Linkuri accesibilitate

Volodimir Zelenski a susținut miercuri, 28 decembrie, ultimul discurs din acest an în fața Parlamentului de la Kiev.
Volodimir Zelenski a susținut miercuri, 28 decembrie, ultimul discurs din acest an în fața Parlamentului de la Kiev.

Război în Ucraina | Zelenski în Parlament: Ucraina înseamnă curaj și libertate. Reconstrucția e un proiect economic european major

Forțele Rusiei atacă în continuare Herson, de unde ucrainenii roagă civilii să plece. Au avut loc lupte grele miercuri și în Bahmut (Donețk), oraș despre care președintele Zelenski spune că e acoperit în întregime de sânge. El a susținut ultimul discurs al anului în fața Radei Supreme.

16:32 28.12.2022

Rusia expulzează un diplomat lituanian

Ministerul de Externe al Rusia l-a convocat, miercuri, pe însărcinatul cu afaceri al ambasadei Lituaniei la Moscova, Jurgita Cibulskiene, pentru a-i transmite decizia de declarare drept „persona non grata” a unui diplomat lituanian. Acesta are la dispoziție cinci zile pentru a părăsi Rusia.

The Guardian precizează că măsura vine ca răspuns la expulzarea, pe 1 decembrie, a unui angajat al ambasadei Rusiei la Vilnius.

Invadarea Ucrainei a fost urmată de un val de expulzări reciproce între Rusia și țările europene.

21:39 28.12.2022

Zelenski în fața Parlamentului de la Kiev: Ucraina înseamnă curaj și libertate

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a susținut, miercuri, ultimul discurs al anului 2022 în fața Parlamentului de la Kiev – Rada Supremă.

În discursul început cu o oră întârziere din cauza unui atac aerian, el le-a spus aleșilor ucraineni că Ucraina este recunoscută în întreaga lume pentru unitatea și curajul de care au dat dovadă ucrainenii în fața invaziei Rusiei.

Volodimir Zelenski a spus în fața legislativului de la Kiev că galben și albastru, culorile steagului Ucrainei, au devenit simbol internațional pentru curaj. Foto: 28 decembrie 2022, Rada Supremă, Ucraina
Volodimir Zelenski a spus în fața legislativului de la Kiev că galben și albastru, culorile steagului Ucrainei, au devenit simbol internațional pentru curaj. Foto: 28 decembrie 2022, Rada Supremă, Ucraina


„În orice țară, pe orice continent, când vezi albastru și galben, știi că este vorba de libertate. Despre oamenii care nu s-au predat, care au stat drept, care au unit lumea. Și care vor câștiga", a spus președintele Ucrainei.

Președintele Ucrainei a adăugat că prin victoriile înregistrate de Ucraina pe câmpul de luptă, lumea a putut vedea că libertatea poate să învingă. El a mulțumit militarilor ucraineni.

Zelenski a vorbit și despre vizita de săptămâna trecută de la Washington. În aplauzele participanților la sesiunea parlamentară, i-a înmânat comandantului ucrainean al sistemelor de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS), Pavlov Cerniavski, moneda militară onorifică trimisă de Joe Biden.

În Parlament, Volodimir Zelenski a onorat amintirea militarilor uciși în luptă și pe cei care continuă să lupte împotriva invadatorilor ruși.

Zelenski a descris reconstrucția Ucrainei drept unul dintre cele mai mari proiecte economice ale Europei și a cerut aleșiloradopte legi care să atragă antreprenori și investitori pentru a ajuta la reconstruirea țării.

El a stabilit ca obiectiv pentru anul viitor eliberarea tuturor ucrainenilor care au fost capturați de Rusia ca prizonieri de război. Numărul acestora nu este cunoscut. Președintele Ucrainei a spus că de la începutul războiului până acum s-au întors acasă 1.456 de ucraineni capturați de forțele Rusiei.

20:23 28.12.2022

Apel pentru locuitorii din Herson să părăsească orașul

Autoritățile ucrainene fac apel la locuitorii din Herson, care nu au părăsit încă orașul, să plecede urgență, pe fondul intensificărilor atacurilor forțelor Rusiei, transmite CNN.

În luna noiembrie, la mai multe zile după eliberarea lor de către forțele ucrainene, locuitorii orașului Herson din sudul Ucrainei se confruntau cu lipsa electricității și a apei, în timp ce autoritățile făceau eforturi pentru a livra ajutor umanitar. În ciuda dificultăților și a atacurilor care s-au intensificat în ultimele zile, există încă localnici care refuză să plece.

Viața grea a oamenilor din Herson după eliberarea de sub ocupația rusă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:05 0:00

19:08 28.12.2022

Zelenski: Întregul Bahmut e „acoperit de sânge”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, spune într-o postare pe Telegram citată de The Guardian că în Bahmut (Donețk, estul Ucrainei) au mai rămas doar câțiva civili.

„Anul trecut erau aici 70.000 de locuitori. Acum au mai rămas câțiva civili. Nu e niciun loc care să nu fie acoperit cu sânge. Nu e nicio oră în care să se audă vuietul teribil al artileriei. Și totuși, rezistăm”, a spus Zelenski.

Periferie a orașului Bahmut, 27 decembrie 2022
Periferie a orașului Bahmut, 27 decembrie 2022

În cea de-a doua regiune din Donbas, în Lugansk, continuă lupte din zona orașului Kreminna, ocupat de forțele Rusiei încă din primăvară. Potrivit administrației militare ucrainene, rușii care veniseră pentru a se stabili în oraș ar fi plecat. Kreminna reprezintă un important punct strategic pentru controlul și accesul la resurse în Lugansk.

16:45 28.12.2022

CE: Aproape 6.000 de elevi ucraineni au fost afectați de război

Comisia Europeană a anunțat, miercuri, că va trimite Ucrainei peste 240 de autobuze pentru transportul elevilor.

Jumătate dintre acestea au fost donate, iar restul vor fi cumpărate și transportate în Ucraina printr-o investiție a CE de 14 milioane de euro.

Potrivit Comisiei Europene, 5,7 milioane de elevi ucraineni au fost afectați de război, iar peste 2.800 de clădiri cu scop educațional au fost distruse sau avariate.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG