Armata americană a evacuat personalul ambasadei și familiile din Khartoum, capitala Sudanului, a anunțat președintele SUA, Joe Biden. Și alte țări se luptă pentru a-și scoate cetățenii din Sudan pe fondul luptei continue dintre două facțiuni militare rivale.
Ministerul de Externe al Franței a declarat duminică că a început o „operațiune de evacuare rapidă” și că vor fi asistați și cetățenii europeni și cei din „țările partenere aliate”, fără a oferi alte detalii.
Sâmbătă seara, forțele speciale americane au intervenit cu elicoptere Chinook pentru a evacua aproximativ 70 de americani care au fost duși dintr-o zonă de aterizare a ambasadei într-o locație nedezvăluită din Etiopia, potrivit oficialilor americani.
Personalul ambasadei britanice va fi evacuat „de îndată ce va fi posibil” din cauza temerilor de siguranță în urma atacurilor asupra misiunilor diplomatice, a declarat o sursă guvernamentală britanică pentru PA Media.
Dar orice evacuare ar fi „incredibil de limitată” și se va concentra asupra numărului mic de funcționari britanici cu sediul în Khartoum.
Două facțiuni militare, cândva aliate, acum adversare pe câmpul de luptă, se luptă atât pentru controlul orașului cât și pentru exporturile profitabile de resurse minerale ale țării, în special aur.
Violența izbucnește în alte părți ale țării din nord-estul Africii. Khartoum, capitala sudaneză, alunecă și mai mult spre război civil.
În timp ce cele două facțiuni aflate în luptă sunt conduse de generali sudanezi rivali, există un alt jucător care pândește de ani de zile în jurul umbrei politicii și comerțului sudanez, o țară străină care a avut de mult inspirația să securizeze un port pe coasta Sudanului Mării Roșii: Rusia.
Pentru moment, nu există nicio dovadă publică că Moscova joacă un rol în violențele de la Khartoum sau din altă parte. Acest lucru este valabil și pentru gruparea Wagner, renumita companie rusă de mercenari al cărei proprietar are legături strânse cu Kremlinul și cu Ministerul rus al Apărării și ai cărei angajați ar fi lucrat la minele de aur sudaneze.
Dar experții au indicii că Rusia ar putea avea un rol în aceste tulburări și că ar putea contribui la scufundarea țării în haos.
Sudanul a fost condus timp de aproape trei decenii de dictatorul Omar al-Bashir, care a preluat puterea după ce a orchestrat o campanie de violuri, jafuri și crime în masă în Darfur, regiune din vestul Sudanului.
În 2009 acesta a devenit primul șef de stat în exercițiu care a fost inculpat de Curtea Penală Internațională de la Haga.
În 2019, protestele în masă care au cerut înlăturarea sa au dus la o lovitură de stat militară ai cărei complotiști l-au dat afară pe Bashir în aprilie și au preluat controlul asupra țării. Apoi aceștia au lăsat locul unui unui consiliu de tranziție civil-militar. Doi ani mai târziu, însă, în octombrie 2021, armata a preluat controlul asupra guvernului în întregime.
Cei doi ofițeri din spatele acelei lovituri au fost generalul Abdel Fattah al-Burhan, șeful armatei sudaneze, și adjunctul acestuia, generalul Mohamed Hamdan Dagalo, care conduce un grup paramilitar puternic cunoscut sub numele de Forțele de sprijin rapid sau RSF. Dagalo este cunoscut sub porecla Hemedti.
Forțele lui Hemedti au jucat un rol esențial în atrocitățile din Darfur care au dus la acuzarea lui Bashir, potrivit lui Alex de Waal, specialist în probleme ale Sudanului, acum director executiv al World Peace Foundation la The Fletcher School de la Universitatea Tufts din Statele Unite.
„Au devenit – în doar un deceniu – puterea dominantă în Khartoum”, spune Waal într-o analiză . „Iar Hemedti a devenit fața pieței politice violente din Sudan”.
În decembrie anul trecut, sub presiunea națiunilor occidentale și a altor țări africane, cei doi au convenit asupra unui acord-cadru care va trece în cele din urmă guvernul înapoi sub control civil.
Acest lucru a dus la incertitudine în rândul agenților de putere și liderilor civili ai Sudanului și la creșterea tensiunilor între facțiunile militare până când în dimineața zilei de 15 aprilie au izbucnit lupte între unitățile loiale lui Burhan și cele ale lui Hemedti.