30 de democrați îi cer lui Biden să schimbe strategia în Ucraina și să negocieze direct cu Rusia
Mai mulți membri democrați din Camera Reprezentanților îi cer președintelui Joe Biden să schimbe cursul strategiei sale în Ucraina și să urmărească o diplomație directă cu Rusia pentru a pune capăt conflictului care durează de luni de zile, potrivit CNN.
Într-o scrisoare trimisă luni lui Biden, grupul de 30 de democrați a lăudat eforturile președintelui american de a sprijini Ucraina, evitând în același timp implicarea directă a SUA pe teren. Dar ei sugerează o încercare mai energică de a pune capăt războiului prin diplomație, spunând că este necesară pentru a preveni un conflict lung și anevoios.
„Având în vedere distrugerile create de acest război pentru Ucraina și pentru întreaga lume, precum și riscul unei escaladări catastrofale, credem, de asemenea, că este în interesul Ucrainei, al Statelor Unite și al lumii să se evite un conflict prelungit”, scrie în scrisoare grupul, condus de președintele Congressional Progressive Caucus, Pramila Jayapal.
„Din acest motiv, vă îndemnăm să asociați sprijinul militar și economic pe care Statele Unite l-au oferit Ucrainei cu un impuls diplomatic proactiv, dublând eforturile pentru a căuta un cadru realist pentru o încetare a focului.", mai scriu democrații amintiți.
Scrisoarea vine într-un moment critic al războiului, Rusia vizând din ce în ce mai mult infrastructura civilă, cu un accent deosebit pe întreruperea alimentării cu energie electrică înainte de iarnă.
„Putin nu are chef de negocieri”
În Congres, au crescut întrebările cu privire la dorința legislatorilor de a susține sprijinul financiar și militar masiv care a mers către Ucraina.
Unii republicani au amenințat chiar că vor tăia ajutorul acordat țării dacă vor prelua controlul Congresului în noiembrie.
Democrații, în scrisoarea lor, spun că erau necesare încercări mai directe de a angaja Moscova.
John Kirby, purtătorul de cuvânt al Casei Albe pe probleme de securitate națională, a declarat că scrisoarea a fost primită de Casa Albă.
El a mai spus că nu există indicii că președintele rus Vladimir Putin ar fi dispus să se angajeze într-o diplomație serioasă pentru a pune capăt războiului.
„Când vezi și asculți retorica sa și vezi și celelalte lucruri, fie că este vorba de atrocități, crime de război, atacuri aeriene împotriva infrastructurii civile pe care le comit rușii, este clar că domnul Putin nu are chef de negocieri”, a spus Kirby.
El a precizat că va depinde de Ucraina și de președintele său, Volodimir Zelenski, să stabilească momentul potrivit pentru a reveni la masa negocierilor.
Înalt general american, discuții cu omologii ruși și ucraineni
Generalul american Mark Milley, președintele șefilor de stat major comun, a vorbit luni cu omologii săi din Rusia și Ucraina, a declarat purtătorul de cuvânt al acestuia, potrivit CNN.
În conversația sa cu șeful Statului Major General al Rusiei, generalul Valery Gerasimov, aceștia „au discutat mai multe probleme legate de securitate și au convenit să mențină deschise liniile de comunicare. În conformitate cu practica anterioară, detaliile specifice ale conversației lor vor fi păstrate private”, a declarat col. Dave Butler, purtătorul de cuvânt al Statului Major comun.
Milley a vorbit cu generalul forțelor armate ucrainene Valery Zaluzhny despre „invazia neprovocată și continuă a Rusiei a Ucrainei și a făcut schimb de perspective și evaluări”, a spus purtătorul de cuvânt.
„Președintele a reafirmat sprijinul neclintit pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, potrivit acestuia.
Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, şi secretarul Apărării Lloyd Austin au vorbit prin telefon, al doilea apel în trei zile între cei doi.
Vizită surpriză a președintelui german la Kiev
Președintele german Frank-Walter Steinmeier a sosit astăzi în Ucraina pentru o vizită surpriză a câteva zile după ce și-a anulat deplasarea la Kiev din motive de securitate.
Este prima sa călătorie în țară de la invadarea Rusiei pe 24 februarie, potrivit postului german NTV.
Steinmeier a sosit la Kiev cu trenul și se va întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenskii în cursul zilei.
Purtătorul de cuvânt al lui Steinmeier, Cerstin Gammelin, a difuzat o imagine a președintelui sosind la Kiev devreme în această dimineață.
Zelenski, la 8 luni de la începerea invaziei: Eliberăm pământul ucrainean pas cu pas. Ucraina distruge aşa-numita „a doua armată a lumii”
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, luni, în discursul adresat naţiunii, că la fix 8 luni de la invazia Rusiei, Ucraina continuă să apere glia pas cu pas, apreciind că sentimentul de eşec la Kremlin devine tot mai puternic.
„Astăzi sunt exact 8 luni de război la scară largă. Ce s-a realizat în acest timp? Am apărat independenţa statului nostru - iar Rusia nu poate schimba asta. Eliberăm pământul ucrainean pas cu pas.
Ucraina distruge aşa-numita „a doua armată a lumii” – iar de acum încolo Rusia va fi doar o cerşetoare. Ei cerşesc ceva în Iran, încearcă să stoarcă ceva din ţările occidentale, inventând diverse prostii despre Ucraina, intimidând, înşelând....Niciodată Rusia nu va mai putea fi cineva care poate dicta ceva cuiva. Nu mai are potenţialul de a dicta. Lumea vede asta.
Potenţialul rusesc este irosit acum cu această nebunie - cu un război împotriva statului nostru şi a întregii lumi libere.
A existat influenţa gazelor - nu mai e. A existat influenţă militară - dispare. A fost o greutate politică - acum există o izolare din ce în ce mai mare. Au existat ambiţii ideologice - acum există doar dezgust.
Şi aceasta este o schimbare foarte importantă în configuraţia din partea noastră a Eurasiei - cu cât Rusia pierde mai mult din potenţialul său acum, cu atât mai multă libertate reală vor obţine toate popoarele, atât lângă Rusia, cât şi în interiorul graniţelor sale. Ucraina - în primul rând”, a spus Zelenski.
Președintele a mai afirmat că urmează cea mai grea iarnă pentru ucraineni, dar că ea va fi depășită.
„Trebuie să mergem pe drumul spre victoria Ucrainei. Acesta este un drum dificil. Va trebui să trecem iarna aceasta, care va fi cea mai grea din istoria noastră. Să facem ce trebuie pentru a obţine rezultatele dorite pentru stat.
Să menţinem mobilizarea maximă a partenerilor noştri de dragul luptei pentru libertate şi să nu permitem duşmanului nostru comun să despartă coaliţia globală pro-democraţie.Asta facem noi, toţi ucrainenii, europenii, toţi oamenii din lume care preţuiesc libertatea”, a spus Volodimir Zelenski.