Linkuri accesibilitate

Mii de rezerviști din Rusia au ajuns în bazele de antrenament în ultimele zile în urma mobilizării anunțată de Vladimir Putin.
Mii de rezerviști din Rusia au ajuns în bazele de antrenament în ultimele zile în urma mobilizării anunțată de Vladimir Putin.

Războiul din Ucraina | Atac armat la o bază militară rusă: doi voluntari au ucis și rănit mai mulți camarazi

08:53 16.10.2022

Împușcături într-o baza de antrenament a Armatei Ruse: 11 soldați au murit și 15 au fost răniți

Cel puțin 11 persoane au fost ucise și 15 rănite, sâmbătă, pe un teren de antrenament militar din regiunea Belgorod din Rusia, când doi atacatori au deschis focul asupra unui grup de voluntari, a anunțat Ministerul rus al Apărării.

Ministerul a spus că doi soldați voluntari au tras asupra altor trupe la terenul de antrenament, descris drept un poligon de tragere militar rus.

Ministerul a declarat într-un comunicat că împușcătura a avut loc în timp ce voluntarii se antrenau să lupte în Ucraina. Acesta a numit incidentul un atac terorist.

„În timpul unei sesiuni de antrenament cu arme de foc cu persoane care și-au exprimat voluntar dorința de a participa la operațiunea militară specială (împotriva Ucrainei), teroriștii au deschis focul cu arme de calibru mic asupra personalului unității”, a declarat presa rusă într-un comunicat al Ministerului Apărării.

Oficialii ruși au precizat că cei doi voluntari care au tras asupra celorlalți soldați au fost împușcați mortal. Nu a fost clar dacă decesele lor sunt incluse printre cei 11 morți confirmați. Cei doi erau cetăţeni dintr-o fostă republică sovietică, a spus ministerul, dar nu a oferit alte detalii.

Site-ul de știri Baza, cu sediul la Moscova, a relatat că împușcătura a avut loc în jurul orei 10 a.m., dar a devenit cunoscută abia seara.

Motivul atacului este neclar.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat o mobilizare parțială pe 21 septembrie, declanșând proteste, atacuri asupra birourilor de recrutare și fuga unui număr imens de bărbați din țară.

Putin a declarat pe 14 octombrie că Rusia ar trebui să finalizeze chemarea rezerviștilor în două săptămâni, promițând că va pune capăt mobilizării după recrutarea a peste 200.000 de oameni pentru a lupta în Ucraina.

09:05 16.10.2022

Musk va continua să furnizeze internet în Ucraina

Elon Musk.
Elon Musk.

CEO-ul SpaceX, Elon Musk, a precizat că compania sa va continua să plătească pentru serviciul de internet prin satelit Starlink pentru Ucraina, la o zi după ce a sugerat că SpaceX nu și-ar mai permite.

„La naiba cu asta”, a scris Musk pe Twitter. „Chiar dacă Starlink încă pierde bani și alte companii primesc miliarde de dolari de la contribuabili, vom continua să finanțăm gratuit guvernul ucrainei.”

Musk a activat Starlink, o rețea de peste 2.000 de sateliți care orbitează Pământul și mii de terminale la sol, la sfârșitul lunii februarie, după ce serviciile de internet au fost întrerupte din cauza invaziei Rusiei în Ucraina.

Starlink a costat SpaceX 80 de milioane de dolari până acum, iar costul va depăși 100 de milioane de dolari până la sfârșitul anului, a declarat Musk pe Twitter pe 7 octombrie.

El le-a spus celor peste 108 de milioane de urmăritori pe Twitter pe 14 octombrie că SpaceX nu poate finanța rețeaua „la infinit”, pe fondul unor rapoarte conform cărora a cerut Pentagonului să intervină.

El a emis declarația după ce CNN a raportat că SpaceX a trimis luna trecută o scrisoare Pentagonului în care spunea că nu poate continua să finanțeze serviciul Starlink în Ucraina și că ar putea fi nevoit să oprească finanțarea acestuia, dacă armata americană nu dă companiei zeci de milioane de dolari pe luna.

Departamentul Apărării a confirmat ulterior că a primit o cerere de la Musk de a prelua finanțarea rețelei de satelit. Oficialul a spus că problema a fost discutată în cadrul întâlnirilor și că liderii de rang înalt analizează solicitarea.

10:53 16.10.2022

SUA a anunțat o nouă asistență militară pentru Ucraina, în valoare de 725 de milioane de dolari

Guvernul SUA a anunțat noi livrări de arme către Ucraina, în valoare totală de 725 de milioane de dolari.

Pachetul include sisteme suplimentare de lansare de rachete mobile HIMARS, muniție, vehicule blindate și materiale medicale, au anunțat Departamentul de Stat al SUA și Pentagonul pe 14 octombrie.

Ajutorul vine „în urma atacurilor brutale cu rachete ale Rusiei asupra civililor din Ucraina” și dovezi tot mai mari ale atrocităților comise de forțele Rusiei”, a declarat secretarul de stat al SUA Antony Blinken într-un comunicat.

„Vom continua să fim alături de poporul Ucrainei, în timp ce își apără libertatea și independența cu un curaj extraordinar și o determinare fără limite”, a spus Blinken.

„Capacitățile pe care le oferim sunt atent calibrate pentru a face cea mai mare diferență pe câmpul de luptă pentru Ucraina”. el a adăugat. Astfel, asistența militară totală a SUA acordată Ucrainei de la începutul mandatului președintelui Joe Biden la peste 18,3 miliarde de dolari, a spus Blinken.

Antony Blinken.
Antony Blinken.

13:16 16.10.2022

Câtă muniție mai poate produce Rusia?

Ministerul Apărării din Marea Britanie arată, în cea mai recentă actualizare privind războiul din Ucraina, că Rusia, „probabil”, nu va avea capacitatea de a produce atât de multă muniție precum consumă în luptă.

Ministerul arată că atacurile precum cele lansate luni în Ucraina, în care Rusia a lansat aproximativ 80 de rachete de croazieră, reprezintă o „degradare continuă a stocurilor de rachete cu rază lungă de acțiune ale Rusiei, ceea ce este probabil să le limiteze capacitatea de a lovi volumul de ținte pe care le doresc în viitor”.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG