Statele Unite iau în considerare să trimită echipamente mai vechi de apărare aeriană Hawk
Sistemele Hawk se află în depozite și sunt destinate Ucrainei pentru o ajuta să se apere împotriva atacurilor rusești cu drone și rachete de croazieră, au declarat doi oficiali americani pentru Reuters, citată de The Guardian.
Rachetele interceptoare Hawk ar fi o actualizare a sistemelor de rachete Stinger - un sistem de apărare aeriană mai mic, cu rază mai scurtă de acțiune - pe care Statele Unite l-au trimis deja în Ucraina.
Administrația Biden ar folosi autoritatea prezidențială de retragere (PDA) pentru a transfera echipamentul Hawk care se bazează pe tehnologia din epoca Vietnamului, dar a fost modernizat de mai multe ori.
Sistemul Hawk este predecesorul sistemului de apărare antirachetă Patriot, fabricat de Raytheon Technologies, care rămâne în afara mesei pentru Ucraina, au declarat oficiali americani pentru Reuters.
Probabil că Statele Unite ar trimite inițial rachete interceptoare pentru sistemul Hawk în Ucraina, deoarece nu era clar dacă suficiente lansatoare americane sunt în stare bună, a declarat un oficial american pentru Reuters. Sistemele din SUA au fost depozitate de zeci de ani.
Ministerul britanic al Apărării: Rusia a pierdut peste 25% din flota în serviciu a forțelor aeriene de 90 de avioane
De la inceputul invaziei, Rusia a pierdut aproape jumătate din elicopterele Ka-52 și peste 25% din flota în serviciu a forțelor aeriene de 90 de avioane.
Ministerul britanic al Apărării arată în ultimul său raport că elicopterele de atac rusești au suferit probabil o uzură specială din cauza sistemelor de apărare aeriană portabile pentru oameni (Manpads) ucrainene, în timp ce elicopterele operează frecvent cu o acoperire mai puțin consistentă decât s-ar aștepta conform doctrinei militare ruse.
„Rusia încă nu reușește să mențină o superioritate aeriană adecvată pentru a asigura în mod fiabil un sprijin aerian apropiat cu aripă fixă în apropierea liniei frontului, iar muniția sa de artilerie se epuizează”.
De asemenea, mai spune raportul, comandanții ruși probabil recurg din ce în ce mai mult la desfășurarea de misiuni cu elicoptere de atac cu risc ridicat, fiind una dintre puținele opțiuni disponibile pentru a oferi sprijin strâns trupelor în luptă.
Întâlnire la Berlin pentru reconstrucția Ucrainei: Discuții despre un nou „Plan Marshall” estimat la 750 de miliarde de dolari
Lideri naţionali, experţi în dezvoltare şi directori executivi se reunesc marţi la Berlin pentru o conferinţă despre ceea ce gazdele spun că trebuie să fie un „Plan Marshall” pentru a reconstrui Ucraina după invazia Rusiei, care a intrat acum în a noua lună de război, transmite Reuters.
Conferinţa, găzduită de cancelarul german Olaf Scholz şi de Comisia Europeană, nu va implica promisiuni concrete de donaţii în numerar pentru costul de reconstrucţie estimat la 750 de miliarde de dolari, o sarcină pe care gazdele au comparat-o, ca amploare, cu programul Marshall Aid al Statelor Unite pentru reconstrucţia Europei după cel de-al Doilea Război Mondial.
„Forma reconstrucţiei va modela tipul de ţară care va fi Ucraina în viitor”, au scris cele două gazde în ziarul Frankfurter Allgemeine.
Organismul de supraveghere nucleară al ONU va trimite inspectori în Ucraina la cererea Kievului
Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) se pregătește să trimită inspectori în următoarele zile în două locații ucrainene, la cererea Kievului, într-o aparentă reacție la afirmațiile rusești despre „bomba murdară”.
AIEA a declarat că ambele site-uri au fost deja supuse inspecțiilor sale, iar unul a fost inspectat în urmă cu o lună.
„AIEA a inspectat una dintre aceste locații în urmă cu o lună și toate constatările noastre au fost în concordanță cu declarațiile de garanții ale Ucrainei. Nu au fost găsite activități sau materiale nucleare nedeclarate acolo”, a spus luni directorul general al AIEA, Rafael Grossi.
Cele două locații implicate în operațiune sunt Uzina de îmbogățire cu minerale de Est din regiunea centrală Dnipropetrovsk și Institutul de Cercetări Nucleare din Kiev.