Linkuri accesibilitate

Comercianții folosesc rute din Turcia, Kazahstan și Armenia pentru a încălca embargoul impus Rusiei


Comercianții găsesc modalități de a face comerț legal cu bunuri cu Turcia, Kazahstanul sau Armenia, care sunt apoi retrimise în Rusia, deoarece aceste țări nu aderă la regimul de sancțiuni.
Comercianții găsesc modalități de a face comerț legal cu bunuri cu Turcia, Kazahstanul sau Armenia, care sunt apoi retrimise în Rusia, deoarece aceste țări nu aderă la regimul de sancțiuni.

Comercianții folosesc Turcia, Kazahstanul și Armenia pentru a se sustrage de la sancțiunile UE împotriva Rusiei, o tactică care încalcă respectarea de către aceste țări a embargoului blocului comunitar, a declarat vineri prim-ministrul Letoniei.

Krisjanis Karins a făcut această afirmație după discuții cu omologii din statele membre ale UE Estonia și Lituania, care, alături de Letonia, au fost printre cei mai vocali susținători ai sancțiunilor împotriva Rusiei după invazia sa din 2022 a Ucrainei.

„Pare destul de clar că comercianții găsesc modalități de a face comerț legal cu bunuri, să zicem cu Turcia, Kazahstanul sau Armenia, care sunt apoi retrimise în Rusia, deoarece aceste țări nu aderă la regimul de sancțiuni”, a declarat Karins reporterilor la Talinn, capitala Estoniei, citat de Reuters.

Karins a subliniat o creștere a comerțului european cu cele trei țări, despre care el a spus că este „disproporționată față de situația în care a fost în trecut”.

În urma discuțiilor cu Karins și omologul lituanian Ingrida Simonyte, prim-ministrul estonian Kaja Kallas a declarat că ar trebui luată în considerare „interzicerea totală a comerțului” cu Rusia pentru a ajuta la evitarea sancțiunilor.

Turcia a condamnat anterior invazia Rusiei și a trimis drone armate în Ucraina.

În același timp, se opune sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei și are legături strânse atât cu Moscova, cât și cu Kievul, vecinii săi la Marea Neagră.

De asemenea, a intensificat comerțul și turismul cu Rusia.

Unele firme turcești au achiziționat sau au cumpărat active rusești de la partenerii occidentali retrași din cauza sancțiunilor, în timp ce altele mențin active mari în țară.

Cel mai important oficial al Departamentului de Trezorerie al SUA se află într-un turneu în Turcia și Orientul Mijlociu săptămâna aceasta pentru a avertiza țările și companiile că ar putea pierde accesul la piețele G7 dacă fac afaceri cu entități supuse restricțiilor SUA, în timp ce Washingtonul reprimă încercările Rusiei de a se pentru a se sustrage sancțiunilor impuse în urma războiului său din Ucraina.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG