Reforma pensiilor speciale este unul dintre angajamentele României trimise la Bruxelles prin Planul Național de Redresare și Reziliență, recomandat și de Banca Mondială.
Marcel Ciolacu, președintele Partidului Social Democrat și al Camerei Deputaților, a dorit însă să scoată în evidență incompatibilitatea acestora.
„E o discrepanță mare între practica din Uniunea Europeană, mă refer la pensiile magistraților, la pensiile din apărare, ordine publică, siguranță națională și ce ne-am asumat noi în PNRR”, a declarat președintele PSD, miercuri, într-un interviu la Europa FM.
„Decizia și discuțiile cu Comisia trebuie să fie unele foarte echilibrate. Dacă, în acest moment, noi luăm ad litteram ce ne-am asumat în PNRR, depopulăm Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, Justiția, toate serviciile din România”, a mai susținut Ciolacu.
Pe aceeași temă, premierul Nicolae Ciucă a declarat joi, în timpul vizitei sale oficiale la Chișinău, că „la nivelul Ministerului Apărării Naţionale s-a realizat acest proces de reformă a sistemului de pensii. Din păcate, a fost o greşeală în momentul în care s-a considerat că pensiile militare fac parte din categoria pensiilor speciale, susţin încă o dată, cu toată responsabilitatea, pensiile militare nu sunt pensii speciale, sunt pensii ocupaţionale, de serviciu, aşa este în toate ţările din Uniunea Europeană şi din NATO.”
Liderul PSD a adăugat că „există o mare ură împotriva pensiilor speciale”, făcând referire la veniturile mai mari acumulate de cei care se pensionează anticipat și încep o a doua carieră.
„Aceasta este îndreptăţită, având în vedere că anumite categorii au găsit oportun să facă nişte excese”, a mai spus el.
Liderul PSD a precizat că dorește ca legea reducerilor pensiilor speciale să fie votată în Camera Deputaților într-o formă „constituțională”.
El a mai afirmat că situația ar putea fi haotică pentru că Planul Național de Redresare și Reziliență nu a fost supus dezbaterii publice.
O reformă a pensiilor „speciale” în forma cerută de Comisia Europeană este văzută ca o „decizie radicală” de ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a afirmat ministrul investițiilor și proiectelor europene, Marcel Boloș, pentru Europa Liberă. În plus, el consideră că efectele ar fi imprevizibile.
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a spus într-un interviu la one2one că, dacă s-ar respecta ceea ce scrie în PNRR, atunci jumătate din cele peste 250.000 de pensii de serviciu din România s-ar înjumătăți ca valoare.
„Nu știu ce se poate întâmpla în sistem... [Ar putea duce] la părăsirea sau migrarea forței de muncă spre alte domenii de activitate. Pentru că, totuși, să nu uităm că au fost două instrumente de stimulare a ocupării [posturilor].”
„Asta pune în dificultate România. Totuși, avem servicii publice de importanță strategică națională. Să nu uităm că apărarea națională, ordinea publică, statul de drept sunt toate lucruri cu impact major”, a declarat Boloș pentru Europa Liberă.
Alternativa ignorării acestei reforme ar însemna că România nu respectă unul dintre jaloanele asumate prin PNRR, ceea ce ar putea însemna pierderea a peste un miliard de euro în bani europeni.
Reforma se află într-un blocaj în coaliția PSD-PNL-UDMR iar, dacă nu va fi dusă la capăt, în iunie România va afla dacă pierde fondurile europene.