Linkuri accesibilitate

Rusia a lansat noi rachete asupra Ucrainei. Atacurile vin după ce aliații au promis Kievului ajutor militar suplimentar


Atacurile cu rachete Kalibr din 16 februarie au venit de pe o navă din Marea Neagră.
Atacurile cu rachete Kalibr din 16 februarie au venit de pe o navă din Marea Neagră.

Oficialii ucraineni au declarat că apărarea antiaeriană din sudul țării a doborât opt rachete Kalibr trase de pe o navă în Marea Neagră. De asemenea, alte rachete ar fi lovit nordul și vestul Ucrainei, precum și regiunile Dnipropetrovsk și Kirovograd, aflate în centrul țării.

O rachetă a lovit un parc industrial din vestul orașului Lviv, provocând un incendiu ținut până la urmă sub control, au declarat autoritățile ucrainene, potrivit Reuters.

Armata rusă, susținută de zeci de mii de rezerviști recrutați în decembrie, a intensificat în ultimele săptămâni atacurile în sudul și estul Ucrainei. O nouă ofensivă pe scară largă este așteptată pe măsură ce se apropie 24 februarie, dată la care se împlinește un an de la invazia Rusiei în Ucraina.


„Ofensiva inamicului continuă în est, cu atacuri non-stop. Situația este tensionată. Dar luptătorii noștri nu permit inamicului să-și atingă obiectivele și le provoacă pierderi foarte mari”, a transmis pe Telegram adjunctul ministrului ucrainean al apărării, Hanna Maliar.

Principalul atac rusesc, cu artilerie și infanterie, are loc asupra orașului Bakhmut. Statul Major al Forțelor Armate ucrainene a anunțat că forțele ruseti au atacat și alte 15 localități situate lângă Bakhmut.

Potrivit analiștilor, capturarea orașului Bakhmut ar oferi Rusiei un avantaj tactic care le-ar permite avansul către două orașe mai mari, Kramatorsk și Sloviansk.


În acest timp, țările NATO își intensifică producția de muniții de artilerie, deoarece Ucraina consumă mai repede decât le pot produce aliații.

Există o mare nevoie de a furniza muniție Ucrainei
Jens Stoltenberg


"Lucrurile se întâmplă, dar trebuie să grăbim și mai mult, pentru că există o mare nevoie de a furniza muniție Ucrainei", a declarat șeful NATO, Jens Stoltenberg, după întâlnirea de la Bruxelles a miniștrilor apărării NATO.

Ucraina a primit din partea aliaților ajutoare militare de miliarde de dolari. Statele Unite au mobilizat peste 27 miliarde de dolari în asistență de securitate de la începutul conflictului.

Marea Britanie a anunțat că, împreună cu alte țări europene vor furniza echipament militar printr-un fond internațional, cu o valoare inițială de peste 241 de milioane de dolari.

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe, Josep Borrell, a cerut țărilor Uniunii să se alăture Germaniei în trimiterea de tancuri.

Săptămâna viitoare, cu ocazia marcării unui an de la începutul războiului, Adunarea Generală a ONU va vota un proiect de rezoluție care va sublinia nevoia de a se ajunge la o pace durabilă și va cere Moscovei să-și retragă trupele.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG