Linkuri accesibilitate

Un localnic îi întâmpină pe soldații ucraineni - Harkov, 20 septembrie 2022
Un localnic îi întâmpină pe soldații ucraineni - Harkov, 20 septembrie 2022

Război în Ucraina | Rusia nu mai are controlul total asupra regiunilor anexate. Duma de stat a aprobat anexarea lor

Președintele Ucrainei a mulțumit, duminică seară celor nouă state membre NATO din Europa Centrală și de Est, inclusiv România, care au semnat o declarație de susținere a aderării țării la NATO. El a anunțat amplificarea cooperării militare cu Turcia.

Principalele știri:

16:26 3.10.2022

Duma de stat a Rusiei aprobă în unanimitate anexarea regiunilor ucrainene

Camera inferioară a parlamentului Rusiei, Duma de stat, a aprobat legile de anexare a patru teritorii ucrainene la Rusia.

Niciun parlamentari din Camera inferioară nu a votat împotriva proiectului de lege al președintelui Vladimir Putin și a modificărilor constituționale pentru a include regiunile Zaporojie, Herson, Donețk și Luhansk în Rusia, anunță Max Seddon, de la Financial Times.

15:51 3.10.2022

Însărcinatul cu afaceri rus în Letonia, declarat persona non grata

Ministerul de Externe al Lituaniei l-a declarat persona non grata pe principalul diplomat rus din țară, Serghei Riabokon.

Însărcinat cu afaceri la ambasada Rusiei la Vilnius, el a primit „cinci zile să părăsească țara”, potrivit unui comunicat al ministerului.

„Acțiunile și declarațiile recente” ale lui Riabokon sunt „incompatibile cu statutul său diplomatic și ar trebui privite ca o ingerință în treburile interne ale națiunii gazdă și, prin urmare, o încălcare a Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice”, continuă declarația.

„Ministerul de Externe al Lituaniei a protestat ferm împotriva deciziei președintelui rus din 30 septembrie de a anexa ilegal regiunile ucrainene Donețk, Luhansk, Herson și Zaporizhzhia – părți din care au fost ocupate temporar de Rusia”, se mai spune în declarație.

Lituania l-a expulzat pe ambasadorul Rusiei la Vilnius în aprilie și l-a rechemat pe al său, după ce Ucrain a acuzat forțele rusești că au ucis civili în orașul Bucea.

15:39 3.10.2022

Paza de coastă a Suediei: Nu se mai vede nicio scurgere de la conducta Nord Stream 1

Paza de coastă suedeză a anunțat luni, citată de The Guardian, că nu se mai vede nicio scurgere de la conducta Nord Stream 1 din Marea Baltică. În schimb, o scurgere mai mică de la Nord Stream 2 era, încă, vizibilă în timpul zborului de observație de luni dimineață, a anunțat paza de coastă într-un comunicat.

„Scurgerea mai mare nu mai este acum vizibilă la suprafață, în timp ce cea mai mică a crescut ușor”, ajungând la un diametru de 30 de metri, se spune în comunicat.

Sâmbătă, un purtător de cuvânt al operatorului conductelor Nord Stream a declarat că scurgerea din conducta Nord Stream 2 a încetat deoarece s-a atins un echilibru între presiunea gazului și cea a apei.

Între timp, compania rusă de gaze Gazprom a declarat că gazul a încetat să se scurgă de la trei linii de gaz Nord Stream sparte, din Marea Baltică și că ar putea fi posibilă reluarea activității pompei prin linia unică rămasă a Nord Stream 2.

Dacă se ia decizia de a începe livrările prin linia B a Nord Stream 2, gazele naturale vor fi pompate în conductă după ce integritatea sistemului a fost verificată de autoritățile de supraveghere.

14:03 3.10.2022

Rusia va avea „consultări” locale pentru stabilirea granițelor din regiunile ucrainene Zaporojie și Herson

La trei zile de la semnarea decretelor de anexare a patru regiuni ucrainene (Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson), Kremlinul spune că va organiza consultări pentru stabilirea granițelor a două dintre ele, transmite Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului nu a precizat ce format ar urma să aibă aceste consultări, spunând doar că ele vizează Zaporojie și Herson, regiuni ocupate de Rusia după invazia ordonată de Vladimir Putin în februarie 2022.

În Donețk și Lugansk, separatiști sprijiniți de Moscova se luptau cu forțele ucrainene încă din 2014, iar înainte de invadarea din 24 februarie, Vladimir Putin recunoscuse așa-numitele republici populare Donețk și Lugansk.

Toate cele patru referendumuri organizate de Rusia pe teritoriul Ucrainei sunt declarate drept ilegale și fără valoare juridică de țările occidentale și de organizațiile internaționale.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG