„Sper să termine peste două săptămâni. Acum suntem în vacanță”, spune o bunică de la Școala nr 28 din Capitală, situată în Sectorul 2, care trece împreună cu nepoțelele ei pe lângă clădirea aflată în reabilitare. Fetele sunt eleve la această școală, dar deocamdată sunt în vacanță.
Toți elevii de Școlii nr 28 sunt în vacanță până pe 19 septembrie din cauza că lucrările de reabilitare care nu au fost finalizate în timpul vacanței de vară. Schelele sunt puse pe clădire și toată curtea școlii e un șantier.
Un afiș de pe gardul școlii anunță că lucrările durează până în luna decembrie, însă după cum spun administratorii școlii exista o promisiune că totul va fi gata până la începerea școlii.
Pentru că acest lucru nu s-a întâmplat, elevii au rămas în vacanță.
De ce nu au început elevii școala online până se terminau lucrările de realibitare?
Regulamentul de organizare al școlii, modificat înainte de 5 septembrie, arată că dacă școala cere acest lucru, în situații excepționale, cursurile pot fi suspendate, însă orele online sunt aprobate de Ministerul Educației.
Am încercat să aflăm de la fața locului de ce elevii de la Școala nr 28 nu au început cursurile în vreo formă și dacă profesorii au cerut să înceapă cursurile online.
În prezent, profesorii de la Școala Nr.28 vin și stau în sala de sport. Directoarea adjunctă a școlii spune că nu mai există prevederea ca elevii să participe la cursuri online.
Nu vrea să dea detalii și ne trimite la directorul general al școlii care nu este prezent. Europa Liberă a încercat să ia un punct de vedere de la Emil Zabavă, dar acesta a refuzat dialogul.
Școala nr. 28 este una din cele 5 unități școlare care nu au început cursurile, potrivit datelor de la Ministerul Educației, două dintre ele fiind creșe în județul Arad și Giurgiu, iar trei sunt școli în București.
Inspector școlar: Consiliul de adminsitrație a cerut suspendarea
Vlad Driceanu, inspectorul general București, a declarat pentru Europa Liberă că elevii de la Școala Nr.28 sunt încă în vacanță pentru că „nu sunt finalizare lucrările de reabilitare”.
„Consiliul de administrație al unității școlare așa a solicitat: începerea cursurilor când se vor finaliza lucrările”, a spus Vlad Drinceanu.
O altă școală care la Ministerul Educației figurează că nu a început cursurile este Școala Nr. 85 tot din Sectorul 2.
Una dintre profesoarele școlii cu care am vorbit spune că, deocamdată, elevii sunt relocați la Școala Maica Domnului. „Suntem relocați în altă clădire, deocamdată facem ore în format fizic”, a spus profesoara.
Sorin Ion: Regulamentul prevede ore online
Reprezentanții Ministerului Educației spun că orele online pot avea loc la cerere. Sorin Ion, secretar de stat pentru învățământul preuniversitar, arată că regulamentul de organizare al școlilor din România (ROFUIP) prevedere posibilitatea cursurilor online.
Însă multe dintre școlile la care lucrările de reabilitare nu au fost terminate la 5 septembrie au fost relocate.
„Avem situații în țara asta în care nu au găsit soluții pentru relocare și, de exemplu, încep școala peste o săptămână sau peste două săptămâni. Avem trei școli în București, și mai avem una la Giurgiu și una la Arad, dar alea sunt puțin atipice în sensul că sunt creșe, preluate acum de Ministerul Educației. Acolo nu se poate face online. Există două variante când avem cursurile suspendate. În ROFUIP, se arată că la suspendarea cursurilor cu prezență fizică ai varianta recuperării orelor până la sfârșitul anului școlar”, a spsu Sorin Ion.
Inspectorii școlari spun că prin ROFUIP nu este de fapt prevăzut învățământul online, ci se vorbește despre suspendarea cursurilor.
„Nu mai există învățământ online, nu mai există niciun fel de reglementare care să ne permită să facem online”, a spus Marius Gőndőr, inspector general în județul Arad. Aici există o creșă nou înființată începând cu 1 septembrie, în localitatea Curtici, a cărei clădire nu a fost conectată la electricitate înainte de 5 septembrie.
„Știu că azi (n.r. miercuri) s-au finalizat demersurile pentru conectarea la curent și urmează să facem recepția și din ce informații am de luni începe creșa”, a spus inspectorul școlar.
În județul Arad, 12 unități școlare sunt încă în reabilitare. „Acolo unde mai sunt lucrări de reparații, că mai sunt și alte unități de învățământ unde lucrările nu au fost terminate datorită amplorii, acolo copiii sunt relocați. Sunt 12 unități de învățământ care sutn relocate”, a mai spus inspectorul Marius Gőndőr.
374 de școli în reabilitare, elevii relocați la alte clădiri
În total, la nivel național, sunt 374 de unităţi de învăţământ unde lucrările de reabilitare nu au fost terminate, motiv pentru care au fost relocate.
Cele mai multe astfel de școli sunt în Bucureşti - 36, Vaslui - 40 de unităţi de învăţământ, Constanţa - 18 unităţi de învăţământ, Prahova alte 18 unităţi de învăţământ.
Potrivit Ministerului Educației, toate aceste școli „fac obiectul unei acţiuni majore de reabilitare a clădirilor şi de extindere a acestor clădiri, iar contractele încheiate au date de finalizare ce depăşesc 5 septembrie”.
Prevede ROFUIP ore online?
Articolul 9 al regulamentului școlar prevede situațiile în care se pot suspenda cursurile, iar în ultimul paragraf se arată că „în situaţii excepţionale, inclusiv pe perioada declarării stării de urgență/alertă”, Ministerul Educaţiei elaborează și aprobă orele online.
Prevederile din ROFUIP arată că în cazul epidemiilor, intemperiilor, calamităților cursurile pot fi suspendate pe o perioadă determinată.
ROFUIP mai prevede că suspendarea cursurilor cu prezenţă fizică la nivel individual „se realizează cu avizul, motivat în scris, al consiliului de administraţie”.
De asemenea, „suspendarea cursurilor este urmată de măsuri privind parcurgerea integrală a programei şcolare prin modalităţi alternative stabilite de consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ”.
În același timp, cu privire la cursurile online, ROFUIP arată că aceastea au loc printr-o metodologie care e dată de Ministrul Educației:
- În situaţii excepţionale, inclusiv pe perioada declarării stării de urgenţă/alertă, Ministerul Educaţiei elaborează şi aprobă, prin ordin al ministrului, metodologia-cadru de organizare şi desfăşurare a activităţilor prin intermediul tehnologiei şi al internetului.