Linkuri accesibilitate

Șeful mercenarilor Wagner amenință Kremlinul că îi va retrage din Bahmut dacă nu primește mai multă muniție


Evheni Prigojin, un vechi aliat al lui V. Putin nu mai ascunde de luni de zile că este coordonatorul mercenarilor folosiți de Kremlin în mai multe conflicte din lume. Pe 3 aprilie a transmis o înregistrare în care spune că e alături de mercenarii săi din Bahmut.
Evheni Prigojin, un vechi aliat al lui V. Putin nu mai ascunde de luni de zile că este coordonatorul mercenarilor folosiți de Kremlin în mai multe conflicte din lume. Pe 3 aprilie a transmis o înregistrare în care spune că e alături de mercenarii săi din Bahmut.

Fondatorul grupului de mercenari folosit de Kremlin, Evgheni Prigojin, a avertizat că își va retrage „unele unități” din orașul ucrainean asediat Bahmut dacă problemele de aprovizionare cu muniție nu sunt rezolvate.

Într-un interviu publicat pe 29 aprilie, Prigojin a reluat nemulțumirea exprimată deja de câteva săptămâni.

Bahmut, un nod de transport cheie în regiunea Donețk (estul Ucrainei), a fost locul celor mai aprige lupte ale războiului în ultimele câteva luni, ambele părți suferind pierderi importante.

Oficialii militari ucraineni spun că pierderea orașului, care este situat pe un teren înalt, oferind o apărare naturală, ar expune atacurilor trupele sale aflate în alte părți ale regiunii.

Grupul Wagner a condus ofensiva rusă de a la Bahmut încă de anul trecut, dar nu a reușit să-i alunge pe luptătorii ucraineni, care încă dețin controlul în unele zone din vestul orașului.

Prigojin a avertizat că o retragere mercenarilor săi din Bahmut ar însemna pierderi pentru Rusia de-a lungul altor părți ale frontului de aici, care are circa 1.000 de kilometri.

În cursul zilei de sâmbătă, forțele ruse au menținut presiunea asupra liniei frontului Bakmut- Avdiivka -Mariinka, lansând 48 de atacuri nereușite asupra pozițiilor ucrainene, a declarat Statul Major al Ucrainei în actualizarea sa zilnică din 29 aprilie.

Rusia asediază Bahmutul încă din vara trecută, cu costuri semnificative în vieți și echipamente.

Între timp, președintele Volodimir Zelenski le-a cerut din nou aliaților și partenerilor Ucrainei să furnizeze o apărare antiaeriană mai bună, după ce cel puțin 25 de persoane, inclusiv mai mulți copii, au fost ucise într-un val de atacuri rusești asupra orașelor ucrainene, inclusiv în capitala Kiev, la începutul zilei de 28 aprilie.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG