Linkuri accesibilitate

Volodimir Zelenski a susținut miercuri, 28 decembrie, ultimul discurs din acest an în fața Parlamentului de la Kiev.
Volodimir Zelenski a susținut miercuri, 28 decembrie, ultimul discurs din acest an în fața Parlamentului de la Kiev.

Război în Ucraina | Zelenski în Parlament: Ucraina înseamnă curaj și libertate. Reconstrucția e un proiect economic european major

Forțele Rusiei atacă în continuare Herson, de unde ucrainenii roagă civilii să plece. Au avut loc lupte grele miercuri și în Bahmut (Donețk), oraș despre care președintele Zelenski spune că e acoperit în întregime de sânge. El a susținut ultimul discurs al anului în fața Radei Supreme.

13:53 28.12.2022

Kremlinul insistă ca planul de pace să includă regiunile anexate ilegal de la Ucraina

Kremlinul a respins planul de pace în 10 puncte al președintelui Volodimir Zelenski și a insistat asupra faptului că orice propunere de încheiere a conflictului din Ucraina trebuie să ia în considerare ceea ce el numește „realitățile de astăzi” din patru regiuni ucrainene pe care Moscova le-a declarat ca făcând parte din Rusia.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat miercuri că „nu poate exista un plan de pace pentru Ucraina care să nu ia în considerare realitățile de astăzi în ceea ce privește teritoriul rusesc, cu intrarea a patru regiuni în componența Rusiei”.

„Planurile care nu iau în considerare aceste realități nu pot fi pașnice”, a spus el, conform Reuters.

Rusia a anexat ilegal patru regiuni ucrainene - Herson, Zaporojie, Luhansk și Donețk - în septembrie, după organizarea unor referendumuri false. În prezent, Moscova nu controlează în totalitate niciuna dintre cele patru regiuni.

Planul în 10 puncte al președintelui ucrainean a fost anunțat pentru prima dată în noiembrie și include restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei, retragerea trupelor rusești, eliberarea tuturor prizonierilor, un tribunal pentru cei responsabili de agresiune și garanții de securitate pentru Ucraina.

Ministrul de Externe, Dmtryo Kuleba, a declarat luni că Ucraina își propune să organizeze un summit de pace până la sfârșitul lunii februarie - de preferință la ONU, cu secretarul general al acesteia, António Guterres, ca posibil mediator.

13:07 28.12.2022

Alertă de raid aerian în Kiev

Autoritățile din Kiev și din toate regiunile țării au declarat alerte de raid aerian la orele prânzului. Alerta a răsunat inclusiv în Crimeea ocupată de Rusia, potrivit Kyiv Independent.

Aceeași situația a fost semnalată și cu o zi înainte, iar când au fost semnalate mai multe atacuri cu drone și rachete.

De exemplu, guvernatorul regiunii Herson a anunțat în această dimineață că Rusia a efectuat 50 de bombardamente în ultima zi, atacuriile fiind de artilerie, MLRS și mortiere. Trei persoane au fost rănite în această regiune.

10:24 28.12.2022

Poliția indiană investighează moartea politicianului rus Pavel Antov

Pavel Antov
Pavel Antov

Poliția indiană investighează moartea subită, la un hotel de lux, a unui politician rus bogat care ar fi criticat războiul din Ucraina și a unuia dintre însoțitorii săi, scrie The Guardian.

Cadavrul lui Pavel Antov, în vârstă de 65 de ani, a fost găsit sâmbătă într-o baltă de sânge în fața cazării sale din estul statului Odisha, unde se afla în vacanță împreună cu alți trei cetățeni ruși.

Moartea sa a survenit la două zile după ce un alt membru al grupului, Vladimir Bidenov, a fost găsit inconștient după un aparent atac de cord în același hotel și nu a mai putut fi resuscitat.

Poliția a declarat marți că analizează imaginile de pe camerele de supraveghere, interoghează personalul hotelului și așteaptă rapoartele detaliate ale autopsiei, dar până în prezent nu există semne de crimă.

„Se verifică toate unghiurile posibile în ceea ce privește moartea celor doi cetățeni ruși”, a declarat șeful poliției regionale, Rajesh Pandit, pentru AFP.

Atacul de cord al lui Bidenov a fost probabil cauzat de consumul excesiv de alcool și de o posibilă supradoză de droguri, a spus el.

„Până în prezent, se pare că Antov a căzut accidental de pe terasa hotelului. El a fost probabil deranjat de moartea prietenului său și a mers la terasa hotelului și probabil a căzut de acolo și a murit”, a mai spus șeful poliției regionale.

Ofițerul a declarat că Antov și prietenii săi se aflau acolo de la mijlocul lunii decembrie și au vizitat mai multe locații înainte de a ajunge la hotelul lor din Rayagada, la începutul săptămânii trecute.

Doi agenți de turism locali care însoțeau petrecerea au fost, de asemenea, interogați, împreună cu ceilalți doi membri ruși ai grupului de vacanță.

Moartea lui Antov este cea mai recentă dintr-o serie de decese inexplicabile în care au fost implicați oameni de afaceri ruși proeminenți, dintre care mai mulți și-au exprimat criticile față de invazia din Ucraina.

09:34 28.12.2022

Rusia vrea să recruteze mai mulți soldați cu tratamente de infertilitate

Soldații ruși care au făcut parte dintr-o campanie de mobilizare pentru operațiunile militare din Ucraina vor avea dreptul de a-și îngheța gratuit sperma în criobănci, a anunțat miercuri agenția de stat TASS, potrivit Reuters.

Igor Trunov, președintele Uniunii Avocaților din Rusia, a afirmat că Ministerul Sănătății a răspuns la apelul său pentru asistență bugetară cu privire la acest plan.

Ministerul „a determinat posibilitatea de sprijin financiar de la bugetul federal pentru conservarea și depozitarea gratuită a celulelor germinale (spermatozoizilor) pentru cetățenii mobilizați pentru a participa la operațiunea militară specială pentru 2022-2024”, a declarat Trunov.

De asemenea, familiile pot utiliza gratuit biomaterialul stocat, dacă asigurarea medicală obligatorie indică faptul că pot face acest lucru.

Rusia a chemat peste 300.000 de rezerviști pentru a sprijini ceea ce numește „operațiunea sa militară specială” în Ucraina, în cadrul unei campanii de mobilizare lansate în septembrie.

Această campanie a determinat sute de mii de bărbați ruși să fugă din țară pentru a evita să fie recrutați și a declanșat cele mai mari proteste anti-Kremlin de când Rusia și-a trimis trupele în Ucraina, în februarie.

Războiul, pe care Ucraina și aliații săi occidentali îl numesc o agresiune neprovocată pentru a acapara terenuri, se află în cea de-a unsprezecea lună, intrând într-o fază lentă și greoaie, pe măsură ce s-a instalat iarna aspră.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG