Linkuri accesibilitate

Papa Francisc îi îndeamnă pe ruşi să caute adevărul despre invazia din Ucraina


Papa Francisc a urcat în balconul central al Bazilicii Sfântul Petru pentru a rosti mesajul şi binecuvântarea „Urbi et Orbi”.
Papa Francisc a urcat în balconul central al Bazilicii Sfântul Petru pentru a rosti mesajul şi binecuvântarea „Urbi et Orbi”.

În mesajul său de Paşte adresat duminică lumii, Papa Francisc a părut să le sugereze ruşilor să caute adevărul despre invazia ţării lor în Ucraina şi a făcut apel la dialog între israelieni şi palestinieni în urma violenţelor recente, relatează Reuters.

„Da, fraţi şi surori, la Paşti s-a schimbat destinul lumii şi în această zi a învierii lui Cristos ne putem bucura, să sărbătorim, prin har pur, cea mai importantă şi mai frumoasă zi a istoriei. «Hristos a înviat! Adevărat a înviat!» - în această urare tradiţională a Bisericii din Răsărit, cuvântul «adevărat» ne aminteşte că speranţa noastră nu este o iluzie, ci adevărul!", a spus papa.

Papa Francisc a fost salutat cu entuziasm de credincioşi veniți la Roma din toate colțurile lumii, mai ales că frigul care s-a abătut peste Roma l-a forţat pe papă să sară peste slujba în aer liber din Vinerea Mare, o măsură de precauţie în urma spitalizării sale pentru bronşită, la sfârşitul lunii martie.

Între Sfânta Liturghie şi citirea mesajului de Paşte, Papa Francisc a fost condus cu un papamobil în jurul pieţei şi pe bulevardul principal care duce la râul Tibru, astfel încât să îl poată vedea cât mai mulţi oameni. A fost aclamat la scenă deschisă, iar papamobilul a fost deschis, fără geamuri protectoare.

Apoi Papa Francisc a urcat în balconul central al Bazilicii Sfântul Petru pentru a rosti mesajul şi binecuvântarea „Urbi et Orbi” , pe care le transmite de două ori pe an, adresându-se unei mulţimi pe care Vaticanul a estimat-o la aproximativ 100.000 de persoane, relatează Reuters.

„Ajută-i pe iubitul popor ucrainean în călătoria sa spre pace şi revarsă lumina Paştelui asupra poporului rus", a spus Papa Francisc.

Duminică, el i-a cerut lui Dumnezeu „să-i mângâie pe cei răniţi şi pe toţi cei care şi i-au pierdut pe cei dragi din cauza războiului şi să-i ajute pe prizonieri să se întoarcă sănătoşi şi nevătămaţi la familiile lor".

„Deschide inimile întregii comunităţi internaţionale, pentru a se strădui să pună capăt acestui război şi tuturor conflictelor şi vărsărilor de sânge din lumea noastră" - i-a cerut Papa Francisc lui Dumnezeu.

XS
SM
MD
LG