Dmitri Peskov anunță că așa zisele referendumuri vor avea consecințe în domeniul securității
Kremlinul anunţă marţi că așa zisele referendumuri de anexare care se încheie marţi în patru regiuni ucrainene -Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporijie - aflate parţial sau în totalitate sub un control rus, vor avea „consecinţe” profunde asupra acestor teritorii, mai ales în domeniul securităţii, relatează AFP.
„În aceste teritorii vor avea loc schimbări cardinale din pucnt de vedere juridic, din punct de vedere al dreptului internţaional şi din cauza consecinţelor respectării (măsurilor luate) în vederea asigurării securităţii”, a declar presei purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.
Trupele ruse au închis complet zona ocupată în regiunea Herson
Zona ocupată de ruși în regiunea Herson a fost „închisă complet pentru intrare și ieșire” în urma unui așa-numit referendum privind aderarea regiunii la Federația Rusă organizat de autoritățile separatiste, a anunțat marți Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, potrivit CNN.
Călătoria în și din porțiunea ocupată a regiunii vecine Zaporojie este, de asemenea, foarte dificilă pentru civili și aproape imposibilă pentru bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, a susținut Centrul Național de Rezistență al Ucrainei - o unitate a Ministerului Apărării din Ucraina
De asemenea, coridoarele umanitare din sudul Ucrainei - inclusiv Herson - au fost afectate și, în unele cazuri, efectiv închise, potrivit surselor guvernamentale ucrainene.
Dmitri Medvedev avertizează Occidentul că ameninţarea nucleară „nu este o cacealma''
Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a declarat marţi că Rusia are dreptul de a se apăra cu arme nucleare dacă este împinsă dincolo de limitele sale şi a precizat că aceasta „cu siguranţă nu este o cacealma'', transmite Reuters.
„Să ne imaginăm că Rusia este forţată să folosească cele mai înspăimântătoare arme contra regimului ucrainean care a comis un act de agresiune pe scară largă, ce este periculos pentru însăşi existenţa statului nostru'', a susţinut Dmitri Medvedev într-o postare pe Telegram.
Conform doctrinei nucleare a Rusiei, preşedintele poate folosi arme nucleare dacă statul se confruntă cu o ameninţare existenţială, inclusiv cu arme convenţionale.
„Cred că NATO nu se va amesteca în mod direct în conflict, chiar şi în acest scenariu. Demagogii de peste ocean şi din Europa nu vor muri într-o apocalipsă nucleară'', a continuat Medvedev.
Kazahstanul va acorda protecție rușilor care fug de mobilizarea lui Putin
Kazahstanul îi va proteja pe ruşii care fug de mobilizarea lui Putin în Ucraina, anunţă marți preşedintele kazah Kasim-Jomart Tokaiev, un aliat al Moscovei, relatează AFP.
„În ultimele zile, mulţi oameni vin la noi, din Rusia. Majoritatea sunt obligaţi să plece din cauza unei situaţii fără ieşire”, a declarat Kasim-Jomart Tokaiev, potrivit agenţiilor ruse de presă.
„Trebuie să ne ocupăm de ei, să le asigurăm securitatea”, îndeamnă acest aliat al Moscovei, care s-a distanţat de Kremlin după ce omologul său a rus a invadat Ucraina.