Potrivit unui raport Amnesty International, folosirea pedepsei cu moartea la nivel global a atins cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani. Trei țări au realizat 90% din execuții: Iranul, Arabia Saudită și Egiptul. Peste o treime dintre execuțiile înregistrate au vizat infracțiuni legate de droguri, ceea ce reprezintă o încălcare evidentă a dreptului internațional, potrivit Amnesty International.
Raportul anunță că anul trecut au fost înregistrate 883 de execuții, în creștere cu 53% față de anul precedent, fără a lua în considerare execuțiile din China. Numărul execuțiilor din Arabia Saudită a fost cel mai ridicat înregistrat de Amnesty în ultimele trei decenii. Statele Unite au efectuat 18 execuții în 2022, față de 11 în anul precedent.
Documentul arată că Iranul a condamnat la moarte nu mai puțin de 576 de persoane, în timp ce Arabia Saudită a executat 196 de persoane, cel mai mare număr în ultimii 30 de ani. Amnesty Internațional estimează că în China au fost executați mii de oameni cu toate că Beijingul ține secrete datele privind pedeapsa cu moartea.
La sfârșitul anului 2022, cel puțin 28.282 de persoane erau condamnate la moarte în întreaga lume, potrivit Amnesty International.
Incidența pedepsei cu moartea rămâne învăluită în mister în țări precum China, Coreea de Nord și Vietnam, țări care nu oferă date oficiale deși practică pedeapsa cu moartea pe scară extinsă. Prin urmare, arată raportul, cifrele reale la nivel global sunt probabil mult mai mari decât cele înregistrate oficial de AMnesty International.
Raportul scrie și despre reluarea în 2022 a execuțiilor în Afganistan, Kuweit, Myanmar, Statul Palestina și Singapore.
La sfârșitul anului 2022, 112 de țări aboliseră pedeapsa cu moartea pentru toate infracțiunile, în timp ce nouă țări o aboliseră doar pentru infracțiuni obișnuite.
Raportul Amnesty International menționează și că numărul execuțiilor pentru infracțiuni legate de droguri a crescut de peste două ori în 2022 față de anul precedent. Amnesty atrage atenția că execuțiile pentru infracțiuni legate de droguri reprezintă o încălcare a dreptului internațional al drepturilor omului, care prevede că execuțiile ar trebui să fie aplicate doar pentru "cele mai grave infracțiuni", cum ar fi infracțiuni care implică omor intenționat.
În ciuda concluziilor îngrijorătoare, raportul arată și progrese. În 2022, șase țări, inclusiv Kazahstan, Papua Noua Guinee, Sierra Leone, Republica Centrafricană, Guineea Ecuatorială și Zambia, au abolit complet sau parțial pedeapsa cu moartea.
Liberia și Ghana au proiecte de lege privind abolirea, în timp ce autoritățile din Sri Lanka, Maldive și Malaysia au declarat că nu vor mai recurge la aplicarea sentințelor de moarte. În Parlamentul malaysian au fost propuse, de asemenea, proiecte de lege pentru abolirea pedepsei cu moartea.