Linkuri accesibilitate

Sicriul cu trupul militarului ucrainean Vadim Bereghnui, de 22 de ani, pregătit de înmormântare într-un cimitir din Harkov, Ucraina - 17 octombrie 2022. (AP Photo/Francisco Seco)
Sicriul cu trupul militarului ucrainean Vadim Bereghnui, de 22 de ani, pregătit de înmormântare într-un cimitir din Harkov, Ucraina - 17 octombrie 2022. (AP Photo/Francisco Seco)

Războiul din Ucraina | Premiul Saharov acordat „poporului curajos al Ucrainei”. Putin decretează legea marțială în regiunile anexate ilegal

Ziua 238 a invaziei: Noul comandant al forțelor rusești din Ucraina a recunoscut presiunile făcute de ofensiva ucraineană din sudul și estul țării, pe care Moscova susține că le-a anexat în urmă cu doar câteva săptămâni.

Evenimentele zilei - 19 octombrie

20:24 19.10.2022

Convorbire telefonică Zelenski - Erdogan

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a spus că a vorbit cu liderul turc, Recep Tayyip Erdogan.

Zelenski a spus că i-a mulțumit lui Erdogan pentru sprijinul „neclintit” al Turciei pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei.

20:22 19.10.2022

Erdoğan spune că a convenit cu Putin să creeze un „nod de gaze” în Turcia

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a anunțat că a convenit cu Vladimir Putin să creeze un „nod de gaze” în Turcia, potrivit presei de stat ruse.

Adresându-se membrilor partidului său AK în parlament, Erdogan i-a citat pe Putin spunând că Europa își poate obține aprovizionarea cu gaz de la hub-ul din Turcia, în timp ce livrările Rusiei către Europa au fost întrerupte de sancțiuni și scurgeri la conductele cheie.

Cei doi lideri au discutat despre crearea hub-ului de gaze la o întâlnire față în față săptămâna trecută în capitala Kazahstanului, Astana.

19:11 19.10.2022

Consilierul lui Zelenski: Legea marțială instituită de Putin este o pseudo-legalizare a jefuirii proprietății ucrainenilor

Declarația președintelui Vladimir Putin privind legea marțială în cele patru provincii ale Ucrainei aflate sub ocupația Moscovei și anexate ilegal „nu schimbă nimic” pentru Ucraina, a declarat Mihailo Podoliak, consilierul prezidențial al președintelui Volodimir Zelenski.

Podoliak a descris anunțul legii marțiale drept „pseudo-legalizarea jefuirii proprietății ucrainenilor”.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat introducerea legii marțiale în cele patru regiuni ucrainene anexate de Rusia, scrie The Guardian.

Liderul rus se adresează în aceste momente unei reuniuni a Consiliului de securitate națională.

„Lucrăm la rezolvarea unor sarcini foarte complexe, pe scară largă, pentru a asigura un viitor de încredere pentru Rusia, viitorul poporului nostru”, a spus Putin în timpul unor declarații televizate adresate membrilor consiliului său de securitate.

Legea, publicată pe site-ul Kremlinului, acordă puteri de urgență extinse conducătorilor din provinciile Luhansk, Donețk, Zaporojie și Herson, ocupate de ruși și pe care Putin le-a proclamat recent ca anexate după referendumuri false.

Decretul Kremlinului pune Rusia pe o bază de război mai puternică economic. Putin a ordonat o „mobilizare economică” în opt provincii învecinate cu Ucraina, inclusiv Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014.

Putin a spus că acordă autoritate suplimentară liderilor din toate provinciile ruse pentru a menține ordinea publică și a crește producția în sprijinul războiului de la Moscova, care intră în a opta lună.

Legea limitează, de asemenea, libertatea de a circula în și din cele opt provincii rusești de la granița cu Ucraina.

În discursul său, Putin a vorbit despre o nouă escaladare a războiului, numind autoritățile ucrainene „sataniste” care au ignorat avertismentele Rusiei.

„Rusia a oferit în mod repetat o șansă ordinului sataniștilor de a-și veni în fire. Dar nu am fost auziți sau ignorați. Acum totul va fi diferit, vom dicta termenii”, a spus Putin.

La scurt timp după declarațiile lui Putin, purtătorul de cuvânt al său, Dmitri Peskov, a declarat că guvernul nu intenționează să închidă granițele internaționale ale țării.

17:36 19.10.2022

Marea Britanie îl avertizează pe Putin cu privire la „consecințele grave” dacă folosește arme nucleare

Președintele Vladimir Putin se va confrunta cu „consecințe grave” dacă va folosi arme nucleare în războiul din Ucraina, i-a transmis Downing Street.

Secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, a fost la Washington pentru discuții cu omologul său american, pe fondul unor rapoarte că liderul rus ar putea detona un focos nuclear deasupra Mării Negre. Downing Street nu a comentat întâlnirea lui Wallace, dar a spus „cu Putin suntem foarte clari că folosirea armelor nucleare va duce la consecințe grave.”

M-aș feri să speculez pe această problemă. Cred că publicul trebuie să fie asigurat că avem o poziție puternică pe acest subiect. Cred că ar fi o greșeală să fim atrași în speculații cu privire la acest lucru, mai degrabă decât să ne concentrăm pe ceea ce vedem zi de zi, despre ceea ce este un atac fără sens și barbar asupra civililor din întreaga Ucraină.”

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG