Lupta este una strânsă. Experții precizează că republicanii au șanse mari să câștige Camera Reprezentanților și să obțină o majoritate în Senat, lucru ce ar putea impune piedici administrației Biden.
Alegătorii americani sunt îngrijorați de creșterea inflației și a criminalității în State, aspecte pe care Partidul Republican s-a axat în lupta pentru locurile din Congres și pentru pozițiile de guvernatori.
În ultimele discursuri ținute înainte de alegeri, candidații și aliații lor i-au îndemnat pe oameni să iasă la vot, întrucât la mijloc este însăși democrația din SUA.
Președintele Joe Biden a prezentat luni alegerile de la jumătatea mandatului său ca fiind o luptă pentru democrație și un efort de a proteja măsurile sociale adoptate de Partidul Democrat și de a codifica dreptul la avort.
Luând cuvântul la Universitatea Bowie State din Maryland, Biden, care îl susține pe candidatul din partea democraților la funcția de guvernator al statului, a enumerat realizările Partidului său în domenii precum infrastructura, serviciile pentru veterani și costurile medicamentelor pe bază de rețetă.
De asemenea, el a promis că îi va împiedica pe republicanii din Congres să impună mai multe limite dreptului la avort.
„Dacă republicanii vor prelua controlul Congresului și vor adopta o interdicție la nivel național privind avortul, voi pune veto”, a declarat Biden, adăugând că, dacă vor fi aleși destui democrați în ambele camere, „vom codifica (decizia Curții Supreme, n.r.) Roe vs. Wade în ianuarie și vom face din aceasta legea țării”.
Mai mulți candidați republicani și-au intensificat atacurile asupra agendei de stânga promovate de Partidul Democrat. Kari Lake, candidata din partea republicanilor pentru funcția de guvernator al statului Arizona, a profitat de subiectul educației copiilor pentru a critica politicile Partidului Democrat față de promovarea educației cu privire la identitatea de gen.
„Acești copilași nevinovați, pe care îi trimitem la școală și apoi aflăm că (profesorii, n.r.) le fură mințile și le umplu cu prostii, spunându-le băieților noștri că pot fi fete și fetelor că pot fi băieți. Este demonic și încearcă să le spună, acestor micuți ușor impresionați, că își pot schimba sexul”, a transmis Lake într-un discurs ținut în Phoenix, Arizona.
Kari Lake neagă rezultatul alegerilor prezidențiale din 2020.
Președintele Donald Trump, care îl susține pe J.D. Vance în cursa senator al statului Ohio, a vorbit în fața unei mulțimi adunate în Dayton Ohio, în care i-a acuzat pe democrați pentru neglijarea problemelor ce țin de criminalitate.
„Crimele violente au scăpat de sub control, iar extrema stângă ne îndoctrinează copiii cu o nebunie rasială și de gen în școlile noastre, așa cum nu ne-am mai gândit până acum.”
Într-un discurs ținut tot luni în Ohio, Trump i-a anunțat pe oameni să se aștepte la un „anunț mare” pe care îl va face pe 15 noiembrie de la reședința sa, Mar-a-Lago, din Florida. Oamenii se așteaptă ca fostul președinte al Statelor Unite să-și anunțe candidatura pentru alegerile prezidențiale din 2024.
După înfrângerea suferită în urma alegerilor din 2020, Donald Trump a numit rezultatul alegerilor ca fiind fraudat. În timpul unui miting ținut pe 6 ianuarie în centrul capitalei SUA, Washington D.C., Trump i-a îndemnat pe alegătorii săi să își îndrepte protestul împotriva politicenilor americani, aflați la momentul respectiv în Congresul SUA pentru a ratifica victoria lui Joe Biden.
Susținătorii lui Trump au trecut de filtrele de securitate și au pătruns în clădirea Capitoliului.
În urma confruntărilor cu forțele de ordine, cinci oameni au murit. Alți patru ofițeri de poliție s-au sinucis ulterior.
Ce înseamnă radicalizarea discursului politic pentru democrație
La baza radicalizării discursurilor stau mai mulți factori, printre care cel al micșorării maselor de votanți moderați pentru partidul Republican.
Într-o carte scrisă în 2018 de Steven Levitsky și Daniel Ziblatt și intitulată „Cum mor democrațiile”, autorii critică radicalizarea republicanilor, în condițiile în care susținătorii Partidului au devenit în ultimii ani persoane religioase trecute de prima tinerețe.
Pe măsură ce populația lor continuă să scadă, mulți dintre candidații republicani optează pentru incitarea maselor la ură și dezbinare, mesaje proeminente în perioada ultimei runde de alegeri.
Hershel Walker, candidat republican pentru funcția de senator al Georgiei, se declară un creștin, tată și soț care înțelege că o familie puternică formează fundația unei țări. Campania sa s-a axat pe valorile tradiționale și opoziția sa față de avort, pe care l-a descris drept „o femeie care-și ucide copilul”.
Într-un discurs ținut duminică, Walker a precizat că atunci „când un președinte vorbește despre cea mai mare amenințare la adresa democrației, aceasta pare să fie alegerea unui republican”, referindu-se la declarațiile date de Joe Biden.
La începutul lunii septembrie, Biden i-a numit pe susținătorii lui Donald Trump drept extremiști care „amenință fundațiile republicii noastre”. Ulterior, Biden a precizat că se referea doar la alegătorii care încă nu recunosc rezultatele alegerilor prezidențiale din 2020.
Potrivit unui raport publicat de think tank-ul Freedom House, mesajele false, alături de cele care dezbină, subminează încrederea publicului în democrația americană. În acest context, fostul președinte al Statelor Unite, Barack Obama, a apelat la unitate în rândul americanilor într-un discurs ținut în weekend în Philadelphia, Pennsylvania.
Potrivit Financial Times, 22 de persoane care neagă rezultatul alegerilor din 2020 figurează pe listele electorale din Statele Unite.
În contextul tensiunilor sociale și politice din State, fostul președinte al SUA, Barack Obama, a făcut un apel la unitate în rândul votanților ameriani într-un discurs din weekend din Philadelphia, Pennsylvania.
„Un lucru ne leagă pe noi, americanii: o credință că – indiferent de cine suntem, de unde venim, de cum arătăm, pe cine iubim, numele nostru de familie, ce religie avem – fiecare din noi contează”, a declarat în fața mulțimii care l-a aplaudat.