Japonia își va consolida relațiile cu NATO, urmând a găzdui inclusiv un sediu al organizației militare, a precizat marți, la Washington, ambasadorul japonez în SUA, Koji Tomita.
Acesta a confirmat astfel o informație publicată la începutul acestei luni de Nikkei Asia, care a citat oficiali ai NATO și Japoniei despre deschiderea noului sediu.
Ambasadorul japonez în SUA a precizat reporterilor că cele două părți „lucrează în această direcție [a înființării noului sediu]”, chiar dacă nu are încă o confirmare oficială când se va întâmpla acest lucru.
Noul birou ar urma să permită NATO să desfășoare consultări periodice cu Japonia și cu alți parteneri cheie din regiune, inclusiv Coreea de Sud, Australia și Noua Zeelandă.
Japonia și NATO au convenit să-și aprofundeze parteneriatul în ianuarie, în timpul unei vizite a secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, ambele părți argumentând că lumea „se confruntă cu schimbări care definesc o eră”, deoarece alianța militară caută parteneri pentru a aborda provocările militare tot mai mari prezentate de China și Coreea de Nord.
Nikkei Asia scria la începutul lunii că NATO și Japonia intenționează să semneze un Program de Parteneriat Personalizat (ITPP) înainte de Summitul NATO de la Vilnius, Lituania, din 11-12 iulie.
Cele două părți vor aprofunda colaborarea în abordarea amenințărilor cibernetice, vor coordona pozițiile cu privire la tehnologiile emergente și perturbatoare și vor face schimb de note privind combaterea dezinformării.
Despre întărirea relațiilor dintre Japonia și NATO a vorbit, într-un interviu exclusiv oferit la one2one Europei Libere, și ambasadorul Japoniei în România, Hiroshi Ueda.
Acesta a spus că invadarea Ucrainei de către Rusia a grăbit apropierea dintre țara sa și NATO.
„Relația dintre NATO și Japonia a devenit mai apropiată din cauza situației geopolitice, nu doar din Europa, dar și din Asia, din Indo-Pacific vreau să spun […] Agresiunea Rusiei nu este doar o chestiune care ține de Europa, ci și una care ține de lege, de ordinea internațională”, a spus Hueda.
NATO mai are birouri de legătură similare la ONU, în New York, la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, în Viena, precum și în Georgia, Ucraina, Bosnia și Herțegovina, Moldova și Kuweit.
În multe cazuri, țara gazdă oferă spațiu de birou pentru NATO, lucru care e posibil să se întâmple și în Japonia.