Linkuri accesibilitate

Cum se descurcă românii din străinătate în urma creșterii inflației. Mai trimite cineva bani acasă?


În ciuda costurilor în creștere, românii stabiliți în străinătate sunt hotărâți să rămână acolo.
În ciuda costurilor în creștere, românii stabiliți în străinătate sunt hotărâți să rămână acolo.

Plecarea românilor în străinătate, în căutare de locuri de muncă, pare să se fi domolit. Cei care au dorit să plece, au plecat demult. Din cauza pandemiei, mulți s-au întors acasă sau n-au mai plecat din România. Copiii crescuți de bunici sunt deja oameni în toată firea. 

Inflația în Uniunea Europeană a atins 9,1% în luna august, iar așteptările economiștilor indică o nouă recesiune în viitorul apropiat. Puterea de cumpărare este în scădere, facturile la energie se majorează în fiecare țară, valoarea monedei unice Euro este la un nivel extrem de coborât, iar tinerii sunt afectați în mod special de pierderea locurilor de muncă în urma pandemiei.

În România, rata anuală a inflaţiei a urcat la 15,3% în luna august, față de 14,96% în iulie. Prețurile alimentelor s-au majorat cel mai mult, potrivit datelor furnizate luni de Institutul de Statistică (INS).

Românii din țară resimt profund aceste schimbări, însă nu sunt singurii. Începutul acestei recesiuni ar putea afecta semnificativ și românii din diaspora, mulți dintre care încă trimit bani celor de acasă. Cum se descurcă românii din străinătate, în țări în care traiul era mult mai accesibil acum un deceniu? Ce se va întâmpla pe măsură ce rămân din ce în ce mai puțini bani de pus deoparte pentru cei dragi?

Europa Liberă a discutat cu câțiva români stabiliți de multă vreme în Spania și Marea Britanie, care vorbesc despre cum traiul nu mai este la fel de ușor în străinătate cum era înainte.

Munca și problemele de sănătate

Mihaela are 49 de ani și lucrează în domeniul agricol din Spania. A plecat acum 20 de ani, la căpșuni, și a trimis bani acasă cât timp fiul său era încă mic. Spune că în Spania nu se mai plătește ca înainte, dar că nu s-ar întoarce în țară. Fiul, crescut în România și Spania, s-a întors acasă, dar Mihaela și-ar dori să-l aibă din nou lângă ea.

Mihaela și fiul său.
Mihaela și fiul său.

După mai multe probleme de sănătate și nenumărate operații, Mihaela nu a mai putut lucra.

„Eram în șomaj și am primit, pe caz medical, 15 euro pe zi. Fiind într-o situație grea, am cerut ajutor social aici și mi-au dat cantină și un ajutor unic pentru creșterea prețurilor, de 200 de euro. Am ajuns să mănânc de la comedor social, iar de multe ori produsele sunt trecute de data expirării. Am primit ajutoare care permit să cumpăr produse esențiale, dar acelea le poți primi doar trei luni. Dar nu aș vrea să depind de ei.”

Pentru a reuși să se încadreze pe lista de așteptare pentru următoarea operație, Mihaela a fost obligată să se întoarcă pe câmp. În primele zile înapoi la muncă, este extenuată și speră să problemele de sănătate nu i se vor agrava.

În Spania pentru totdeauna

Mulți dintre românii din Spania nu mai trimit bani acasă, pentru că nu mai au cui. Familiile au venit deja la ei, sau copiii au crescut, iar mulți nu mai au de gând să se întoarcă în România pentru că traiul din străinătate, chiar și modest, e mai bun.

Neli e stabilită în Spania de la vârsta de 18 ani.
Neli e stabilită în Spania de la vârsta de 18 ani.

Neli a plecat acum 16 ani în Spania, când avea 18 ani. Acum curăță case și școli. Fiica sa cea mare a rămas în România cu bunica, dar cele două fete mai mici locuiesc cu ea și partenerul său în Spania.

„Nu m-aș întoarce… ar trebui să ajung sub un pod ca să mă întorc acasă. Mi se pare mai scumpă viața în România decât aici. Cei care au casă proprie se descurcă, sunt bani pentru luxuri: țigări, Coca-Cola. Mai poți merge la câte un restaurant. Se poate trăi”, explică Neli.

În plus, chiar dacă costurile de zi cu zi sunt în creștere, măcar se simte în siguranță la depărtare de războiul din Ucraina.

Celor de acasă le mai trimite bani, dar nu cu aceeași frecvență. La început, putea plăti chirie și să trimită câteva sute de euro pentru fiica sa în fiecare lună.

„Facturile s-au cam triplat”

Bogdan și-a urmat acum zece ani mama în Spania. Inițial a vizitat-o perioade mai scurte de timp, dar apoi s-a decis să rămână. Lucrează într-o fabrică de săpun și locuiește cu familia; nu crede că s-ar putea reobișnui cu traiul din România. Ocazional, îi trimite bani tatălui său, rămas acasă.

Bogdan stă cu familia, așa că împreună pot suporta costurile mai crescute ale vieții de zi cu zi.
Bogdan stă cu familia, așa că împreună pot suporta costurile mai crescute ale vieții de zi cu zi.

„Stau cu ai mei așa că nu sunt la fel de afectat financiar”, explică Bogdan.

„Facturile s-au cam triplat, la tot. Se simte, iar prioritățile se schimbă… Sper să nu se ajungă foarte rău, dar opțiunea ar fi reprofilarea pe un alt domeniu unde să ajungă banii. Majoritatea văd că ori s-au dus într-o altă țară la lucru, ori s-au întors în România, ori s-au mutat mai mulți într-un apartament ca să plătească mai puțin la chirie. Nu mai pot avea comoditate, să aibă un întreg apartament, au mai degrabă o cameră. Nu-ți mai poți permite ca înainte. La salariul meu, nu m-aș descurca singur.”

Cu toate acestea, Bogdan spune că din ce în ce mai mulți români din alte țări vor să se mute în Spania, pentru că e mai ușor să obțină locuri de muncă sau pentru că e mai bună clima. Grupul de Facebook pe care îl moderează strânge, din când în când, comunitatea română din Valencia la câte o petrecere.

Viața în Marea Britanie

Mariana-Corina locuiește în Chester, în Marea Britanie, unde s-a mutat după ce fiica sa a plecat la studii. „Am reușit să o susțin în primul an, dar nu am mai putut-o susține în al doilea an. Am plecat pentru un timp mai scurt, dar sunt aici de șapte ani. Acum sunt infirmieră în NHS, sunt la a patra carieră.”

Mariana-Corina locuiește în aceeași casă cu o prietenă, împârțind chiria și întreținerea la doi.
Mariana-Corina locuiește în aceeași casă cu o prietenă, împârțind chiria și întreținerea la doi.

Conform infirmierei, costurile de zi cu zi sunt în creștere vertiginoasă și este din ce în ce mai dificil să duci un trai confortabil în Marea Britanie.

„Când am venit în Marea Britanie, mi-am cumpărat în primele luni niște produse de bază. Lapte, pâine, unt, gel de duș, săpun de vase - în anul 2015, în Cornwall, m-au costat produsele 22,50 de lire. Acum, în Chester, întâmplarea a făcut să cumpăr exact aceleași produse, dar de data aceasta m-au costat 48 de lire. Costurile se văd de la începutul anului trecut. Lumina a sărit de la 80 la 240 de lire.”

Povestește modul în care a crezut, timp de câteva luni, că este victima vreunei fraude bancare. După ce și-a cerut extrasul de cont, și-a dat seama că, de fapt, era doar impactul creșterii prețurilor.

Cu salariul său, reușește să ducă un trai comod, dar este scandalizată de românii care spun că fac peste 4.000 de lire pe lună: „Nu e realist. Aici, poate dentiștii, medicii și inginerii și câteva categorii privilegiate ar face atât de mulți bani. Este foarte greu să faci bani atunci când vrei să fii pe picioarele tale. Nu înțeleg cum plătește un englez aici toate dările. Înțeleg când oamenii vin aici un an și fac un compromis, stau câte 20 în casă și trimit bani acasă… dar trăiesc în condiții groaznice și nu aș putea trăi pe termen lung așa. Țin la confortul meu.”

Problema inflației

Inflația a afectat până acum cel mai puternic țările est-europene, dar în fiecare țară din vest s-a înregistrat cea mai mare inflație în ultimele decenii. În Marea Britanie, inflația a ajuns la 10,1% în iulie, iar CitiBank estimează că la începutul anului viitor rata va fi de 18,6%. Costurile energiei vor crește cu 80%, dacă intervenția guvernului britanic nu va limita legal aceste costuri.

Și Spania a atins o rată a inflației de 10,7% în iulie, cel mai înalt nivel din ultimii 36 de ani. Nu doar electricitatea s-a scumpit cu 49%, dar și coșul de cumpărături al spaniolilor a costat cu 13,5% mai mult.

România se află pe locul trei în UE la sumele de bani trimise de către cei din diaspora înapoi acasă.

În 2020, peste 3,4 miliarde de euro, reprezentând 3,1% din PIB-ul României, au venit de la rudele și prietenii din străinătate. Economia României se bazează pe sumele trimise de către cei din diaspora. Pe măsură ce bugetul celor din diaspora este restrâns de inflație, este posibil să se reducă și surplusul pe care aceștia l-ar trimite înapoi acasă. Deoarece deseori acești bani contribuie la investiții personale mai mari în țară, efectele problemelor financiare de acum s-ar putea resimți pe termen lung.

Deocamdată, în majoritatea Europei încă este cald. Pe măsură ce temperaturile scad și facturile la energie cresc, în timp ce economiile stagnează e de așteptat ca efectele scumpirilor să fie și mai drastice.

XS
SM
MD
LG