Linkuri accesibilitate

Atac al forțelor rusești în uniforme ucrainene asupra orașului Kupiansk. Apărarea ucraineană, spartă în nordul orașului


Forțele ucrainene s-au luptat săptămâni întregi să rețină trupele rusești la intrarea în Kupiansk. Rușii au avansat pe nodul feroviar și de transport din nord, est și sud.
Forțele ucrainene s-au luptat săptămâni întregi să rețină trupele rusești la intrarea în Kupiansk. Rușii au avansat pe nodul feroviar și de transport din nord, est și sud.

Forțele rusești au lansat un atac total asupra orașului Kupiansk, aflat în nord-estul Ucrainei, la câteva zile după ce au spart parțial apărarea ucraineană din nordul orașului.

Forțele ucrainene s-au luptat săptămâni întregi să rețină trupele rusești la intrarea în oraș. Rușii au avansat pe nodul feroviar și de transport din nord, est și sud.

Orașul se află sub control ucrainean din toamna anului 2022, când comandanții l-au reluat pe fondul unei ofensive surpriză în regiunea Harkov.

La începutul acestei săptămâni, mici unități de trupe rusești au reușit să intre pe la periferia nordică a orașului. Dar comandanții ucraineni susțin că au respins trupele rusești.

Forțele ucrainene au respins cu succes încercările trupelor rusești de a pătrunde în orașul Kupiansk, scrie Ukrinform, care citează Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

„Toate atacurile rusești în această direcție au fost respinse cu succes. Invadatorii ruși nu au reușit să intre în Kupiansk. Orașul se află sub controlul Forțelor Armate ale Ucrainei", a declarat purtătorul de cuvânt al Statului Major General, Andrei Kovalev pe 14 noiembrie.

Declarația a venit după ce site-ul web de monitorizare DeepState a susținut pe 13 noiembrie că unele unități rusești, inclusiv vehicule blindate și un tanc, au reușit să intre în Kupiansk, dar au suferit pierderi grele.

Pe Telegram, bloggerii ruși de război au scris că unități de infanterie au intrat într-o zonă industrială din partea de nord a orașului, unde au avut loc lupte aprige.

Statul Major al Ucrainei a spus că unitățile rusești au atacat districtele învecinate, dar nu a menționat nicio luptă în interiorul orașului.

De luni de zile, trupele ucrainene s-au luptat să rețină avansurile rusești pe linia frontului de aproape 1.100 de kilometri, scrie Kiev Independent.

Pe lângă Kupiansk, unitățile rusești se apropie de orașul Pokrovsk din Donbas și controlează parțial Torețk și Ciasîv Iar.

Dacă aceste orașe cad în mâinile Rusiei, liniile de aprovizionare și logistică ucrainene din Donbas vor fi grav amenințate.

Între timp, Ucraina și-a intensificat utilizarea dronelor pentru a viza baze militare și spații industriale, cum ar fi depozitele de combustibil din interiorul Rusiei.

Kupiansk este un centru logistic și feroviar cheie în partea de est a regiunii Harkov.

Cu mai multe autostrăzi și cinci linii de cale ferată care-l străbat, orașul a fost ocupat pentru scurt timp de forțele rusești înainte de a fi eliberat în timpul unei contraofensive ucrainene de succes în toamna anului 2022.

Potrivit lui Kovalev, forțele rusești au încercat să spargă apărarea ucraineană în zonă în jurul orei 14:30, ora locală, pe 13 noiembrie, atacând în patru etape cu 15 vehicule, inclusiv tancuri și vehicule blindate de luptă.

Purtătorul de cuvânt a spus că trupele rusești purtau uniforme ucrainene, ceea ce încalcă regulile internaționale de război.

Apărătorii ucraineni au distrus „toate vehiculele blindate rusești” și „o parte semnificativă a forței de muncă”, spune Kovalev.

Trupele rusești și-au intensificat eforturile lângă Kupiansk la începutul lunii septembrie și se află acum la doar 23 kilometri de periferia industrială a orașului, în nord-est.

Forțele Moscovei încearcă să găsească o bază pentru un impuls final pentru a ajunge la râul Oskil, împărțind orașul în două, înainte ca iarna să vină.

În urmă cu o zi, Rusia a atacat din nou orașul-port Odesa, centru important cu ieșire la Marea Neagră pentru exporturile ucrainene de cereale și agricultură.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG