Linkuri accesibilitate

Secretarul american al apărării: „Fără îndoială”, Ucraina se va alătura NATO după încheierea războiului


„Nu am nicio îndoială că se va întâmpla și am auzit că aproape fiecare țară din sală spune la fel”, a declarat secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, după un summit de două zile al NATO dominat de o singură întrebare: când se va alătura Kievul alianței. 
„Nu am nicio îndoială că se va întâmpla și am auzit că aproape fiecare țară din sală spune la fel”, a declarat secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, după un summit de două zile al NATO dominat de o singură întrebare: când se va alătura Kievul alianței. 

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat joi pentru CNN că nu are nicio „îndoială” că Ucraina va deveni parte a NATO după încheierea războiului declanșat de invazia rusescă în Ucraina.

„Nu am nicio îndoială că se va întâmpla și am auzit că aproape fiecare țară din sală spune la fel”, a declarat Austin lui Wolf Blitzer de la CNN, după un summit de două zile al NATO dominat de o singură întrebare: când se va alătura Kievul alianței.

Întrebat cât de aproape este Ucraina de îndeplinirea standardelor NATO, Austin a spus că mai sunt pași de făcut.

El a spus că unul din acești pași privește „reforma judiciară”, care ar trebui să se întâmple în Ucraina pentru „a se asigura că democrația este într-o formă bună”.

„Cred că a fost [un mesaj] liniștitor pentru [președintele ucrainean] Volodimir Zelenski”, a spus el, adăugând că mai „sunt și alte lucruri care ar trebui să se întâmple, cum ar fi reforma judiciară și lucruri care să dea garanții că democrația este într-o formă bună” în Ucraina.

„În ceea ce privește pregătirea și echiparea, mai este de făcut”, a spus Austin.

„Dar facem această muncă acum, în timp ce ei luptă în acest război” și „trebuie făcute mai multe pentru a ne asigura că au o gamă completă de capabilități”, a adăugat Austin.

După două zile, summitul NATO de la Vilnius s-a încheiat miercuri seara.

În timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a plecat fără o garanție prinvind apartenența deplină la NATO pentru țara sa sfâșiată de război după încheierea sa, el și-a asigurat cel puțin simplificarea accesului în alianță, căreia i se adaugă și o serie de alte măsuri de securitate din partea aliaților occidentali.

Summitul NATO de la Vilnius a început cu replici tensionate între Kiev și Occident din cauza lipsei unui calendar privind intrarea Ucrainei în alianță, dar s-a încheiat miercuri cu un val de garanții de solidaritate și securitate din partea liderilor occidentali că viitorul Ucrainei va fi doar cu blocul militar.

Președintele american Joe Biden a fost cel care a spus că Ucraina nu este pregătită să intre în NATO. El a declarat într-un interviu acordat CNN în exclusivitate săptămâna trecută că războiul Rusiei în Ucraina trebuie să se încheie înainte ca alianța să poată lua în considerare adăugarea Kievului în rândurile sale.

Biden a recunoscut la summit că alianța nu a invitat Ucraina la aderare, pentru că mai are de lucrat la „reformele necesare”. Președintele american a adăugat, însă, că pentru a spori securitatea țării „nu așteptăm ca acest proces să fie terminat”.

În interviul acordat joi, Austin a apărat, de asemenea, decizia SUA de a sprijini Ucraina cu muniții cu dispersie și a spus că „în primul rând, cred că ar trebui să ne amintim că ei luptă din greu pentru a-și apăra teritoriul suveran (...). Ei nu cer munițiile ca să invadeze o altă țară, așa cum au făcut rușii: ei au folosit muniții cu dispersie de la bun început.”

El a spus că ucrainenii s-au angajat „în scris” că vor folosi aceste muniții doar în „locuri adecvate” și nu în zonele populate. „Vor înregistra locurile în care le folosesc și vor acorda prioritate eforturilor de deminare”, a spus el. „Și îi vom ajuta să facă asta, în acele locuri în care ne-au dat condițiile.”

La întoarcerea lui Zelenski la Kiev, un general ucrainean a confirmat că Ucraina a primit deja muniții cu dispersie din Statele Unite pentru susținerea contraofensivei împotriva forțelor rusești invadatoare.

„Tocmai le-am primit, nu le-am folosit încă, dar pot schimba radical” situația de pe câmpul de luptă, Alexandr Tarnavskîi.

El a spus că Ucraina nu va folosi munițiile cu dispersie în zone civile, răspunzând astfel îngrijorărilor cu privire la pericolul pe care acestea îl pot reprezenta pentru necombatanți.

Apărarea antiaeriană a Ucrainei a blocat noaptea trecută mai multe atacuri în cascadă lansate de Rusia împotriva Kievului, inclusiv două rachete de croazieră și 20 de drone de fabriacație iraniană, au anunțat joi Forțele Aeriene Ucrainene.

Oficialii ucraineni au declarat că o persoană a murit și alte două au fost rănite în atacul care a marcat a treia noapte consecutivă de atacuri aeriene asupra capitalei ucrainene.

​Europa Liberă România e pe Google News. Vă puteți abona AICI.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG