În urma atacului, Varșovia a convocat Consiliul de Securitate pentru a ancheta prăbușirea celor două rachete pe teritoriul Poloniei. Este pentru prima dată când teritoriul NATO este lovit în timpul războiului din Ucraina, după ce Rusia a invadat-o pe 24 februarie.
Departamentul de stat al SUA a calificat rapoartele potrivit cărora cele două rachete sunt de proveniență rusă ca „incredibil de îngrijorătoare”, transmite Reuters.
Oficialii americani și aliații NATO au transmis că investighează situația, însă nu pot confirma că rachetele implicate sunt rusești.
Anunțul pe scena politică internațională a venit din partea președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, care a transmis că „teroarea nu se limitează doar la granițele noastre. S-a răspândit deja pe teritoriul Republicii Moldova. Iar astăzi, rachetele rusești au lovit Polonia, teritoriul țării noastre prietene.”
„Polonia, statele baltice... Este doar o chestiune de timp până când teroarea rusă va merge mai departe. Este necesar să îl punem pe terorist în loc! Cu cât Rusia își arată pentru mai mult timp impunitatea, cu atât mai multe amenințări vor exista fi pentru toți cei care pot fi atinși de rachetele rusești.”
Rusia a negat că rachetele sale au lovit teritoriul Poloniei.
Într-un comunicat dat de ministerul rus al Apărării marți seară, oficialii ruși au descris informația ca„o provocare deliberată ce are scopul de a escalada situația”.
„Nicio lovitură din apropierea frontierei de stat ucraineano-poloneze nu a fost efectuată cu mijloace de distrugere rusești”, se arată în comunicat.
Reacțiile oficialilor occidentali la momentul de față sunt rezervate, liderii politici evitând să califice în vreun fel incidentul produs pe teritoriul statului polonez.
Primele reacții NATO au venit din partea statelor baltice, care și-au declarat solidaritatea față de Polonia.
Ministerul Afacerilor Externe din Estonia și-a exprimat îngrijorarea față de incident, însă a transmis că țara „e pregătită să apere fiecare centimetru din NATO”.
Ministrul Apărării din Letonia, Artis Pbriks, a declarat că „Letonia este pe deplin alături față de prietenii polonezi”.
Președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a spus că țara sa „menține un contact strâns” cu Polonia, în urma loviturilor cu rachete.
Atât Polonia cât și statele baltice și-au exprimat încă de la începutul invaziei sprijinul necondiționat pentru Ucraina în război și i-au oferit Kievului suportul militar și umanitar necesar. Potrivit Institutului Kiel, Polonia se află pe locul cinci în materie se sprijin militar, financiar și umanitar acordat Ucrainei.
NATO a transmis că se află în strânsă cooperare cu Polonia, ca urmare a loviturilor cu rachete din Polonia. Secretarul de stat al Apărării din SUA, Lloyd Austin, a transmis că va purta o discuție cu omologul său polonez.
Președintele Consiliului UE, Charles Michel, s-a declarat „șocat”, în urma informațiilor potrivit cărora rachete sau rachete au aterizat în Polonia, provocând moartea a două persoane.
„Șocat de vestea că o rachetă sau alte muniții au ucis oameni pe teritoriul polonez”, a scris Michel pe Twitter marți.
„Condoleanțele mele familiilor. Suntem alături de Polonia”, a adăugat el.
Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis într-un mesaj pe Twitter că „România este pe deplin solidară cu prietenul și aliatul nostru Polonia ca urmare a veștilor îngrijorătoare legate de exploziile de pe teritoriul său”, iar guvernul român a dat asigurări că „prin ministerele și instituțiile de linie, este în contact cu aliații și analizează situația generată de căderea rachetelor pe teritoriul Poloniei.”
„Suntem alături de aliații și prietenii poloni și pregătiți să procedăm în funcție de evoluția situației”, mai spune guvernul român.
Ministerul Apărării Naționale din România a dat marți seară un comunicat prin care a anunțat că „monitorizează, prin mecanismele de cooperare și consultare la nivel aliat și în plan bilateral, cu Ministerul Apărării Naționale din Polonia, incidentul din proximitatea graniței polono-ucrainene, în urma căruia doi cetățeni polonezi și-au pierdut viața”.
Secretarul SUA al Apărării, Lloyd Austin, și președintele Statului Major Întrunit al SUA, generalul Mark Milley, vor găzdui miercuri în mod virtual cea de-a șaptea reuniune a Grupului de Contact pentru Apărare din Ucraina la Pentagon, a transmis marți generalul de brigadă Pat Ryder, secretarul de presă al Pentagonului, în timpul unui conferințe de presă.
„Reuniunea va fi găzduită virtual aici, la Pentagon, și va permite secretarului, președintelui și liderilor de rang înalt din domeniul apărării din întreaga lume să discute despre eforturile în curs de desfășurare pentru a furniza Ucrainei mijloacele de care are nevoie pentru a-și apăra suveranitatea de o nouă agresiune rusă”, a spus Ryder.