Liderii din Serbia și Kosovo au stabilit că nu e nevoie de discuții suplimentare pentru acordul pregătit de UE pentru normalizarea relațiilor dintre cele două țări, a transmis președintele diplomației europene Josep Borrell.
Președintele Serbiei, Alexandr Vucic și premierul din Kosovo, Albin Kurti s-au întâlnit luni la Bruxelles cu reprezentanții UE, pentru negocieri legate de normalizarea relațiilor dintre cele două state.
UE, cu sprijinul SUA, a elaborat un plan în acest sens, cu 11 puncte, care a fost publicat pe site-ul diplomației europene după întâlnirea de luni.
Chir dacă este optimist cu rezultatul întâlnirii de la Bruxelles, șeful diplomației UE, Josep Borrell, spune că „este nevoie în continuare de negocieri”.
Asta pentru a vedea cum sun puse în aplicare prevederile planului, dar și cum au respectat cele două state angajamentele luate anterior, scrie serviciul central al Europei Libere.
Planul de normalizare a relațiilor dintre Serbia și Kosovo prevede că niciunul dintre cele două state nu va recurge la violență și că nu va pune piedici celuilalt stat pentru accesul în Uniunea Europeană sau alte organizații internaționale.
Cele două părți „vor dezvolta relații normale, de bună vecinătate una cu cealaltă pe baza drepturilor egale. Ambele părți își vor recunoaște reciproc documentele și simbolurile naționale, incluzând pașapoarte, diplome, plăcuțe de înmatriculare și ștampile vamale”, menționează Articolul 1 al documentului.
Articolul 4 notează că „Serbia nu se va opune calității de membru a Kosovo „în orice organizație internațională”.
Punctul este unul sensibil, întrucât Kosovo și-a declarat independența în 2008, statul recunoscut de zeci de state, însă Serbia continuă să o privească drept provincie separatistă. De asemenea, s-a opus includerii Kosovo în Organizația Națiunilor Unite (ONU).
Agenția France Presse a notat, la scurt timp după încheierea discuțiilor, că președintele Serbiei, Alexandr Vucic, a salutat organizarea întâlnirii, dar a menționat că aceasta nu a adus „nimic special”.
El a precizat că nu ar exista niște pași concreți fixați pentru atingerea prevederilor planului.
Pe de altă parte, Vucic s-a arătat deschis la negocieri viitoare, menționând că își va adapta programul astfel încât să poată purta noi discuții cu premierul din Kosovo.
Primul-ministru kosovar Albin Kurti a spus la rându-i că „suntem pe drumul cel bun pentru normalizarea relațiilor cu Serbia și pe o rută fără întoarcere pentru o bună vecinătate europeană”.
Pe de altă parte, Kosovo este reticentă însă la una din principalele cereri ale Serbiei, de realizare a unei asociații a municipalităților cu majoritate sârbă din noul stat, din temerea de a nu crea o enclavă sârbă loială Belgradului, mai notează AFP.
De altfel, acordul prezentat de UE nu a fost încă semnat de cele două părți. Totuși, cele două state și-au dat acordul pentru a evita acțiuni necoordonate care ar revigora unele tensiuni și ar putea întrerupe negocierile.
Reprezentantul UE pentru dialogul Belgrad - Pristina, Miroslav Lajcak va vizita Serbia și Kosovo pentru a continua eforturile diplomatice ale UE și a pregăti o nouă rundă de discuții, potrivit lui Josep Borrell.
Șeful diplomației europene ar urma să conducă o nouă întâlnire între cele două părți, în luna martie, în Macedonia de Nord.