Linkuri accesibilitate

Militari ucraineni din batalionul „Zakhid”, după eliberarea orașului Liman de sub ocupația armatei ruse, 2 octombrie 2022.
Militari ucraineni din batalionul „Zakhid”, după eliberarea orașului Liman de sub ocupația armatei ruse, 2 octombrie 2022.

Război în Ucraina | Zelenski anunță eliberarea completă a orașului Liman. România reafirmă sprijinul pentru aderarea Ucrainei la NATO

Forțele ucrainene au cucerit orașul-cheie Liman, după o ofensivă de câteva săptămâni. Preluarea controlului a venit însă la o zi după ce Vladimir Putin a declarat că regiunea va fi „pentru totdeauna” a Rusiei.

Principalele evenimente ale zilei

13:53 2.10.2022

Orașul Liman a fost complet eliberat

Orașul Liman este acum „complet eliberat” de forțele rusești, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, duminică la prânz, într-o scurtă înregistrare video pe canalul său Telegram, potrivit The Guardian.

„Începând cu ora 12:30 Liman este complet eliberat”, a declarat Zelenski.

Forțele armate ruse nu au făcut niciun comentariu duminică referitor la statutul orașului. Ministerul rus al Apărării a declarat sâmbătă că retrage trupele din zonă „în legătură cu crearea unei amenințări de încercuire”.

Ministerul Apărării ucrainean a răspuns ulterior că majoritatea dintre soldații ruși au fost uciși sau capturați.

Sâmbătă seară, consilierul prezidențial Oleksii Arestovici a declarat că refuzul lui Vladimir Putin de a se retrage din Liman înainte de ceremonia de anexare a costat Rusia 1.500 de soldați.

19:32 2.10.2022

Stoltenberg: Ucraina a dovedit că poate respinge forțele ruse

„Orice decizie privind aderarea trebuie să fie luată prin consens, toți cei 30 de aliați trebuie să fie de acord să ia o astfel de decizie”, a răspuns secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, întrebat despre candidatura Ucrainei la NATO.

El a mai spus că capturarea de către Ucraina a orașului Liman, care se află în Donețk, este o dovadă că ucrainenii fac progrese și sunt capabili să respingă forțele rusești.

„Am văzut că au fost capabili să cucerească un nou oraș, Liman, iar acest lucru demonstrează că ucrainenii fac progrese, sunt capabili să respingă forțele rusești datorită curajului, datorită vitejiei, abilităților lor, dar, desigur, și datorită armelor avansate pe care Statele Unite și alți aliați le furnizează”, a mai declarat Stoltenberg la NBC.

19:13 2.10.2022

UK: Recuperarea tot mai multor teritorii va spori criticile din Rusia

Criticile publice vor crește în Rusia dacă Ucraina va elibera mai multe teritorii, afirmă Ministerul britanic al Apărării.

Potrivit acestuia, forțele rusești probabil că au suferit pierderi grele atunci când s-au retras din orașul Liman din regiunea Donețk.

Ministerul britanic a precizat că retragerea a dus la „un nou val de critici publice la adresa conducerii militare a Rusiei din partea unor înalți oficiali”, iar pierderea în continuare a teritoriului capturat va duce „aproape sigur” la intensificarea criticilor.

18:54 2.10.2022

SUA au avertizat Rusia să nu folosească arme nucleare

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat într-un interviu acordat CNN că i-a transmis în privat ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, să „nu aibă acest tip de comportament iresponsabil” și „să nu meargă pe calea” folosirii de arme nucleare.

„Nu văd nimic în acest moment care să mă facă să cred că (Vladimir Putin) a luat o astfel de decizie”, a declarat Austin.

Cu toate acestea, el a adăugat că Putin a luat decizii iresponsabile în trecut, oferind ca exemplu chiar invadarea Ucrainei.

„Nu există niciun control asupra domnului Putin. Așa cum a luat decizia iresponsabilă de a invada Ucraina, știți, ar putea lua o altă decizie. Dar nu văd nimic în acest moment care să mă facă să cred că a luat o astfel de decizie”, a declarat secretarul american al Apărării.

17:30 2.10.2022

Papa Francisc îi cere lui Putin să oprească „această spirală a violenței și a morții”

Papa Francisc i-a cerut președintelui rus Vladimir Putin să oprească „spiral de violență și moarte”, în cadrul rugăciunii sale publice săptămânale din Piața Sfântul Petru de la Vatican.

„Apelul meu este adresat în primul rând președintelui Federației Ruse, rugându-l să oprească, tot din dragoste pentru poporul său, această spirală a violenței și a morții”, a spus Papa Francisc, potrivit RFE/RL.

„Pe de altă parte, întristat de imensa suferință a populației ucrainene în urma agresiunii suferite, adresez un apel la fel de încrezător președintelui Ucrainei pentru a fi deschis la propuneri serioase de pace”, a mai spus el.

Liderul romano-catolic a denunțat, de asemenea, riscul tot mai mare al unui război nuclear, calificându-l drept „absurd”.

„Regret profund situația gravă care a apărut în ultimele zile, cu noi acțiuni contrare principiilor dreptului internațional. De fapt, crește riscul unei escaladări nucleare, până la punctul de a ne teme de consecințe incontrolabile și catastrofale la nivel mondial”, a completat Suveranul Pontif.

Comentariile papei au fost făcute la două zile după ce Putin a ținut un discurs înflăcărat la Kremlin, în care a anunțat că Rusia anexează patru regiuni din Ucraina care sunt parțial ocupate de forțele rusești.

În discursul din 30 septembrie, Putin a făcut, de asemenea, amenințări voalate cu privire la utilizarea armelor nucleare în conflict, reluând remarci anterioare în care a avertizat Occidentul că „nu este o cacealma”.

Kremlinul nu a avut nicio reacție imediată la declarații care sunt considerate ca fiind unele dintre cele mai puternice remarci pe care le-a făcut de la invazia din 24 februarie.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG