Linkuri accesibilitate

Un localnic îi întâmpină pe soldații ucraineni - Harkov, 20 septembrie 2022

Război în Ucraina | Rusia nu mai are controlul total asupra regiunilor anexate. Duma de stat a aprobat anexarea lor

Președintele Ucrainei a mulțumit, duminică seară celor nouă state membre NATO din Europa Centrală și de Est, inclusiv România, care au semnat o declarație de susținere a aderării țării la NATO. El a anunțat amplificarea cooperării militare cu Turcia.

Principalele știri:

08:06 3.10.2022

David Petraeus: Putin pierde, iar recurgerea la arme nucleare tactice ar duce la distrugerea trupelor sale și a flotei din Marea Neagră

Generalul (r) american David Petraeus, fost director al CIA și fost lider militar în războaiele din Irak și Afganistan, a declarat pentru ABC News că pierderile Rusiei în Ucraina sunt semnificative, iar orice încercare a lui Vladimir Putin de a le ascunde în spatele unor măsuri precum false referendumuri și anexări ilegale sau amenințări nucleare nu schimbă situația.

Lucrurile se pot înrăutăți în continuare pentru Rusia, a adăugat Petraeus, iar acest lucru nu ar fi schimbat de o eventuală folosire de către Kremlin a unor arme nucleare tactice.

Un posibil răspuns al SUA și NATO în acest caz ar fi distrugerea forțelor convenționale ale Rusiei din Ucraina și Crimeea și distrugerea flotei din Marea Neagră.

Generalul (r) David Petraeus la audierile în urma căropra a deveni director CIA. (23 iunie 2011)
Generalul (r) David Petraeus la audierile în urma căropra a deveni director CIA. (23 iunie 2011)

08:07 3.10.2022

Zelenski: Ucraina va fi un centru european al industriei aviatice

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat în discursul său de duminică seară mai multe detalii ale cooperării cu Turcia în domeniul producerii de echipamente militare. Turcia a încercat, în urma invadării Ucrainei de forțele ruse să păstreze relații economice apropiate cu ambele țări.

Duminică, a spus Zelenski, în prezența primei doamne a Ucraieni, Olena Zelenska, a fost lansată la apă corveta ucraineană Hetman Ivan Mazepa [lider istoric, considerat părinte al ideii de independență a ucrainenilor], construită de Turcia.

Delegația ucraineană a avut și întâlniri cu conducerea producătorului militar Baykar, care vinde Ucrainei dronele Bayraktar. „Ne pregătim să creăm un centru de instruire și o fabrică a companiei Baykar în Ucraina, și să producem împreună motoare de aeronave. Cu siguranță vom implementa aceste proiecte. Ucraina a fost și va fi întotdeauna unul dintre centrele europene ale industriei militare și aviatice”, a spus Zelenski.

El a adăugat în discursul de aseară că steagul Ucrainei va reveni în toate zonele pe care Rusia pretinde că le-ar fi anexat și a mulțumit celor nouă state membre NATO, inclusiv România, care au semnat, duminică, o declarație de susținere a aderării Ucrainei la Alianța militară.

08:33 3.10.2022

Zelenski le mulțumește soldaților ucraineni din Krivoi Rog pentru eliberarea a două așezări din zona Herson

Președintele Ucrainei, Volosimir Zelenski le-a mulțumit soldaților ucraineni în discursul de duminică seara, menționând faptul că Brigada 129 din orașul său natal, Krivoi Rog, a eliberat așezările Arkhanhelske și Mîroliubivka.

Potrivit Reuters, care nu a putut verifica independent informația, Ucraina ar fi recuperat și Torske, un sat din Donețk, aflat la circa 15 km de Liman.

Eliberarea orașului Liman (Donețk) este considerată un succes major al forțelor Ucrainene. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus duminică că este dovadă că ucrainenii fac progrese și sunt capabili să respingă forțele rusești.

Militari ucraineni după eliberarea orașului Liman de sub ocupația armatei ruse, 2 octombrie 2022.
Militari ucraineni după eliberarea orașului Liman de sub ocupația armatei ruse, 2 octombrie 2022.

„Am văzut că au fost capabili să cucerească un nou oraș, Liman, iar acest lucru demonstrează că ucrainenii fac progrese, sunt capabili să respingă forțele rusești datorită curajului, datorită vitejiei, abilităților lor, dar, desigur, și datorită armelor avansate pe care Statele Unite și alți aliați le furnizează”, a declarat Stoltenberg la NBC.

08:59 3.10.2022

Ministerul britanic al Apărării: Rusia a mobilizat persoane neeligibile, nu reușește să antreneze noii recruți

Ministerul britanic al Apărării scrie în analiză zilnică a războiului din Ucraina că graba cu care Vladimir Putin a recunoscut problemele apărute după ce a decretat mobilizarea rezerviștilor pentru războiul din Ucraina scoate în evidență disfuncționalitățile procesului.

„Oficialilor locali le este cel mai probabil neclar care e scopul exact și justificarea legală a campaniei de mobilizare. /.../ Pe măsură ce rezerviștii mobilizați continuă să se adune în tabere de tranzit către front, oficialii ruși au cel mai probabil dificultăți în a-i antrena și a găsi ofițeri care să conducă noile unități”, arată Ministerul Apărării din Marea Britanie.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG