WP: Vladimir Putin a insistat ca Viktor Medvedciuk să fie schimbat cu prizonierii de la Azovstal
Vladimir Putin a cerut personal schimbul de prizonieri dintre Viktor Medvedciuk, liderul unui partid pro-rus interzis în Ucraina și acuzat de trădare, cu cei 55 de soldați ucraineni care au fost luați prizonieri la Azovstal, scrie The Washington Post.
În total, au fost schimbați peste 200 de oameni la sfârșitul lunii septembrie, după luni de negocieri, iar președintele rus a insistat ca Medvedciuk să fie printre aceștia, în ciuda obiecțiilor principalului său serviciu de securitate, FSB, care era îngrijorat de o reacție publică în Rusia, potrivit unor înalți oficiali ucraineni și americani citați de WP.
Viktor Medvedciuk este considerat un prieten apropiat al președintelui rus, Vladimir Putin fiind și nașul fiicei mai mici a acestuia.
Orașul Liman a fost complet eliberat
Orașul Liman este acum „complet eliberat” de forțele rusești, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, duminică la prânz, într-o scurtă înregistrare video pe canalul său Telegram, potrivit The Guardian.
„Începând cu ora 12:30 Liman este complet eliberat”, a declarat Zelenski.
Forțele armate ruse nu au făcut niciun comentariu duminică referitor la statutul orașului. Ministerul rus al Apărării a declarat sâmbătă că retrage trupele din zonă „în legătură cu crearea unei amenințări de încercuire”.
Ministerul Apărării ucrainean a răspuns ulterior că majoritatea dintre soldații ruși au fost uciși sau capturați.
Sâmbătă seară, consilierul prezidențial Oleksii Arestovici a declarat că refuzul lui Vladimir Putin de a se retrage din Liman înainte de ceremonia de anexare a costat Rusia 1.500 de soldați.
Miliția neonazistă pro-Kremlin care incită la torturarea și uciderea prizonierilor ucraineni
Un grup neonazist pro-Kremlin activ în Ucraina incită la atrocități împotriva prizonierilor de război și susține în mod explicit torturarea prizonierilor, inclusiv „îndepărtarea unor părți ale corpului”, scrie The Guardian.
Autointitulata „Task Force Rusich” ar lupta în Ucraina în numele Kremlinului și are legături cu mercenarii din Grupul Wagner.
Un mesaj de pe canalul Telegram trimis pe 22 septembrie pledează pentru „distrugerea prizonierilor pe loc”.
Adam Hadley, directorul executiv al Tech Against Terrorism, o inițiativă cu sediul la Londra susținută de Națiunile Unite, a declarat: „Rusich, un grup deschis neo-nazist care foarte probabil operează în numele Kremlinului, a promovat comiterea de crime de război în acest conflict”.
„În ciuda afirmațiilor lui Putin, acțiunile Rusich în conflict demonstrează proeminența îngrijorătoare a grupurilor neonaziste care comit atrocități în numele Kremlinului”, mai spune acesta.
Luptătorii Rusich, cunoscuți pentru brutalitatea lor în Siria și în războiul din 2014 din Crimeea, au fost văzuți în regiunile ucrainene Donbas, Herson și Harkov.
Departamentul american al Trezoreriei a anunțat pe 15 septembrie că ia măsuri economice împotriva grupului Rusich, pe care l-a legat de Grupul Wagner. Acesta a descris Rusich ca fiind „un grup paramilitar neonazist care a participat la lupte alături de armata rusă în Ucraina”.
Hadley a declarat: „Încurajăm cu tărie alte democrații să ia în considerare aplicarea unor sancțiuni semnificative împotriva lui Rusich și să analizeze dacă este oportună desemnarea lui Rusich sau a Grupului Wagner drept organizație teroristă”
„Credem că o desemnare mai largă a Rusich va reduce aproape sigur în mod semnificativ capacitatea sa de a coordona atacuri, de a recruta militanți și de a răspândi propagandă folosind platforme de internet și aplicații de mesagerie”, a completat el.
Curtea Constituțională a Rusiei a recunoscut așa-zisa anexare
Curtea Constituțională a Rusiei a recunoscut ca fiind „legală” anexarea a patru teritorii ucrainene, relatează AFP.
Curtea a aprobat practic acordurile de anexare semnate de Vladimir Putin cu liderii regiunilor, susținuți de Moscova, în ciuda condamnării pe scară largă de către Occident.
Decizia judecătorilor constituționali a venit după ce Vladimir Putin a organizat vineri o ceremonie grandioasă la Kremlin pentru a sărbători anexarea regiunilor Donețk, Herson, Luhansk și Zaporojie, în urma unor așa-zise referendumuri” - denunțate ca fiind un simulacru de către Ucraina și țările occidentale.
Tratatele de anexare vor fi acum examinate luni de Duma de Stat, Camera inferioară a parlamentului rus, potrivit președintelui Dumei, Viaceslav Volodin.
Cele patru teritorii creează un coridor terestru crucial între Rusia și Peninsula Crimeea, anexată, de asemenea, de Moscova, în 2014. Împreună, cele cinci regiuni reprezintă aproximativ 20% din Ucraina.