Linkuri accesibilitate

Alegeri în SUA | Rezultate contestate înainte de ziua votului și succesul discursului extremist


Influența lui Donald Trump rămâne o constantă a politicii americane și cu prilejul alegerilor generale din SUA din 2022, marcate de polarizarea profundă a societății, contestarea procesului electoral și un discurs agresiv.
Influența lui Donald Trump rămâne o constantă a politicii americane și cu prilejul alegerilor generale din SUA din 2022, marcate de polarizarea profundă a societății, contestarea procesului electoral și un discurs agresiv.

Din campania pentru alegerile de marți din SUA nu au lipsit știrile false, conspirațiile, rasismul, amenințările, agresivitatea și manifestarea urii. Nu lipsește nici tema clasică a crizei economice, dar nici cea încetățenită de fostul președinte Donald Trump a măsluirii votului.

„O luăm de la capăt! Alegeri furate!” a transmis luni, în ultima zi de campanie, Donald Trump, creditat cu o influență majoră în rândul Partidului Republican și al alegătorilor cu atitudini radicale.

Postarea de pe propria rețeaua de socializare nu are vreo susținere faptică, relatează CNN, dar este, cu siguranță, în ton cu una dintre principalele moșteniri pe care pare le va lăsa fostul președinte democrației americane de la început de secul XXI: punerea la îndoială a procesului democratic al votului.

Înainte de alegeri din 2020, pe care le-a pierdut, Donald Trump spunea că dacă pierde, înseamnă că votul a fost măsluit. Acuzația a mai fost folosită ca artificiu electoral pentru a scuza eșecul în alegeri, spune pentru Europa Liberă consultantul politic Cătălin Dumitru.

Ce e însă diferit în SUA e că o acuzație similară, folosită de același Donald Trump după ce a pierdut alegerile prezidențiale în 2020 a dus la atacul violent din ianuarie 2021 asupra clădirii Congresului american, în care avea loc procesul constituțional de certificare a rezultatului.

Consecințele contestării procesului electoral din noiembrie 2022 vor depinde de rezultat.

Clar este că electoratul republican nu a taxat, ba chiar a favorizat candidații care neagă și acum procesul electoral din 2020, că voci radicale au îndemnat deja la violență dacă nu le va conveni rezultatul de acum și că republicanii au început deja procesul contestării.

În cel puțin trei state, oficiali și candidați republicani cer deja anularea a mii de voturi exprimate prin corespondență, transmite The Washington Post, în altele au lansat acțiuni în instanță care vizează procesul de vot, de numărare sau de anulare a voturilor și se bazează, în unele cazuri, pe teorii ale conspirației lansate în 2020, adaugă CNN.

„Violența e favorizată de aceste contestări. Nici nu au avut loc alegerile și sunt deja contestări cu privire la sistemul de vot. Nici nu contează ca e un sistem de 200 de ani, care a funcționat până acum”, spune consultantul politic Cătălin Dumitru.

Potrivit acestuia, contestarea votului nu este singurul motiv de îngrijorare cu privire la alegerile din SUA, care au drept miză toate mandatele din Camera Reprezentanților și o treime din cele din Senat, alături de alte funcții de la nivel statal.

„Am văzut analize care spun că dacă majoritatea democraților în Camera Reprezentanților va fi pierdută, comisia care investighează atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului ar putea fi desființată. Acesta ar fi un atac la adresa democrației americane pentru că ar anula o pârghie importantă de reglaj în cazul unor derapaje”.

Este îngrijorător, mai spune Cătălin Dumitru și discursul din campanie „în măsura în care există riscul unei polarizări și mai mari față de ce s-a întâmplat până acum și există riscul unor derapaje cel puțin la nivelul discursului, dacă nu mai mult”. Tensiunea din societatea americană nu e nouă, dar e accentuată pe fondul crizei economice, adaugă el.

Romania, Catalin Dumitru
Romania, Catalin Dumitru

De altfel, economia a fost una dintre temele abordate intens și cu succes de republicani atunci când discursul a depășit nivelul atacurilor, al conspirațiilor sau știrilor false.

„Potrivit ultimelor sondaje, aproape 65% dintre votanți sunt interesați de tema crizei economice, temă care a fost îmbrățișată mai ales de republicani. Democrații au ales să discute mai degrabă de drepturi civile, de protecția minorităților, de decizia Curții Supreme care a lăsat statelor decizia cu privire la interzicerea avorturilor etc., însă numai 35% dintre alegători sunt interesați de aceste teme”, spune consultantul politic Cătălin Dumitru.

Potrivit analiștilor americani, o temă vitală printre femei, dreptul la avort, a început să piardă din importanță în ultimele luni în fața chestiunilor economice, iar acest lucru îi favorizează pe republicani scria luna trecută The New York Times.

În paralel, politicienii republicani au exploatat la nivel de mesaj fiecare decizie a administrației Biden. Cătălin Dumitru oferă exemplul deciziei președintelui Joe Biden de a șterge datoriile făcute pentru a putea merge la facultate.

Republicanii au preluat tema spunând că decizia a diminuat înrolările în armată și pune America în pericol. „Acesta e e nivelul de dezbatere azi în SUA”, adaugă consultantul politic.

Cuvintele de ordine la aceste alegeri sunt „suspiciune” și „teamă” notează The New York Times cu o zi înainte de alegeri. Nu e de mirare, când un tribunal a fost nevoit să interzică activiștilor înarmați să mai patruleze în jurul cutiilor oficiale în care putea fi introduse voturile exprimare înainte de ziua alegerilor, zeci de mii de înregistrări la vot sunt contestate în Georgia, iar organizațiile de monitorizare a alegerilor trebuie și își antreneze voluntarii în gestionarea conflictelor.

Partidul Democrat spera să câștige mai mult capital electoral după decizia Curții Supreme de a lăsa la latitudinea statelor interzicerea avorturilor.
Partidul Democrat spera să câștige mai mult capital electoral după decizia Curții Supreme de a lăsa la latitudinea statelor interzicerea avorturilor.

La doi ani de la alegeri prezidențiale marcate de minciuni și violență, suspiciunea și frica au devenit parte a mecanismelor democratice ale Americii, adaugă publicația, care trece în revistă și posibilele urmări ale scenariilor de după alegeri.

Oricare ar fi rezultatul, precizează Cătălin Dumitru, clar este că știrile false și conspirațiile au o influență care nu s-a diminuat deloc în ultimii ani.

„Din păcate și finanțările din zona de campanie electorală se duc către liderii cu discurs extremist și acesta e un motiv de îngrijorare și pentru noi. Nu rămânem neafectați. Orice situație de acest gen într-o țară care e epicentrul democrației ne poate afecta și pe noi”.

Un lucru bun este însă că „pe tema războiului nu au fost diferențe majore de abordare între cele două partide”, Ucraina va fi sprijinită în continuare, adaugă el.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG