Comisia Europeană a publicat miercuri un pachet de propuneri legislative împotriva corupției la nivel național și UE.
Setul de măsuri include norme noi care incriminează infracțiunile de corupție și armonizarea pedepselor în întreaga UE, precum și o propunere a Înaltului Reprezentant, susținută de Comisie, de a stabili un regim de sancțiuni dedicat politicii externe și de securitate comune (PESC) pentru a viza acte grave de corupție în întreaga lume.
Măsurile pun accent pe prevenire și pe crearea unei culturi a integrității, în care corupția nu este tolerată și, în același timp, consolidează instrumentele de aplicare, anunță Comisia Europeană.
Directiva europeană conține o serie de prevederi cheie pentru consolidarea mijloacelor de drept penal de combatere a corupției în funcțiile publice și private.
Între acestea, Directiva prevede o reglementare modernă a infracțiunii de abuz în serviciu, concordantă cu definiția infracțiunii de abuz în serviciu din Convenția ONU privind combaterea corupției, receptată deja în dreptul intern prin Legea 365/2004.
„În cadrul proiectului de Directivă anticorupție, infracțiunea de abuz în serviciu nu conține un prag valoric ca o condiție pentru întrunirea elementelor constitutive ale faptei penale și atragerii răspunderii penale”, arată Ministerul Justiției.
Elementele cheie ale propunerilor Comisiei
I. Rețea UE anticorupție
Într-o comunicare comună, Comisia și Înaltul Reprezentant reunesc lucrările existente și dezvoltă noi direcții și noi instrumente atât la nivelul UE, cât și la nivelul statelor membre, pentru combaterea corupției la nivel global.
O rețea a UE împotriva corupției, care reunește forțele de aplicare a legii, autoritățile publice, practicieni, societatea civilă și alte părți interesate, va acționa ca un catalizator pentru prevenirea corupției în UE și va dezvolta cele mai bune practici și orientări practice, arată Comisia.
O sarcină cheie a rețelei va fi să sprijine Comisia să cartografieze zonele comune în care riscurile de corupție sunt mari în UE.
Activitatea rețelei va contribui la o strategie anticorupție a UE, dezvoltată în consultare cu Parlamentul European și Consiliul, pentru a maximiza impactul și coerența acțiunilor UE.
Comunicarea detaliază normele de etică, integritate și transparență în vigoare pentru a preveni corupția în cadrul instituțiilor UE.
II. Reguli mai stricte pentru combaterea corupției
Comisia propune o nouă directivă privind combaterea corupției. Propunerea modernizează cadrul legal actual al UE anticorupție prin:
a) Prevenirea corupției și construirea unei culturi a integrității
- Creșterea conștientizării corupției, prin desfășurarea de campanii de informare și conștientizare, programe de cercetare și educație pentru a reduce riscurile și infracțiunile de corupție.
- Asigurarea faptului că sectorul public este tras la răspundere în fața celor mai înalte standarde prin impunerea statelor membre a obligației de a adopta norme eficiente privind accesul deschis la informațiile de interes public, dezvăluirea și gestionarea conflictelor de interese în sectorul public, divulgarea și verificarea activele funcționarilor publici și reglementarea interacțiunii dintre sectorul privat și cel public.
- Înființarea de organe specializate anticorupție și asigurarea resurselor și instruirii adecvate pentru autoritățile responsabile cu prevenirea și combaterea corupției.
b) Un act juridic pentru toate infracțiunile și sancțiunile de corupție
- Armonizarea definițiilor infracțiunilor urmărite penal ca corupție pentru a acoperi nu numai darea de mită, ci și însușirea ilegală, traficul de influență, abuzul de funcții, precum și obstrucționarea justiției și îmbogățirea ilicită legate de infracțiunile de corupție. Propunerea face ca toate infracțiunile prevăzute de Convenția Națiunilor Unite împotriva corupției să fie obligatorii conform legislației UE și reunește corupția din sectorul public și cel privat.
- Crește nivelul sancțiunilor penale pentru persoanele fizice și juridice și armonizează circumstanțele agravante și atenuante.
c) Asigurarea unor investigații și urmăriri eficiente în caz de corupție
- Instrumente de investigație: statele membre vor trebui să se asigure că organele de aplicare a legii și procurorii dispun de instrumente de investigație adecvate pentru combaterea corupției.
- Imunitatea sau privilegiile de la anchetă și urmărire penală: statele membre vor trebui să se asigure că privilegiile și imunitatea pot fi ridicate în timpul anchetelor de corupție printr-un proces eficient și transparent prestabilit prin lege și în timp util.
- Introducerea unor reguli minime privind termenul de prescripție pentru a asigura un timp suficient pentru a aduce infracțiunile de corupție în fața justiției.
III. Extinderea instrumentelor de sancțiuni PESC pentru a acoperi actele grave de corupție
Sancțiunile UE ajută la atingerea obiectivelor cheie ale CSFP, cum ar fi menținerea păcii, consolidarea securității internaționale și consolidarea și sprijinirea democrației, a dreptului internațional și a drepturilor omului. Cu propunerea de astăzi a Înaltului Reprezentant, susținută de Comisie, UE va putea viza actele grave de corupție la nivel mondial, indiferent de locul în care au loc.
Acesta va completa și îmbunătăți instrumentele interne și externe ale UE împotriva corupției și va arăta hotărârea UE de a utiliza orice instrumente, inclusiv sancțiunile PESC, pentru combaterea acesteia.
Ce urmează
Propunerea de directivă privind combaterea corupției va trebui să fie negociată și adoptată de Parlamentul European și de Consiliu înainte ca aceasta să devină drept al UE.
Noul cadru propus de sancțiuni PESC care vizează corupția va trebui să fie discutat și adoptat de Consiliu.
În discursul său din 2022 privind starea Uniunii , președintele von der Leyen a afirmat necesitatea unei acțiuni decisive împotriva corupției.
Indicii de corupție la nivel mondial plasează multe state membre ale UE printre țările considerate ca fiind cele mai puțin corupte din lume.
Cu toate acestea, corupția rămâne o preocupare esențială pentru cetățenii din UE, datele Eurobarometrului arătând că în 2022 aproape șapte din zece europeni (68%) credeau că corupția este răspândită în țara lor și doar 31% erau de părere că eforturile guvernului lor. pentru combaterea corupției sunt eficiente.