Linkuri accesibilitate

Ucraina se așteaptă la noi atacuri din partea Rusiei de Ziua Victoriei. Șefa Comisiei Europene, la Kiev


Alerta a fost declanşată în toată Ucraina după decolarea unui avion rusesc MiG-31K, care se ştie că transportă rachete hipersonice Kinjal.
Alerta a fost declanşată în toată Ucraina după decolarea unui avion rusesc MiG-31K, care se ştie că transportă rachete hipersonice Kinjal.

Alerta antiaeriană a fost activată luni în toată Ucraina, semnalând riscul unui atac rusesc cu rachete supersonice Kinjal, a anunțat purtătorul de cuvânt al Forţelor aeriene ucrainene, Iurii Ignat, la doar câteva ore după atacurile masive cu drone şi rachete ale Rusiei în zona Kievului şi în regiunea Odesa, potrivit EFE şi Reuters.

„Alerta a fost declanşată în toată Ucraina după decolarea unui avion rusesc MiG-31K, care se ştie că transportă rachete hipersonice Kinjal", a spus Ignat.

El a spus că armata ucraineană nu dispune de o apărare antiaeriană capabilă să protejeze întregul teritoriu de astfel de rachete.

„Noi nu avem suficiente sisteme Patriot care să poată proteja întregul spaţiu aerian ucrainean de acest tip de armament", a afirmat Ignat. Kinjal „este o racheta aerobalistică extrem de rapidă şi foarte precisă", a adăugat el, citat de Agerpres.

Un purtător de cuvânt al armatei ucrainene a anunţat în weekend că o rachetă rusească Kinjal a fost interceptată săptămâna trecută deasupra Kievului. Forţele ucrainene ar fi folosit pentru interceptarea acesteia unul dintre sistemele antirachetă Patriot primite luna trecută de la partenerii lor din NATO.


Până acum, Ucraina nu dispunea de sisteme de apărare antiaeriană capabile să intercepteze astfel de rachete.

Kinjal ('Pumnal', în rusă) sunt rachete lansate din aer cu o rază de acţiune de peste 2.000 de kilometri şi o viteză de zece ori mai mare decât cea a sunetului.

Această rachetă hipersonică de înaltă precizie poate transporta atât focoase nucleare, cât şi încărcături convenţionale.

Un expert militar ucrainean, Roman Svitan, a avansat duminică seara ideea că racheta Kinjal interceptată de sistemul Patriot săptămâna trecută deasupra Kievului urma să lovească cupola Radei Supreme, sediul parlamentului ucrainean, ca represalii la pretinsul atac cu drone deasupra Kremlinului, atribuit Ucrainei de Moscova.

Rusia a lansat luni cel mai mare roi de drone împotriva Ucrainei, în ajunul sărbătorii de 9 mai a Rusiei, care sărbătorește înfrângerea Germaniei naziste, pe care Kievul a marcat-o cu o zi mai devreme într-o nouă rupere simbolică cu Moscova.

Primarul Kievului, citat de Reuters, a declarat că Rusia a tras 60 de drone kamikaze de fabricație iraniană asupra țintelor ucrainene, dintre care 36 în capitală, toate fiind doborâte. Resturile au lovit apartamente și alte clădiri, rănind cel puțin cinci persoane din capitală.

Un depozit de alimente a fost incendiat de o rachetă în orașul Odesa de la Marea Neagră, unde oficialii au raportat că trei persoane au fost rănite.

A fost cel mai mare roi de drone de până acum într-o campanie aeriană reînnoită a Rusiei, declanșată în urmă cu 10 zile, după o pauză de la începutul lunii martie.

Kievul a spus că Moscova face, de asemenea, un ultim efort pentru a încerca să captureze orașul Bahmut, din estul Ucrainei, ruinat de atacurile rusești, pentru a-i oferi președintelui Vladimir Putin ceea ce ar fi singurul său premiu pentru o ofensivă costisitoare de iarnă a Rusiei, la timp pentru Ziua Victoriei.

Moscova se pregătește pentru parada de marți, de Ziua Victoriei, cea mai importantă zi din calendarul Rusiei sub Putin, care folosește triumful sovietic din 1945 asupra Germaniei naziste pentru a-și justifica invadarea Ucrainei.

Președintele Volodimir Zelenski a marcat Ziua Victoriei luni, pentru a se distanța de Moscova, anunțând că a semnat un decret pentru a schimba data sărbătorii în conformitate cu practica aliaților occidentali.

„Reamintindu-ne eroismul a milioane de ucraineni în acel război împotriva nazismului, vedem același eroism în acțiunile soldaților noștri de astăzi”, a spus Zelenski, care s-a adresat națiunii de pe un deal cu vedere la Kiev.

„Din păcate, răul s-a întors. Așa cum răul s-a repezit în orașele și satele noastre atunci, așa se întâmplă și acum. Așa cum ne-a ucis oamenii atunci, așa se întâmplă și acum", a spus el. „Și tot răul vechi pe care Rusia modernă îl aduce înapoi va fi învins, la fel cum a fost învins nazismul”.

Predarea armatei germane din 1945 a intrat în vigoare noaptea târziu pe 8 mai la Berlin, când era deja 9 mai la Moscova, dată care a devenit sărbătoarea sovietică.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a declarat că prin schimbarea datei, Zelenski a trădat memoria ucrainenilor care au luptat cu naziștii.

„Ce este mai rău decât un inamic? Un trădător. Acesta este Zelenski, întruchiparea lui Iuda în secolul 21", a spus ea.

Ucraina, ca parte a Uniunii Sovietice de atunci, a înregistrat mai multe victime, raportat la numărul său de locuitori, decât Rusia în al Doilea Război Mondial și una din țările cele mai afectate de Holocaust.

Paradă în Rusia, von der Leyen la Kiev

În ziua sărbătorii pe care Rusia o va marca cu o paradă, Zelenski va sublinia ambiția Ucrainei de a se alătura Occidentului, primind-o la Kiev pe președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a luat decizia neobișnuită de a-și anunța vizita în zona de război cu o zi înainte, în ciuda iminenței atacului rusesc.

Bruxelles-ul marchează ziua de 9 mai ca „Ziua Europei”, onorând o declarație a Franței din 1950 care a dus la înființarea organismului care a devenit Uniunea Europeană.

Rusia a anulat sau restrâns unele dintre uriașele parade militare care însoțesc în mod normal Ziua Victoriei.

Țările occidentale spun că această decizie a luat naștere în parte din preocupări de securitate și în parte pentru că Moscova a pierdut atât de mult echipament militar într-o ofensivă de iarnă eșuată în mare parte în Ucraina, care a cunoscut cea mai intensă luptă la sol din Europa de dup cel de-al Doilea Război Mondial.

Ucraina, care anul trecut a alungat forțele rusești de pe meterezele capitalei și a recuperat un teritoriu substanțial, și-a ținut trupele în defensivă în ultimele șase luni, dar spune că pregătește o contraofensivă masivă în săptămânile următoare.

Campania costisitoare de iarnă a Rusiei nu a capturat aproape niciun teren, în afară de micul oraș din estul Bahmut.

Comandantul forțelor terestre ucrainene, generalul colonel Olexandr Sîrski, care a vizitat linia frontului acolo, a declarat duminică: „Rușii încă speră să cucerească orașul până pe 9 mai. Sarcina noastră este să prevenim acest lucru”.

Trupele ruse din Bahmut sunt conduse de armata de mercenari Wagner, care a recrutat mii de condamnați penal.

Șeful acesteia, Evgheni Prigojin, a anunțat săptămâna trecută că se va retrage din Bahmut, acuzând ministerul de resort că nu le-a oferit luptătorilor săi suficientă muniție, dar a revenit duminică, spunând că i s-au promis acum armele de care are nevoie. La scurt timp de la mesajul său, Bahmutul supus unui atac sângeros cu bombe cu fostor,

La Kiev, exploziile au putut fi auzite duminică noaptea. Trei persoane au fost rănite în exploziile din districtul Solomianski, când epavele de drone au căzut în districtul Sveatoșîn, ambele la vest de centrul capitalei, a declarat primarul Vitali Klitsciko.

Administrația militară a Kievului a declarat că epava dronei s-a prăbușit pe o pistă a aeroportului Juliani, unul dintre cele două aeroporturi de pasageri ale capitalei, atrăgând acolo serviciile de urgență, deși nu a existat niciun incendiu. Resturile de drone au deteriorat și o clădire cu două etaje din districtul central Șevcenco.

La Odesa, flăcările au cuprins complet un depozit de alimente în imaginile postate pe Telegram de Serghei Bratciuk, purtătorul de cuvânt al administrației militare Odesa.

După ce alertele de raid aerian au răsunat ore în șir peste aproximativ două treimi din Ucraina, presa locală a declarat că explozii au fost auzite în regiunea de sud a Hersonului și în sud-estul regiunii Zaporojie.

Vladimir Rogov, un oficial instalat de ruși la Zaporojie, a declarat că forțele rusești au lovit un depozit și poziția trupelor ucrainene în micul oraș Orihiv.

De asemenea, forțele rusești au bombardat duminică opt locuri la Sumî, oraș din nord-estul Ucrainei, a declarat administrația militară regională într-o postare pe Facebook.

Atacurile s-au intensificat și în ultimele două săptămâni asupra țintelor deținute de Rusia, în special în Crimeea. Ucraina nu confirmă niciun de atac.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG