Linkuri accesibilitate

Sicriul cu trupul militarului ucrainean Vadim Bereghnui, de 22 de ani, pregătit de înmormântare într-un cimitir din Harkov, Ucraina - 17 octombrie 2022. (AP Photo/Francisco Seco)
Sicriul cu trupul militarului ucrainean Vadim Bereghnui, de 22 de ani, pregătit de înmormântare într-un cimitir din Harkov, Ucraina - 17 octombrie 2022. (AP Photo/Francisco Seco)

Războiul din Ucraina | Premiul Saharov acordat „poporului curajos al Ucrainei”. Putin decretează legea marțială în regiunile anexate ilegal

Ziua 238 a invaziei: Noul comandant al forțelor rusești din Ucraina a recunoscut presiunile făcute de ofensiva ucraineană din sudul și estul țării, pe care Moscova susține că le-a anexat în urmă cu doar câteva săptămâni.

Evenimentele zilei - 19 octombrie

23:23 19.10.2022

Parlamentul European acordă Premiul Saharov 2022 „poporului curajos al Ucrainei”

Parlamentul European (PE) a acordat Premiul Saharov 2022 „poporului curajos al Ucrainei” în lupta lor împotriva invaziei neprovocate a Rusiei la sfârșitul lunii februarie.

PE a declarat într-o declarație din 19 octombrie că premiul a fost acordat „ucrainenilor curajoși, reprezentați de președintele lor [Volodimir Zelenski], liderilor aleși și societății civile”.

„Acest premiu este pentru acei ucraineni care luptă pe teren. Pentru cei care au fost forțați să fugă. Pentru cei care și-au pierdut rude și prieteni. Pentru toți cei care se ridică și luptă pentru ceea ce cred. Știu că oamenii curajoși Ucrainei nu va renunța și nici noi”, a spus președintele Parlamentului European, Roberta Metsola.

Premiul anual poartă numele fizicianului și disidentului sovietic Andrei Saharov și a fost înființat în 1988 de Parlamentul European pentru a onora persoanele și organizațiile care apără drepturile omului și libertățile fundamentale.

Zelenski a spus pe Twitter că este recunoscător Parlamentului European pentru acordarea premiului poporului Ucrainei.

„Ucrainenii dau dovadă de dăruire față de valorile libertății, democrației în fiecare zi pe câmpul de luptă împotriva statului terorist al Federației Ruse”, a scris el.

22:35 19.10.2022

Ucraina: Legea marțială a fost dată pentru a legaliza jafurile și deportările forțate și pentru a suprima rezistența locuitorilor din regiunile anexate

Ministerul de Externe al Ucrainei a condamnat declarația de „lege marțială” a Moscovei pe teritoriile Ucrainei aflate sub ocupație rusă, numind-o „o nouă stare de teroare”.

Mișcarea este o încercare „de a suprima rezistența locuitorilor din regiunile Luhansk, Donețk, Zaporojie și Herson, care se opun ocupației ruse”, se arată într-un comunicat publicat miercuri de Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei.

„Decretul lui Putin este nul de drept. Nu are consecințe juridice pentru Ucraina și cetățenii săi, precum și pentru comunitatea internațională.”

În ciuda faptului că nu controlează pe deplin teritoriile, președintele rus Vladimir Putin a anunțat miercuri că a semnat un decret de introducere a legii marțiale în patru regiuni ucrainene pe care Kremlinul a încercat să le anexeze, încălcând dreptul internațional. Regiunile sunt Herson, Zaporojie, Donețk și Luhansk. Legea marțială va intra în vigoare joi, conform decretului.

Ucraina a făcut apel la „partenerii săi internaționali să condamne cu fermitate intenția administrațiilor de ocupație ruse sub pretextul așa-numitei „legi marțiale” de a priva locuitorii teritoriilor ocupate temporar ale Ucrainei chiar și de drepturile fundamentale ale omului, precum și de a condamna planurile lor ilegale de a legaliza jafurile, deportările forțate și mobilizarea”, se mai arată în comunicat.

Ministerul a spus că Ucraina va continua să elibereze teritoriile ocupate și să salveze poporul ucrainean.

Bătălia pentru Bahmut: trupele ucrainene rezistă în ciuda bombardamentelor constante
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:05 0:00

21:16 19.10.2022

Oficial numit de Moscova: Administrația Herson va guverna cu armata după introducerea legii marțiale

Conducerea regiunii Herson după introducerea legii marțiale va fi efectuată de administrație împreună cu armata rusă, a declarat miercuri guvernatorul regiunii desemnat de Moscova, Vladimir Saldo, presei de stat ruse de la RIA Novosti.

„Legea marțială spune că puterea în regiuni ar trebui să fie transferată armatei în conformitate cu legea. Facem toată această muncă împreună cu armata. Acum am transferat deja aproape întregul aparat al administrației militaro-civile pe malul stâng, acolo vor lucra. Toate funcțiile necesare vieții vor fi organizate”, a spus Saldo, citat de RIA.

Liderii din regiunea Herson instalați de ruși au început miercuri să intensifice în mod masiv relocarea a până la 60.000 de persoane, pe fondul avertismentelor asupra capacității Rusiei de a rezista unei contraofensive ucrainene.

Potrivit lui Saldo, peste 7.000 de locuitori au părăsit deja regiunea Herson.

„Luăm oameni afară pentru a le ușura militarilor să își îndeplinească sarcinile și pentru a proteja populația civilă”, a spus Saldo, adăugând că lucrările de evacuare se desfășoară în mai multe direcții.

Potrivit lui Kirill Stremousov, șeful adjunct al administrației regionale Herson, susținut de ruși, introducerea legii marțiale pe teritoriul regiunii Herson va facilita îndeplinirea misiunilor de luptă de către militari.

„Introducerea legii marțiale va simplifica unele dintre sarcinile armatei. Nu vom mai juca jocurile pe care le jucăm de aproape șapte luni. Nu vor mai fi conversații cu naziștii”, a declarat Stremousov miercuri la postul de televiziune rusă de stat One.

Vladimir Putin a semnat miercuri un decret de introducere a legii marțiale în cele patru regiuni ucrainene pe care Kremlinul pretinde că le-a anexat, încălcând dreptul internațional.

21:11 19.10.2022

Înalt oficial al administrației Biden: Legea marțială a lui Putin este o „tactică disperată” de control

Un înalt oficial al administrației a declarat pentru CNN despre faptul că Putin a declarat legea marțială în patru regiuni confiscate ilegal de ruși că mișcarea este o „tactică disperată” de a încerca să-și afirme controlul și că SUA nu sunt surprinse că Putin a recurs la o astfel de tehnică.

Oficialul a spus că cel mai recent anunț al lui Putin nu schimbă faptul că Rusia are pretenții ilegitime asupra teritoriului suveran al Ucrainei și că oficialii americani urmăresc modul în care ucrainenii resping deja cea mai recentă mișcare a lui Putin.

Sprijinul SUA pentru ucrainenii care își apără suveranitatea rămâne neschimbat și continuă, a adăugat el.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG