Autoarea anchetei publicate de PressOne spune că demisia lui Sorin Câmpeanu este un gest de normalitate, iar modificările legislative propuse de el în domeniul integrității academic ar trebui retrase.
Jurnalista Emilia Șercan afirmă în interviul pentru Europa Liberă că acest moment ar trebui folosit de clasa politică și de președintele Klaus Iohannis, creatorul proiectului „România Educată”, drept unul de reașezare a criteriilor de integritate și competență într-o funcție publică.
Emilia Șercan: Demisia era singura soluție rezonabilă pentru Partidul Național Liberal, pentru Coaliție și pentru salvarea imaginii „României Educată”, având în vedere faptul că ministrul a primit misiunea specială din partea președintelui Klaus Iohannis pentru a implementa proiectul de țară al acestuia.
Europa Liberă: Ar putea fi un semnal pentru alte demisii?
Emilia Șercan: În mod normal, când apare un astfel de scandal, un pas înapoi este un gest de normalitate. În altă țări, în alte democrații, în momentul în care apar astfel de scandaluri, până să vină o comisie să dea un verdict, politicianul obișnuiește să plece din funcție pentru a apăra, în esență, onoarea instituției pe care a reprezentat-o până la acel moment. Aceasta ar trebui să fie regula. În România, din păcate, demisia într-o situație de tipul acesta a fost excepția până acum.
Avem cazul premierului, care rezistă în funcție, nu a luat în calcul demisia și cred că a rezistat în funcție, de fapt, pentru că a avut sprijin din partea președintelui Klaus Iohannis. Dacă președintele i-ar fi cerut demisia, și-ar fi dat-o. Cred, de altfel, că președintele este cel care a influențat demisia lui Sorin Câmpeanu.
Emilia Șercan: Nu ar fi de așteptat, așadar, o poziție similară din partea premierului?
Emilia Șercan: La aproape nouă luni de la momentul în care am publicat articolul despre lucrarea sa, nu cred. Va merge mai departe cu procesele care nu au un verdict definitiv în momentul de față de la Înalta Curte de Casație și Justiție, apoi, să nu uităm, că există și un dosar la Parchetul General, despre care nu știm absolut nimic, pentru care nu există o soluție.
Europa Liberă: Dincolo de cazuri individuale, poate fi acest moment un semnal pentru o schimbare a atitudinii clasei politice față de problema plagiatului?
Emilia Șercan: Da, cred că președintele Klaus Iohannis, creatorul acestui proiect „România Educată”, ar trebui să profite de acest moment pentru o reașezare a lucrurilor în raport cu integritatea și competența într-o funcție publică. Cred că legile promovate de ministrul Sorin Cîmpeanu ar trebui retrase pentru că, introducând o serie de prevederi care amnistiază plagiatul și care transformă plagiatul într-o normă, ele fac un enorm de mare deserviciu mediului universitar, proiectului „România Educată” și României.
Dacă politicienii vor să salveze individual o persoană, în momentul de față, ar trebui să se gândească pe termen lung la ce înseamnă evoluția mediului politic și a țării cu un mediu universitar în care plagiatul este permis, cu un corp universitar care își construiește cariera pe astfel de situații de impostură flagrantă.
Europa Liberă: Anticipați o abordare diferită legată de plagiat, cel puțin din punct de vedere legislativ?
Emilia Șercan: Depinde foarte mult de cine va fi noul ministru al Educației. În mod normal, acesta nu ar trebui să își asume proiectelele inițiate de Sorin Cîmpeanu și să vină cu propriile proiecte. Până la urmă, situația la care s-a ajuns, în care Sorin Câmpeanu și-a dat demisia, este un eșec.
Un eșec în primul rând al Palatului Cotroceni, pentru că eu cred că lucrurile legate de cariera academică a domnului Sorin Cîmpeanu erau cunoscute. Și totuși, a fost în continuare învestit cu încredere și i s-a dat acest mandat, să formuleze aceste legi în ciuda criticilor apărute în spațiul public și care au arătat toate vulnerabilitățile legii.
Premierii plagiatori ai României
Cazul prim-ministrului Nicolae Ciucă nu este unul singular printre premierii României. Lista începe cu premierul PSD Victor Ponta, în 2012, continuă cu următorul premier PSD, Mihai Tudose, și vicepremierul, Gabriel Oprea, ambii acuzați de plagiat.
Dar da, poate fi un moment de resetare a lucrurilor chiar în condițiile în care un premier este acuzat de plagiat. Poate să fie un moment în care se renunță la aceste legi ale Educației și competența, integritatea, munca, valoarea profesională sunt repuse în logica lor normal.
Europa Liberă: Din perspectiva investigațiilor cu privire la plagiat, la ce lucrați zilele acestea?
Emilia Șercan: Trebuie să mă întorc pentru moment la subiectul modului în care Justiția din România blochează și încearcă să mușamalizeze în continuare ancheta în dosarul de kompromat. Dosar care, din unul singur, s-a transformat în cinci dosare răspândite la mai multe parchete din București, ceea ce este revoltător pentru mine și de neacceptat.
După ce voi scrie despre aceasta și voi prezenta public modul în care se încearcă îngroparea cazului de kompromat, pornit la o lună după ce am scris despre premierul Nicolae Ciucă, mă voi întoarce la subiectul imposturii și plagiatului în spațiul public și academic din România.