Kievul a anunțat prima tranșă de 2 miliarde de euro din ajutorul UE
Prim-ministrul ucrainean Denis Șmîhal a declarat că țara sa a primit marți asistență financiară de 2 miliarde de euro din partea Uniunii Europene - prima tranșă dintr-un pachet de 5 miliarde de euro al UE, aprobat pe 20 septembrie, ca urmare a invaziei neprovocate a Rusiei.
„Resursa financiară suplimentară va ajuta la acoperirea cheltuielilor bugetare urgente, în special pentru sferele sociale și umanitare”, a declarat el, potrivit RFE/RL.
Denis Șmîhal a precizat că Ucraina a primit în acest an un total de 4,2 miliarde de euro sub formă de asistență macrofinanciară din partea UE.
Acesta a avut ulterior o discuție cu secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, care a recunoscut nevoile semnificative de finanțare ale Ucrainei anul viitor pentru servicii guvernamentale critice și proiecte de redresare.
Ea a reafirmat angajamentul SUA de a sprijini Ucraina, adăugând că lucrează rapid pentru a plăti 4,5 miliarde de dolari în cadrul sprijinului bugetar aprobat recent.
Întâlnirea a avut loc în contextul în care oficialii ucraineni și personalul Fondului Monetar Internațional (FMI) au început la Viena discuții privind planurile economice pe termen lung și nevoile fiscale ale țării pe termen lung.
Consiliul de administrație al FMI a aprobat, la începutul acestei luni, cererea Kievului de finanțare de urgență în valoare de 1,3 miliarde de dolari.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a spus miniștrilor de finanțe mondiali prezenți la reuniunile FMI și Băncii Mondiale că Ucraina are nevoie de cel puțin 55 de miliarde de dolari pe termen scurt, inclusiv 38 de miliarde de dolari pentru a acoperi deficitul bugetar estimat pentru anul viitor și 17 miliarde de dolari pentru a începe să reconstruiască infrastructura critică.
Iranul a trimis instructori de drone în Crimeea
Iranul a trimis instructori în Ucraina ocupată pentru a-i ajuta pe ruși să depășească problemele cu flota de drone pe care au cumpărat-o de la Teheran, transmite The New York Times în baza declarațiilor făcute de actuali și foști oficiali americani care au acces la aceste informații clasificate.
Instructorii iranieni operează de la o bază militară rusă din Crimeea, unde multe dintre drone au fost amplasate de când au fost livrate din Iran. Instructorii fac parte din Corpul Gardienilor Revoluției Islamice, o ramură a armatei iraniene desemnată ca organizație teroristă de către Statele Unite.
În ultimele zile, dronele iraniene au devenit o armă importantă pentru Rusia, care le-a folosit în cadrul loviturilor de amploare pe teritoriul Ucrainei împotriva infrastructurii electrice și a altor ținte civile.
Desfășurarea instructorilor iranieni pare să coincidă cu intensificarea utilizării dronelor în Ucraina și indică o implicare mai profundă a Iranului în război, deoarece atunci când Iranul a desfășurat primul lot de drone în Rusia, erorile operatorilor ruși le-au făcut ineficiente. De asemenea, probleme mecanice au blocat dronele la sol și le-au limitat utilitatea, potrivit oficialilor americani.
„Trimiterea dronelor și a instructorilor în Ucraina a implicat profund Iranul în războiul de partea rusă și a implicat direct Teheranul în operațiuni care au ucis și rănit civili”, a declarat Mick Mulroy, un fost înalt oficial al Pentagonului și ofițer C.I.A. în retragere.
„Chiar dacă sunt doar instructori și consilieri tactici în Ucraina, cred că acest lucru este substanțial”, a spus el.
Organismul ONU pentru drepturile omului a declarat că loviturile deliberate asupra unor astfel de ținte civile ar putea constitui crime de război.
Inițial, Rusia își trimisese personalul în Iran pentru a se antrena pe drone. Dar, pe măsură ce problemele au continuat, Iranul a optat să își trimită instructorii în Crimeea.
Personalul iranian se află departe de linia frontului și este trimis pentru a-i instrui pe ruși cu privire la modul de pilotare a dronelor, au precizat oficialii. Nu este clar dacă instructorii pilotează ei înșiși aeronavele în timpul atacurilor și, deocamdată, nu câți instructori au fost trimiși.
Analiză Reuters: Vladimir Putin este în siguranță la putere deocamdată, dar există riscuri
Stăpânirea lui Vladimir Putin asupra puterii în Rusia rămâne fermă, în ciuda eșecurilor militare din Ucraina, a unei mobilizări ratate și a luptelor politice interne, relatează Reuters în baza a opt surse pe care le descrie ca fiind „bine informate”, în timp ce o parte dintre aceste surse consideră că acest lucru s-ar putea schimba rapid dacă se anunță o înfrângere totală.
Cele mai multe dintre surse au spus că președintele rus se află într-una dintre cele mai strânse situații din cele peste două decenii de când se află la putere.
Dar sursele, printre care se numără inclusiv actuali și foști diplomați și oficiali guvernamentali occidentali, au declarat că nu a fost evidentă nicio amenințare iminentă din partea cercului său intim, a armatei sau a serviciilor de informații.
Anthony Brenton, fost ambasador britanic în Rusia, a declarat că „pentru moment, Putin rezistă”, dar a continuat că liderul rus speră să negocieze în privința Ucrainei, probabil cu americanii, și a sperat că norocul în declin al Moscovei pe câmpul de luptă se va redresa în ciuda a ceea ce Occidentul spune că este o lipsă de personal, de echipamente și chiar de rachete.
Ministerul britanic al Apărării: „Elemente majore ale conducerii militare rusești sunt tot mai disfuncționale”
Ministerul britanic al Apărării a publicat actualizarea sa zilnică privind situația din Ucraina:
„După opt luni de la invazie, elementele majore ale conducerii militare a Rusiei sunt din ce în ce mai disfuncționale. La nivel tactic, este aproape sigur că există un deficit tot mai mare de ofițeri tineri ruși capabili să organizeze și să conducă rezerviștii nou mobilizați.
Mărturiile martorilor oculari sugerează că împușcarea a 11 soldați ruși lângă Belgorod de către un coleg recrut la 15 octombrie 2022 a avut loc după comentariile abuzive ale unui ofițer la adresa recruților aparținând minorităților etnice.
O conducere slabă la nivel inferior agravează probabil moralul scăzut și coeziunea slabă a unităților în multe părți ale forțelor rusești.
Patru dintre cei cinci generali cu comanda operațională directă a unor elemente ale invaziei din februarie 2022 au fost acum demiși. Înlocuitorii lor au făcut până acum puține lucruri pentru a îmbunătăți performanța Rusiei pe câmpul de luptă.
Lipsa de continuitate a comenzii va fi probabil mai perturbatoare decât într-o armată occidentală, deoarece, conform doctrinei rusești, elaborarea planurilor aparține în mare parte comandantului personal, mai degrabă decât ca un efort colectiv al unui stat major mai larg.”