Linkuri accesibilitate

Oamenii din satele României cu zăcăminte de gaze estimate la miliarde de euro se încălzesc cu lemne


Satele României. Gaze de miliarde de euro sub case, încălzire cu lemne
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:57 0:00

Cel mai mare zăcământ de gaze descoperit pe teritoriul României este în județele Buzău și Brăila. Asta nu ajută însă nici România, nici pe locuitorii din zonă, care se încălzesc cu lemne.

Compania de stat Romgaz anunța, în 2016, că a descoperit, în urma unor explorări de aproape doi ani, un zăcământ estimat la 30 de miliarde de metri cubi de gaze. Comoara de gaze era poziționată în mare parte sub cele șase sate din comuna buzoiană C.A. Rosetti.

După anunțul din 2016, în primăvara anului următor, Romgaz a început exploatarea resurselor, dar nu a reușit să scoată mai mult de 2% din cele 30 de miliarde de metri cubi de gaze estimate, care ar valora 90 de miliarde de euro la prețul actual de 3.000 de euro pentru o mie de metri cubi.

Până în acest moment, reprezentanții Romgaz au refuzat să explice pentru Europa Liberă de ce nu au reușit să exploateze gazul care ar fi util atât economiei în general, cât și locuitorilor sub ale căror locuințe și terenuri se află aceste resurse.

Anual, România are nevoie de 12,5 miliarde de metri cubi de gaze. 8-9 miliarde de metri cubi sunt extrași intern, în rest se importă din Rusia.

În mai 2017, premierul de la acea vreme, Sorin Grindeanu (în prezent ministru al Transporturilor), vizita exploatarea și spunea că aceasta, „cea mai importantă descoperire de după Revoluție, ar putea asigura independența energetică a României”.

Au gaze sub case, dar se încălzesc cu lemne în sobe

În tot acest timp, locuitorii din satele care au „comoara” de gaze sub case se încălzesc cu lemne.

Mirela Dobrescu, o pensionară din localitatea C.A. Rosetti, s-a chinuit o lună să transporte cu un cărucior lemnele necesare pentru iarnă. Iar lemnele nu erau în pădure, erau doar în fața porții sale. „Nu am nici pe cine să rog să mă ajute, tinerii au plecat din sate”, ne-a spus aceasta.

Pentru iarna care vine, Mirela Dobrescu a cumpărat lemne de 5.000 de lei.
Pentru iarna care vine, Mirela Dobrescu a cumpărat lemne de 5.000 de lei.

Viața grea de la sat i-a făcut pe tineri să se mute la oraș sau în alte țări, cred mulți dintre cei rămași încă în mediul rural. Mirela Dobrescu este sigură că dacă ar fi rețea de distribuție a gazelor în satele comunei, tinerii nu ar mai fugi de viața de la țară.

„Aș trage gaze imediat. Este nemaipomenit! Am fata în oraș, la Buzău, gaze, frumos, curat. Mi-e greu, intru cu lemne, fac, scoate cenușa. Au plecat multe familii tinere din cauza asta că nu au gaze”, ne spune Mirela Dobrescu.

În timpul iernii, Mirela Dobrescu face foc de două ori pe zi. Dacă e ger, focul trebuie întreținut toată ziua.
În timpul iernii, Mirela Dobrescu face foc de două ori pe zi. Dacă e ger, focul trebuie întreținut toată ziua.

Până în acest moment Romgaz nu a exploatat zăcământul pe care anunța cu ani în urmă că l-a descoperit.

A reușit doar să extragă mici pungi de gaze situate până la adâncimi de până la 3.500 de metri. Specialiștii companiei de stat susțin că mare parte din zăcământ se află la peste 4.000 de metri adâncime.

Din ultimele date oferite de reprezentanții Romgaz, dar și din declarațiilor unor politicieni ca Marcel Ciolacu (președintele PSD, președinte al Camerei Deputaților) sau ale ministrul Energiei, Virgil Popescu, reiese că de-abia din 2023 sau 2024 se va extrage și exploata cea mai mare parte a celor 30 de miliarde de metri cubi de gaze anunțate de compania de stat.

Deși Romgaz a denumit zăcământul ca fiind de la Caragele (comuna Luciu), de fapt mare parte a resurselor se află pe suprafața celor șase sate din comuna învecinată, C.A. Rosetti din Buzău.

Platoul de exploatare Caragele face parte din comuna C.A. Rosetti. Se numește platoul Caragele deoarece începe de la bazele localității Caragele, spune primarul Costel Crăciun.
Platoul de exploatare Caragele face parte din comuna C.A. Rosetti. Se numește platoul Caragele deoarece începe de la bazele localității Caragele, spune primarul Costel Crăciun.

„Aici e prima sondă, lângă ea este a doua sondă. Vine țeava care leagă de stația de uscare cu trecere și ajungem în inel. Aici avem stația de uscare mare în inelul Făurei, pe teritoriul comunei C.A. Rosetti. Aici este comoara de gaze. Aici, se speră că este! Se extrage deja din 2017”, ne-a explicat primarul din C.A. Rosetti.

Costel Crăciun spune că pentru racordarea localității sale la rețeaua de gaze ar fi nevoie de o investiție de 6 milioane de euro.

În România, doar 7% din locuințele din sate și comune sunt racordate la gaze, conform unui studiu al Federației Patronale Petrol și Gaze (FPPG), realizat împreună cu Centrul pentru Studiul Democrației (CSD).

Fuga tinerilor, câteva date

Depopularea satului românesc este una dintre cele mai mari probleme sociale ale României, spun numeroși specialiști.

Din 12 milioane de oameni care trăiau în mediul rural în 1990, acum mai sunt doar 9 milioane, conform datelor Institutului Național de Statistică. Din cele 9 milioane, aproape 5 milioane sunt bătrâni.

Dacă toate satele din România ar fi racordate la rețeaua de gaze, consumul ar fi între 700 de milioane de metri cubi și un miliard de metri cubi, conform studiu al Federației Patronale Petrol și Gaze.

Numai zăcământul din Buzău și Brăila, denumit de la Caragele - numele satului unde exploatările au confirmat „comoara”, ar putea asigura consumul pe minimum 30 de ani pentru locuitorii din toate satele din România.

Șirul promisiunilor

După certificarea zăcămintelor de la Caragele au urmat planurile de investiții și de extragere a gazului din subsol.

  • 2017

Anul următor descoperirii aducea și o primă prognoză legată de momentul în care resursele vor fi utilizate economic. Conform comunicatelor date de Romgaz, gazele de la Caragele urmau să fie exploatate din 2019.

Primele sonde au fost montate în anul 2017, iar inaugurarea oficială a avut loc pe 17 mai în prezența premierului de atunci, Sorin Grindeanu. În dreapta, Călin Popescu Tăriceanu, care era președinte al Senatului.
Primele sonde au fost montate în anul 2017, iar inaugurarea oficială a avut loc pe 17 mai în prezența premierului de atunci, Sorin Grindeanu. În dreapta, Călin Popescu Tăriceanu, care era președinte al Senatului.

„La Caragele se află cel mai mare zăcământ on-shore de gaze naturale descoperit în ultimii 30 de ani în România. Acesta este evaluat la aproape patru miliarde de dolari și poate asigura, pe consumul mediu anual, necesarul național pentru 3 ani”, mai precizau reprezentanții Romgaz.

Evaluarea de patru miliarde ținea cont de prețul gazului de acum cinci ani. Tarifele din acest moment sunt triple față de 2017.

  • 2018

În anul următor, termenul de exploatare era împins până în 2021 sau 2022. „Noua descoperire a Romgaz de la Caragele ar putea fi pusă în funcțiune în 2020-2021, cu investiții în foraj în derulare”, se preciza într-un comunicat al companiei din urmă cu patru ani.

Dumitru Gheorghe Rotar, director general adjunct al Romgaz la acel moment plusa. „În momentul de față am finalizat evaluările, am proiectat puțurile pentru a evalua această descoperire, iar în trimestrul al patrulea și în 2019 probabil vom fora șase până la opt sonde pentru a evalua potențialul amplitudinii concrete a acelei descoperiri care este mai adânc de 1.000 de metri și se așteaptă să intre în funcțiune cândva în 2020-2021”, declara acesta printr-un comunicat de presă.

  • 2019

Pentru a respecta promisiunile că din 2019 se va începe explorarea gazelor de la Caragele, directorul Romgaz de la acel moment, Adrian Volintiru, anunță că societatea de stat extrage zăcămintele din Buzău chiar de la sfârșitul anului 2018.

„Astfel, producția pe total a zăcământului Caragele a fost, în anul 2018, de 225,894 milioane metri cubi, reprezentând 4,2% din producția totală de gaze realizată de Romgaz”, preciza Adrian Volintiru într-un comunicat trimis presei.

Ce nu spunea fostul director, demis în 2021, este că gazele naturale exploatate erau cele scoase de sonda de explorare, Rosetti 77, care încă mai făcea teste. Reprezentanții Romgaz ne-au confirmat că până în 2020, sonda de explorare Rosetti a fost singura care a acționat în perimetrul Caragele.

Mai mult, sonda Rosetti 77 a scos gaze de la adâncimi de până în 1.500 de metri, iar pungile importante de gaze sunt la 4.000 de metri adâncime, așa cum reiese din datele trimise de Romgaz la Agenția pentru Resurse Minerale.

  • 2020

În anul următor, Romgaz anunță încă o dată începerea producției din zona adâncă a structurii Caragele. Explorarea se face tot cu sonda de explorare 77 Rosetti, însă. Adrian Volintiru mai declara, prin intermediul comunicatelor de presă, că în acel an Romgaz a mai montat două sonde în Caragele.

„Romgaz a intensificat exploatarea în zona de adâncime medie a structurii Caragele, prin introducerea în producție a două noi sonde”, precizat acesta.

  • 2021

Anul trecut, reprezentanții companiei anunță că Sonda 77 Rosetti face operațiuni de explorare și nu de exploatare. Se „continuă operațiunile de foraj pentru realizarea obiectivelor de explorare după confirmarea cu succes a țintei de evaluare a descoperirii 77 Rosetti, prin diagrafii și testarea sondei netubate, parte a descoperirii Caragele”, se precizează într-un comunicat al Romgaz.

  • 2022

Dacă Virgil Popescu consideră că în 2023 se pot exploata cu adevărat aceste gaze, Marcel Ciolacu a avansat un alt termen. Este vorba de anul 2024.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, este originar din județul Buzău.

„La zăcământul Caragele estimăm începerea exploatării la începutul anului 2024. România va avea surplus de gaze naturale, practic dublându-și producția cu mult peste necesarul actual de consum intern, dar și timp suficient să se pregătească pentru a dezvolta industrii care să consume gazul în țară.

De asemenea, țara noastră va deveni un furnizor de securitate energetică regională. Este evident că atunci când oferta de gaze va fi mai mare decât cererea de pe piața internă, oferta va scădea, iar românii vor beneficia de prețuri mai mici”, spunea Ciolacu în luna aprilie, în cadrul unei declarații de presă.

  • 16x9 Image

    Marian Păvălașc

    A intrat în echipa Europa Liberă în ianuarie 2021. Este un jurnalist freelancer care își propune să publice știri importante, dar și reportaje, investigații. A intrat în presă în primii ani ai studenției, în urmă cu 15 de ani, atunci când a început să scrie pentru un cotidian din Galați. 

XS
SM
MD
LG