Social-democrații propun taxa de solidaritate pentru a acoperi gaura de la buget după compensarea facturilor la energie. Măsura va fi aprobată în Guvern până la 1 septembrie, susțin lideri din Coaliție.
Noutatea o reprezintă apariția unui preț de referință pentru vânzarea energiei pentru care se acordă compensare.
În prețul de referință se vor regăsi prețul de achiziție, recunoașterea unor investiții și o marjă de profit. Ce va depăși însă un anumit plafon va fi supraimpozitat cu 100%, spun surse din PNL și PSD. Măsura a fost propusă chiar de ministrul Virgil Popescu (PNL) și a fost agreată și de PSD.
Sorin Grindeanu, prim-vicepreședinte PSD, susține că dacă Hidroelectrica vinde cu 500 de lei/MWH și realizează și profit, atunci nu este normal ca prețul în piață să ajungă până la 3.000 lei/Mwh, iar statul să ofere compensare pentru această sumă.
Surse guvernamentale din PSD au declarat pentru Europa Liberă că ultimele calcule arată că factura finală pentru Guvern, până la sfârșitul lui 2022, va fi de 13 miliarde de lei pentru compensarea prețului la energie.
Estimarea are în vedere noile măsuri care se vor introduce de la 1 septembrie și un cost mai redus pentru stat.
Ministerul Energiei făcuse o evaluare proprie și a anunțat că factura va fi de 16 miliarde de lei, dar în ea nu erau prevăzute economiile făcute la buget prin reducerea valorii de compensare.
Sumele câștigate de stat prin supraimpozitarea lanțului din energie vor fi utilizate tocmai pentru a plăti acești bani datorați de guvern.
Pentru consumatorii casnici se mențin actualele scheme de ajutor în care prețul rămâne fix de 0.68 lei până la 100 kwh și de 0.8 lei până la 300 kwh.
Europarlamentarul PSD, Mihai Tudose, a precizat că firmele din energie vor fi obligate să se conformeze și să trimită spre decontare facturile în cel mult o lună. La finalul lunii august, ANRE a precizat că facturile trimise spre decontare sunt din luna aprilie. Firmele din domeniu susțin însă că platforma de înregistrare s-a deschis târziu.
Social-democrații insistă ca reglementarea pieței de energie să devină realitate din 2023, mai ales că și la nivelul Comisiei Europene au început să vină mesaje în această direcție.
„Sunt firme care plimbă hârtii, nu i-ați văzut cu găletușa de energie, vor fi recuperate de la ei sumele printr-o taxă de solidaritate. Banii vor fi folosiți pentru a compensa prețurile la consumatorul final. Probabil nu vor fi suficienți bani, dar efortul bugetar va fi infinit mai mic”, a precizat Mihai Tudose (PSD), care nu a putut spune care va fi gaura la buget.
El a declarat că se poate ajunge și la o creștere a deficitului bugetar, deși Guvernul va încerca să acopere sumele pentru compensarea energiei fără majorarea deficitului.
Social-democrații îl consideră responsabil pe ministrul Energiei, Virgil Popescu, pentru problemele legate de compensarea facturilor de la energie, în timp ce liberalii susțin că vinovăția este la ANRE și PSD.