Bun găsit,
Iată știrile zilei:
- Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei acuză România, prin vocea purtătorului de cuvânt Maria Zaharova, că livrează pe ascuns armament Ucrainei.
- Guvernul român a adoptat ieri o ordonanță prin care sunt reduse pragurile până la care se plafonează energie consumată de populație și se supraimpozitează companiile din energie.
- Partidul aflat la putere în Polonia cere Germaniei plata a 1,3 trilioane de euro pentru daunele provocate țării în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
MAE rus: România furnizează armament Ucrainei
La o întâlnire cu jurnaliștii care a avut loc miercuri, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe rus, Maria Zaharova, a vorbit pe larg despre presupusele livrări de arme ale României pentru Ucraina.
Oficial, România nu a ajutat cu armament statul vecin invadat – fapt care i-a adus critici în ultimele luni – însă Moscova crede că, de fapt, lucrurile nu stau chiar așa.
Plecând de la o știre care nu există în realitate, privind o discuție telefonică dintre ministrul român al Apărării și cel al Ucrainei, Zaharova a spus că „Bucureștiul evită publicitatea legată de aceste subiecte, preferând să le spună românilor și opiniei publice internaționale doar despre sprijinul 'umanitar' acordat Ucrainei. Este clar acum ce înseamnă 'umanitar'”.
„Dacă oficialii români cred că toate acestea sunt irelevante, este opinia lor. Dar ar fi frumos să împărtășească niște 'dezvăluiri' despre aceste transporturi. Ce trimit ei regimului de la Kiev?”, a continuat reprezentantul MAE rus.
Niciun oficial român nu a reacționat până acum față de acuzațiile Mariei Zaharova. În schimb, atât premierul Nicolae Ciucă cât și ministrul Apărării, Vasile Dîncu, vor participa astăzi și mâine la Black Sea and Balkans Security Forum, acolo unde va avea o intervenție online și ministrul ucrainean al Apărării.
Europa Liberă a scris în mai multe rânduri despre faptul că România este codașă, potrivit raportărilor oficiale, în privința sprijinului oferit Ucrainei. La capitolul ajutor militar, singurele informații publice sunt despre căști și veste antiglonț trimise la începutul războiului. În rest, autoritățile de la București s-au rezumat la a prezenta, de fiecare dată, doar ajutorul umanitar oferite țării vecine invadate.
Noi reguli în energie
Guvernul a adoptat aseară o nouă ordonanță pentru sectorul energetic, impunând o serie de reguli noi în special pentru companiile din sector, dar și pentru cele dependente de acesta.
Pentru populație, atât în privința electricității cât și a gazului, plafoanele până la care statul acoperă facturile au rămas la fel: 0,80 lei/kWh și 0,31 lei/kWh la gaz metan. Singura diferență e pragul până la care se va aplica plafonarea pentru energie electrică. Acesta a scăzut de la 300 kWh/lunar, la 255.
Pentru firme, însă, lucrurile se vor schimba. În primul rând pentru cele din sectorul energetic. Ordonanța impune suprataxarea pentru tot lanțul, și pentru traderi, și pentru furnizorii cu activitate de traderi, și pentru producători. Este vorba despre o contribuție la un Fond de Tranziție energetică. Traderii vor putea avea un profit de doar 2%, orice câștig suplimentar merge la stat. Exportul de energie electrică va fi de facto interzis pentru că nu va mai aduce niciun fel de profit, remarcă Economica.
Nu lipsesc nici criticile, momentan doar pe modul în care în Guvernul a luat aceste măsuri. Reprezentanții patronatului Concordia au acuzat că sectorul privat s-a trezit cu noi reguli ale jocului printr-o măsură care nu a fost dezbătută niciun moment cu reprezentanții acestuia.
Polonia și daunele de război
Partidul care conduce Polonia a cerut ieri Germaniei să plătească țării 1,3 trilioane de euro pentru daunele suferite în timpul ocupației naziste din cel de-al Doilea Război Mondial. Jarosław Kaczyński, șeful partidului naționalist de guvernământ Lege și Justiție (PiS) a făcut declarație la aniversarea a 83 de ani de la invadarea Poloniei de către Germania nazistă.
„Știu că pornim pe un drum care va dura mult și nu va fi ușor. Nu promitem succese rapide”, a declarat Kaczyński, într-o conferință de presă care a avut loc în castelul regal din Varșovia, o clădire distrusă în timpul războiului și reconstruită abia în anii 1970.
Anunțul partidului de la putere din Polonia este văzut strict ca un act politic, menit însă să complice relațiile dintre Varșovia și Berlin. Polonia a renunțat încă din 1953 de la cererile de daune împotriva Germaniei. „Problema reparațiilor este închisă”, a fost răspunsul venit de la Berlin.
„Polonia a renunțat la alte reparații cu mult timp în urmă, în 1953, și a confirmat această renunțare de mai multe ori. Aceasta este o bază esențială pentru ordinea europeană de astăzi. Germania își susține din punct de vedere politic și moral responsabilitatea pentru al Doilea Război Mondial.”
În Ucraina, o echipă a Agenției Internaționale de Energie Atomică a ajuns la Zaporojie, acolo unde a constatat daunele provocate de bombardamente. Șeful agenției a spus că inspectorii vor rămâne la Zaporojie cât timp va fi necesar.
Iar în SUA, toate publicațiile tratează discursul președintelui american susținut la Casa Independenței din Philadelphia. Joe Biden a avertizat că valorile democratice ale Americii sunt atacate de forțele extremismului loial fostului președinte Donald J. Trump și l-a învinovățit pe predecesorul său că a alimentat o mișcare care solicită violență politică.
„Donald Trump și republicanii MAGA reprezintă un extremism care amenință însăși fundațiile Republicii noastre”, a spus Biden.
În Rusia, președintele Vladimir Putin a depus ieri câteva fire de trandafir la sicriul lui Mihail Gorbaciov, însă nu va participa la funeraliile de sâmbătă. Purtătorul de cuvânt de la Kremlin a spus că programul profesional al lui Putin este foarte încărcat.
Alte subiecte:
- Forțele ruse și separatiștii pro-ruși i-au forțat pe civilii ucraineni, fugiți din calea războiului, să meargă în Rusia sau să caute refugiu în teritoriile ocupate de armata rusă, arată Human Rights Watch.
- Noua sesiune parlamentară din România începe cu o agendă încărcată și dificilă, multe dintre legile ce urmează să fie adoptate fiind controversate.
- Autoritatea Vamală Română va scoate la concurs în luna septembrie 194 de funcţii, pe perioadă determinată, în contextul războiului din Ucraina.
- Emil Hurezeanu, despre moștenirea lui Mihail Gorbaciov: „A interzis votca și a introdus libertatea de expresie. A fost considerat de ruși groparul propriei țări. Dar noi trebuie să-i fim recunoscători”.
Nu uitați, ne puteți scrie la adresa de e-mail treiminute@rferl.org.
Cele bune,
Ionuț