Linkuri accesibilitate

Un localnic îi întâmpină pe soldații ucraineni - Harkov, 20 septembrie 2022
Un localnic îi întâmpină pe soldații ucraineni - Harkov, 20 septembrie 2022

Război în Ucraina | Rusia nu mai are controlul total asupra regiunilor anexate. Duma de stat a aprobat anexarea lor

Președintele Ucrainei a mulțumit, duminică seară celor nouă state membre NATO din Europa Centrală și de Est, inclusiv România, care au semnat o declarație de susținere a aderării țării la NATO. El a anunțat amplificarea cooperării militare cu Turcia.

Principalele știri:

09:42 3.10.2022

Jumătate din recruții mobilizați în regiunea rusă Habarovsk au fost trimiși acasă

Comisarul militar al regiunii Habarovsk a fost demis după ce jumătate dintre rezerviștii mobilizați au fost trimiși acasă. Aceștia nu aveau calitățile necesare serviciului militar, potrivit guvernatorului regiunii, transmite Reuters.

Guvernatorul Mihail Degtiarev a precizat că este vorba despre mii de ruși care au fost mobilizați fără a îndeplini criteriile mobilizării.

Este doar una dintre problemele recente cauzate de mobilizarea prin care Vladimir Putin dorea să adauge circa 300.000 de militari forțelor sale, în urma pierderilor suferite în Ucraina. Aceasta a dus la proteste de stradă și plecări din Rusia ale celor care riscau să fie mobilizați, iar relatările arată că autoritățile au dificultăți în a-i pregăti pe recruți și a găsi ofițeri capabili să coordoneze noile unități.

Ruși care au fugit de recrutare au primit refugiu într-un cinematograf din Kazahstan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:10 0:00

Potrivit agenției de știri ruse Tass, preluată de The Guardian, și circa 300 de persoane din regiunea Iacutia (Siberia Orientală) s-au întors acasă după ce au fost mobilizați din greșeală.

11:54 3.10.2022

13:31 3.10.2022

Kremlinul favorizează „o abordare echilibrată” cu privire la utilizarea armelor nucleare tactice în Ucraina

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat, luni, că Moscova va avea o abordare echilibrată, nu una emoțională cu privire la utilizarea armelor nucleare tactice în Ucraina, solicitată de liderul cecen Ramzan Kadîrov, transmite Reuters.

Un aliat al lui Vladimir Putin, activ în războiul din Ucraina, Kadîrov și-a exprimat recent revolta față de pierderile suferite de forțele ruse în estul Ucrainei și a cerut Kremlinului, la sfârșitul săptămânii, să folosească arme nucleare tactice.

Întrebat despre această solicitare, Peskov a spus că liderul cecen are dreptul să își exprime opiniile, dar „chiar și în momentele dificile, emoțiile ar trebui ținute departe de orice fel de evaluare. Preferăm să rămânem la evaluări echilibrate și obiective”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Luna trecută, Vladimir Putin a avertizat Occidentul că „nu exagerează” când spune că Rusia este pregătită să folosească arme nucleare pentru a-și proteja teritoriul. Vineri, el a adăugat că Statele Unite au creat un „precedent” lansând bombe nucleare asupra Japoniei la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Generalul (r) american David Petraeus, fost director al CIA și fost lider militar în războaiele din Irak și Afganistan, a declarat pentru ABC News o eventuală folosire de către Kremlin a unor arme nucleare tactice în Ucraina nu ar rămâne fără răspuns din partea SUA și a aliaților săi, care ar putea reacționa cu distrugerea forțelor convenționale ale Rusiei din Ucraina și Crimeea și distrugerea flotei Rusiei din Marea Neagră.

14:03 3.10.2022

Rusia va avea „consultări” locale pentru stabilirea granițelor din regiunile ucrainene Zaporojie și Herson

La trei zile de la semnarea decretelor de anexare a patru regiuni ucrainene (Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson), Kremlinul spune că va organiza consultări pentru stabilirea granițelor a două dintre ele, transmite Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului nu a precizat ce format ar urma să aibă aceste consultări, spunând doar că ele vizează Zaporojie și Herson, regiuni ocupate de Rusia după invazia ordonată de Vladimir Putin în februarie 2022.

În Donețk și Lugansk, separatiști sprijiniți de Moscova se luptau cu forțele ucrainene încă din 2014, iar înainte de invadarea din 24 februarie, Vladimir Putin recunoscuse așa-numitele republici populare Donețk și Lugansk.

Toate cele patru referendumuri organizate de Rusia pe teritoriul Ucrainei sunt declarate drept ilegale și fără valoare juridică de țările occidentale și de organizațiile internaționale.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG