Linkuri accesibilitate

Rusia a lansat luni noapte 15 rachete de croazieră asupra Kievului. Toate au fost interceptate


Urmările unui atac rusesc asupra unui bloc de locuințe din Kiev, pe 8 mai 2023. Cinci persoane au murit în urma atacurilor în ultimele zile.
Urmările unui atac rusesc asupra unui bloc de locuințe din Kiev, pe 8 mai 2023. Cinci persoane au murit în urma atacurilor în ultimele zile.

Rusia a lansat în noaptea de luni spre marți 15 rachete de croazieră către capitala ucraineană Kiev, în ziua în care Moscova celebrează Ziua Victoriei din cel de-al Doilea Război Mondial.

Oficialii de apărare ucraineni au precizat că toate cele 15 rachete au fost doborâte de sistemele de apărare ale țării, după ce alertele de raid aerian au răsunat în cea mai mare parte a Ucrainei.

„Ca și pe front, planurile agresorului au eșuat”, a declarat Serghei Popko, șeful administrației militare a orașului Kiev, potrivit The Guardian.

Atacurile Rusiei s-au intensificat în ultimele zile, odată cu apropierea zilei de 9 mai, zi de mare însemnătate la Moscova, în care se celebrează victoria sovietică din cel de-al Doilea Război Mondial împotriva Germaniei naziste.

Luni, o lovitură cu rachete rusești a distrus un depozit al Crucii Roșii care depozita ajutoare, la Odesa.

Organizația regională Odesa a societății Crucii Roșii a declarat că lucrătorii și voluntarii nu se aflau în unitatea de 1.000 de metri pătrați la momentul respectiv.

„Furnizarea de ajutor umanitar și activitățile unor proiecte ale Organizației Regionale Odesa a Crucii Roșii a Ucrainei au fost suspendate”, se mai arată în comunicat.

Tot luni, cel puțin cinci persoane au fost rănite de atacurile rusești asupra Kievului, au declarat oficialii orașului. Primarul Kievului a declarat că Rusia a tras luni devreme 60 de drone kamikaze fabricate iranian, inclusiv 36 la Kiev, toate doborâte.

Cu toate acestea, resturile au lovit apartamente și alte clădiri, rănind cel puțin cinci persoane.

O explozie a unei drone este văzută pe cer deasupra orașului în timpul unei lovituri cu drone rusești, pe fondul atacului Rusiei asupra Ucrainei, la Kiev, Ucraina, 8 mai 2023.
O explozie a unei drone este văzută pe cer deasupra orașului în timpul unei lovituri cu drone rusești, pe fondul atacului Rusiei asupra Ucrainei, la Kiev, Ucraina, 8 mai 2023.

Kievul a spus că Moscova face un ultim efort pentru a încerca să captureze orașul Bahmut, din estul Ucrainei, ruinat de atacurile rusești, pentru a-i oferi președintelui Vladimir Putin ceea ce ar fi singurul său premiu pentru o ofensivă costisitoare de iarnă a Rusiei, la timp pentru Ziua Victoriei.

Președintele Volodimir Zelenski a marcat Ziua Victoriei luni, pentru a se distanța de Moscova, anunțând că a semnat un decret pentru a schimba data sărbătorii în conformitate cu practica aliaților occidentali.

„Reamintindu-ne eroismul a milioane de ucraineni în acel război împotriva nazismului, vedem același eroism în acțiunile soldaților noștri de astăzi”, a spus Zelenski, care s-a adresat națiunii de pe un deal cu vedere la Kiev.

În ziua sărbătorii pe care Rusia o va marca cu o paradă, Zelenski o va primi la Kiev pe președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG