Linkuri accesibilitate

Cod roșu de inundații în mai multe județe ale României. Meteorologii anunță că ploi torențiale continuă


În mai multe zone din țară localitățile au fost inundate după ce râurile din preajmă au revărsat ca urmare a precipitațiilor din ultimele zile.
În mai multe zone din țară localitățile au fost inundate după ce râurile din preajmă au revărsat ca urmare a precipitațiilor din ultimele zile.

Reprezentanții Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor au prelungit până duminică la prânz o avertizare de tip Cod Roșu de inundații pe mai multe bazine hidrografice din România.

UPDATE Duminică, 10.30:

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, duminică, avertizări Cod galben şi Cod portocaliu de averse şi instabilitatea atmosferică, ce vizează peste jumătate din ţară.

Potrivit meteorologilor, pe parcursul zilei de duminică, între orele 14:00 - 23:00, va fi Cod portocaliu de vreme rea în zone din 12 judeţe aflate în zona Carpaţilor Orientali, în estul Carpaţilor Meridionali şi în judeţele Buzău, Ialomiţa şi Călăraşi.

În aceste zone vor fi averse torenţiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi pe arii restrânse vijelii şi grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 30-40 l/mp şi izolat de peste 50-60 l/mp.
_______________________________________________________

Sâmbătă, hidrologii avertizau că riscul de inundații este unul major pe următoarele râuri:

  • Poganiş – pe sectorul aval confluenţă cu râul Tău - amonte Ac. Cadar Duboz (judeţul Caraş Severin);
  • Bârzava – pe sectorul aval confluenţă cu râul Fizeş (judeţele: Caraş Severin şi Timiş), Caraş, Nera (judeţul Caraş Severin);
  • Dunăre – afluenţii mici aferenţi sectorului amonte confluenţă cu râul Desnăţui (judeţele: Dolj, Mehedinţi şi Caraş Severin);
  • Jiu – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Sadu – amonte S.H. Rovinari;
  • Motru – bazin amonte S.H. Broşteni şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Broşteni (judeţele: Gorj şi Mehedinţi);
  • Jiu – pe sectorul aval confluenţӑ cu râul Motru – amonte S.H. Podari (judeţul Dolj) și Jiu – afluenţii de dreapta aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Motru – amonte S.H. Podari (judeţele: Dolj şi Mehedinţi).

O avertizare de tip Cod Portocaliu a fost de asemenea prelungită și extinsă, până duminică, la miezul nopții, pentru râuri din următoarele bazine hidrografice: Someşul Mare (judeţul Bistriţa Năsăud), Crişul Alb (judeţele: Hunedoara şi Arad), Arieş (judeţul Alba), Mureş (judeţele: Alba, Hunedoara, Cluj, Sibiu şi Arad), Bega (judeţul Timiş), Timiş (judeţele: Caraş Severin şi Timiş), Pogăniş (judeţul Caraş Severin), Bârzava, Moraviţa (judeţele: Caraş Severin şi

Între timp, Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, a convocat, sâmbătă dimineaţă, Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă (CMSU).

Oficialul a făcut apel la populaţie „să nu se aventureze în această perioadă în apropierea cursurilor de apă şi, mai ales, să nu încerce să traverseze cursurile de apă în zonele unde există avertizări ale autorităţilor, astfel încât să nu îşi pună viaţa în pericol”.

„Este prima dată când am înregistrat atâtea Coduri Roşii pe aceleaşi zone şi judeţe, în interval de o săptămână, ca urmare a precipitaţiilor succesive. Echipele de lucru ale Administraţiilor Bazinale de Apă sunt în teren şi şi putem interveni în continuare astfel încât să fie evitată pierderea de vieţi omeneşti”, a declarat Fechet.

Ploile continuă în mai multe județe

Sute de oameni au rămas izolați și mai multe lucrări de infrastructură au fost afectate în ultimele zile în sud-vestul țării din cauza inundațiilor.

Inundații puternice în județul Alba. Autoritățile au instituit Cod Roșu de inundații în câteva județe din sudul țării.
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:24 0:00

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, avertizări Cod galben şi Cod portocaliu de averse şi instabilitatea atmosferică, ce vizează peste trei sferturi din ţară.

Potrivit meteorologilor, pe parcursul zilei de sâmbătă, între orele 12:00 - 23:00, va fi Cod portocaliu de vreme rea în zone din 13 judeţe aflare în estul şi sud-estul Transilvaniei, cea mai mare parte a Moldovei, în zona Carpaţilor Orientali şi estul Carpaţilor Meridionali.

În aceste zone vor fi averse torenţiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi pe arii restrânse vijelii şi grindină.

De asemenea, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor fi de 30 - 40 l/mp şi izolat de peste 50 l/mp.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG