Linkuri accesibilitate

„Eliberați-l pe Vasili”. Povestea fostului portar de la FCSB, arestat de regimul Lukașenko


Fotbalistul Vasili Hamutovski a fost îndrăgit de toată lumea din România, dincolo de victoriile obținute, pentru caracterul său frumos și puternic, pentru sufletul de care s-au „lipit” toți cei care l-au cunoscut, spune fostul său coleg de la FCSB, George Ogăraru.
Fotbalistul Vasili Hamutovski a fost îndrăgit de toată lumea din România, dincolo de victoriile obținute, pentru caracterul său frumos și puternic, pentru sufletul de care s-au „lipit” toți cei care l-au cunoscut, spune fostul său coleg de la FCSB, George Ogăraru.

Fotbalistul belarus Vasili Hamutovski, fost portar al FCSB, a fost condamnat de regimul Lukașeko la 13 zile de închisoare, pentru un protest făcut în urmă cu doi ani împotriva autocratului de la Minsk. 

Bolnav de cancer și operat la genunchi, el a fost arestat de autoritățile belaruse zilele trecute, când s-a întors în țară pentru o intervenție chirurgicală, după ce i s-a interzis să mai profeseze și a luat calea străinătății pentru a-și putea întreține familia.

Luni, Hamutovski a fost judecat și a primit 13 zile de arest, anunță site-ul belarus Tribuna.com, preluat de digisport.ro.

Fostul portar a fost acuzat că „a trimis pe canalul de Telegram materiale considerate extremiste în Belarus” și își va petrece următoarele două săptămâni după gratii.

Okrestina, „penitenciarul terorii”

Închis, la Penitenciarul Okrestina, din Minsk, numit și „penitenciarul terorii”, fostul fotbalist nu a putut să ia legătura cu familia sa, spune fratele său Iuri Hamutovski, citat de playsport.ro.

La penitenciarul Okrestina au fost închiși mulți dintre contestatarii lui Alexandr Lukașenko, care au protestat împotriva sa în 2020.

Tot acolo a fost închiși jurnalistul Roman Protasevici și iubita sa, Sofia Sapega, pentru arestarea cărora Lukașenko a ordonat armatei deturnarea unui avion de linie al unei firme private străine care circula din Polonia în Letonia.

Aproximativ 7.000 de belaruși au fost aruncați în închisoare pentru protestele lor din 2020, pentru că au denunțat fraudarea alegerilor prezidențiale din august 2019. Rapoartele grupurilor pentru drepturile omului vorbeau despre bătăi, tortură și agresiuni sexuale.

Un videoclip oficial arăta un activist politic, care a murit între timp, prăbușindu-se inconștient în celula lui după bătăile luate la Okrestina. Tot acolo au fost duși jurnaliștii arestați de la cel mai mare site independent de știri din Belarus, Tut.by, după ce sediul lor a fost percheziționat, relata BBC în mai 2021.

SUA a trecut Okrestina pe lista entităților unde sunt încălcate grosolan drepturile omului.

George Ogăraru: Vor să dea un exemplu printr-un sportiv cunoscut, ca să-i descurajeze pe contestatarii regimului

„Sper ca oamenii într-adevăr să realizeze că este un abuz. Nu că ar fi primul abuz făcut de către acest regim. Eu sper la o reacție de la forurile europene de fotbal, pentru că este vorba despre un sportiv, despre un om care și-a reprezentat țara”, spune pentru Europa Liberă George Ogăraru, fost coleg la FCSB al lui Hamutovski.

Acesta a cerut, în ultimele zile, ajutor de la mai multe instituții internaționale pentru fostul portat stelist.

„Am vorbit și cu președintele Federației Române de Fotbal, le-am cerut ajutorul și sprijinul. Mi-a promis că o va face și că va vorbi cu omologul dânsului din Belarus că va trage un semnal de alarmă și la la UEFA și că va încerca să dea o mână de ajutor”, ne-a declarat George Ogăraru, care a ținut la curent opinia publică românească despre situația sa.

În opinia sa, autoritățile belaruse vor să dea un exemplu prin pedepsirea aplicată sportivului, pentru a-i descuraja pe toți cei care au protestat împotriva regimului autocratului de la Minsk.

„Pentru că este evident faptul că se încearcă a se da un exemplu printr-un sportiv cunoscut ca să fie descurajați contestatarii (lui Lukașenko – n.r.) vis-a vis de anumite metode mai abuzive, deși au trecut doi ani de la protestul făcut de către mai mulți sportive, campioni olimpici, artiști, doctori, oameni care în domeniul lor erau niște profesioniști.”

George Ogăraru (stânga) cu Vasili Hamutovski
George Ogăraru (stânga) cu Vasili Hamutovski

El explică de ce, interzis în Belarus și lăsat fără nicio sursă de câștig, Vasili și-a vizitat totuși țara, riscând, astfel, să fie arestat „ca un tâlhar” pentru că a protestat pașnic și civilizat.

Ogăraru spune că felul în care Hamutovski a fost arestat, „ca un tâlhar” îi amintește de istoria recentă din România în care oameni nevinovați dar cu caracter erau arestați condamnați în pușcăriile politice comuniste.

„Dar, repet, asta a fost acum doi ani de zile și cu toții au fost interziși de a mai lucra în țara lor, decizie la care s-au supus cu toții: Vasili a lucrat numai în străinătate. Însă, familia lui este în Belarus. A trebuit să meargă să își vadă familia. Este și soț, este și tată. Mai mult decât atât: are și probleme medicale. A avut diferite intervenții chirurgicale pe care le-a făcut în Belarus. Or, așa, prins ca un tâlhar și judecat pe repede înainte mi-aduce aminte de o perioadă neagră a istoriei noastre, că s-a întâmplat și la noi în țară, unde am avut deținuți politici și judecați pe repede înainte, oameni care au pătimit prin închisorile comuniste.”

El spune că susținerea pe care i-o acordă lui Hamutovski, dincolo de abuzul comis de regimul Lukașenko împotriva sa, este motivată și de caracterul frumos și puternic al sportivului, pe care l-a îndrăgit o lume întreagă și care nu a ezitat să ajute, ca voluntar, atunci când a avut ocazia.

„Sincer, ne pasă pentru că ne-a fost și coleg, pentru că îl cunoaștem ca om, pentru că nu de mult am fost împreună aici, la Steaua, unde a venit ca voluntar cât a trebuit să părăsească Ucraina și să lucreze într-o altă țară. Și-a dorit să ajute la creșterea copiilor noștri, de la Academia Stelei. Așa l-au cunoscut și colegii mei și antrenorii. Cu toții au fost fascinați pur și simplu de blândețea lui, de bunăvoință, de profesionalismul lui, de caracterul lui de om deosebit. Și cu toții s-au lipit de el și bineînțeles că este șocant pentru noi să vedem că are parte de un astfel de tratament acum și că este într-o situație de risc atât de gravă. Pentru că nu știm ce se va întâmpla în următoarea perioadă.”

Sportivul român și-a exprimat speranța că pedeapsa lui Hamutovski nu va fi suplimentată după executarea celor 13 zile de închisoare și că „în următoarea perioadă nu se vor căuta și alte „motive”, cu ghilimelele de rigoare, pentru a i se prelungi pedeapsa.

„Nu pot să vorbesc mai mult despre detenție, despre felul în care este tratat acolo, dar sunt sigur că oamenii își pot da seama ce se întâmplă.”

Serghei Zarthun, însărcinatul cu afaceri al BelarusuluI: „Dacă domnul Hamutovski a încălcat legislația belarusă, ce pot să fac eu?”

Într-un dialog purtat de Europa Liberă cu însărcinatul de afaceri al Ambasadei Belarusului la București, Serghei Zarthun, am aflat doar că acesta nu poate da detalii despre Hamutovski pe care, deși îl cunoaște, nu știe „unde este acum”.

De altfel, Serghei Zarthun s-a prevalat de statutul său de diplomat pentru a ne spune că nu poate comenta situația în care se află Hamutovski și cum a putut fi condamnat la închisoare un sportiv care a făcut onoare țării sale, aflat într-o stare critică de sănătate, abia operat și suferind de cancer.

Înainte, însă, ne-a recomandat să consultăm „sursele deschise”, adică presa favorabilă regimului Lukașenko.

„Dacă dl Hamutovski a încălcat legislația belarusă, ce pot să fac eu?”, a încheiat diplomatul fără a ne spune ce legislație a încălcat Hamutovski cu protestul său pașnic, de acum doi ani, alături de alte mii de persoane.

Diagnosticat cu cancer, stadiul 3

Într-o postare făcută pe pagina sa de Facebook, după ce în urmă cu câteva zile a anunțat că Hamutovki a fost arestat în Belarus, Ogăraru a relatat despre pedeapsa primită de sportivul belarus în urma procesului de luni.

„Astăzi a avut loc “procesul” lui Vasili Hamutovski…Am primit din partea familiei următoarele informații pe care am permisiunea să le pot împărtăși cu voi: Astăzi procesul a avut loc online. Pe durata procesului Vasili se afla în închisoare iar avocatul a putut vorbi pentru prima dată cu el și doar prin Skype. El a primit acum 13 zile de închisoare pentru că a trimis materiale de pe canalele Telegram care sunt recunoscute ca extremiste în Belarus. Pe acest canal Vasili i-a trimis soției sale informații și mesaje în luna August. Deocamdată, acesta caz este judecat ca un caz administrativ însă temerea este că în următoarele zile se vor căuta noi “dovezi”… Vasili a venit în Belarus din Ucraina, unde este antrenor la Lviv. Operația a fost făcută la genunchi la Minsk, acum mai bine de o lună. Acum avea recuperare. A fost reținut Vineri de către Politie”.

De asemenea, sportivul român a spus despre Hamutovski că, la sfârșitul anului 2021, a fost diagnosticat cu cancer, stadiul 3.

„Dar a reușit să-l învingă în acest moment. Chirurgia și chimioterapia au ajutat cu succes. De aceea a trebuit să vină și la Minsk pentru a vedea un medic și a verifica dinamica. Dar detenția sa în închisoare poate avea un impact extrem de negativ asupra sănătății sale.”

Campion al României

Vasili Iosifovici Hamutovski (44 de ani) este dublu campion al României. În vara anului 2003 s-a alăturat echipei Steaua București ca un transfer gratuit, semnând un contract valabil până în ianuarie 2007.

A jucat trei sezoane pentru Steaua și a câștigat titlul de două ori, fiind titular în partida cu Valencia din sezonul 2004-2005, din șaisprezecimile Cupei UEFA. Este și câștigător al Cupei României cu Petrolul (2012 - 2013). A mai fost portar la: BATE Borisov, Torpedo Minsk, Metalist Harkov, Tom Tomsk, FC Augsburg, Amkar Perm sau Dinamo Minsk.

El a fost arestat în Belarus pentru că a participat în urmă cu doi ani la un protest anti-Lukașenko, după ce autocratul de la Minsk a susținut că a câștigat, în august 2019, alegerile prezidențiale din Belarus.

Opoziția, presa liberă de la acea vreme din Belarus și Occidentul au spus că alegerile au fost fraudate masiv și că acestea au fost, de fapt, câștigate de Svetlana Țihanovskaia, soția unui bloger celebru care a fost închis înainte să candideze împotriva lui Lukașekno.

Fostul șef de colhoz Alexandr Lukașenko se află la conducerea țării, neîntrerupt, din 1998.

După ce a fost interzis, alături de ceilalți protestatari, Hamutovski a lucrat în străinătate pentru a-și putea întreține familia.

Fostul portar a fost în Belarus pentru a se opera la genunchi, moment în care a fost arestat de autoritățile belaruse, fiind împiedicat să revină la echipa FC Liov, din Ucraina, cu care are contract.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG