Faptul că suntem în coaliție nu cred că a modificat cu ceva din pozițiile fiecărui partid pe tema aceasta”, afirmă Gabriel Andronache.
„Referitor la declarațiile domnului Budăi, în mod evident că abordarea PSD este aceeași din totdeauna: că Pilonul 1 este cel mai important pilon de susținere a sistemului de pensii”, mai spune reprezentantul PNL.
El menționează că nu are informații cum că Executivul ar pregăti o Ordonanță de Urgență pe tema aceasta.
„Nici de la secretarul de stat și nici de la secretarul de stat pe relația cu parlamentul”, întărește deputatul PNL.
„Eu am participat în Coaliție la discuții, înainte de vacanța parlamentară, și nu am asistat la nicio discuție pe tema asta”, mai spune Gabriel Andronache.
Dublă taxare la Pilonul 2 de pensii
Pe de altă parte, după ce Guvernul a aprobat în martie o OUG prin care majorează contribuția virată la Pilonul 2 de la 3,75% la 4,75%, începând cu 1 ianuarie 2024, prima de acest fel, în altă ordonanță privind creșterea taxelor (OUG 16/2022), sunt taxate dividendele încasate de fondurile de pensii, introducându-se problema dublei impozitări.
Efectul este că sumele acumulate în fondurile de pensii private vor fi mai mici din cauza noilor obligații fiscale.
„Taxarea dividendelor încasate de fondurile de pensii private încalcă acest principiu EET (exempt-exempt-tax n.r) și introduce problema dublei impozitări a beneficiilor ce vor fi încasate sub formă de pensii de participanți și beneficiari”, spune Mihai Bobocea, consilier al Board-ului și purtător de cuvânt al Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).
Majoritatea statelor europene cu sisteme de pensii private au implementat în legislație sistemul „EET”.