Linkuri accesibilitate

Noii miniștri Natalia Intotero și Simona Bucura-Oprescu au depus jurământul. Iohannis nu mai vrea alte demisii în Guvern


Natalia Intotero (în stânga), noul ministru al Egalității de Șanse și Familiei și Natalia Simona Bucura-Oprescu (în dreapta), noul ministru al Muncii, alături de președintele Klaus Iohannis și de premierul Nicolae Ciolacu, la depunerea jurământului.
Natalia Intotero (în stânga), noul ministru al Egalității de Șanse și Familiei și Natalia Simona Bucura-Oprescu (în dreapta), noul ministru al Muncii, alături de președintele Klaus Iohannis și de premierul Nicolae Ciolacu, la depunerea jurământului.

Noul ministru al Muncii, Simona-Bucura Oprescu și noul ministru al Egalității de Șanse, Natalia Intotero, au depus miercuri jurământul la palatul Cotroceni, după ce președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de numire în funcție al acestora.

Atât Simona-Bucura Oprescu precum și Natalia Intotero sunt deputați PSD și urmează în funcție lui Marius Budăi - fostul ministru al Muncii și Gabrielei Firea - ex ministru al Egalității de Șanse.

Natalia Intotero (în stânga) și Simona Bucura-Oprescu (în dreapta) sunt deputate din 2012 și au condus fiecare cât o Comisie parlamentară.
Natalia Intotero (în stânga) și Simona Bucura-Oprescu (în dreapta) sunt deputate din 2012 și au condus fiecare cât o Comisie parlamentară.

Cei doi au demisionat săptămâna trecută din funcție, ca urmare a scandalului legat de așa-numitele „azile ale groazei”, în care persoane vulnerabile erau torturate și umilite.

Ceremonia de miercuri a fost una scurtă, în care președintele nu a rostit niciun discurs. Șeful statului declarase luni că demisiile „politice” sunt suficiente în acest scandal

PSD ceruse, prin vocea purtătorului de cuvânt Lucian Romașcanu, după demisiile miniștrilor PSD Gabriela Firea și Marius Budăi, demisia actualului ministru al Culturii, Raluca Turcan, de la PNL.

În vremea în care a fost ministru al Muncii, Turcan a semnat avizul unuia dintre azilele groazei, din Voluntari. Ea a declarat recent că la momentul avizului respectiv lucrurile erau în regulă din punct de vedere legal.

„Acum cred că demisiile politice au fost suficiente. Pentru moment este important să se găsească toate persoanele care efectiv s-au făcut vinovate de grozăviile care au fost descoperite”, a declarat președintele Iohannis.

Asta după ce săptămâna trecută, la scurt timp de la izbucnirea scandalului privind azilele grozei, Klaus Iohannis declarase că este nevoie ca politicienii să aibă curajul de a-și asuma și decizii politice și că vinovații pentru situația care trebuie să își asume răspunderea.

Noii miniștri, deputați și președinți de Comisii în Parlament

Fără să fie cele mai cunoscute voci din PSD, atât Simona Bucura-Oprescu, precum și Natalia Intotero sunt deputați ai formațiunii, aflate la al treilea mandat.

Ambele sunt totodată președinți de Comisii. În timp ce Natalia Intotero conduce Comisia de Învățământ, Simona Bucura-Oprescu este președintele Comisiei pentru administrație publică și amenajarea teritoriului.

Simona-Bucura Oprescu (43 de ani) este economist, licențiată în Finanțe-Bănci la Universitatea din Craiova, cu cursuri post-universitare în domeniul relațiilor europene la Academia de Poliție Alexandru Ioan Cuza respectiv în securitate, la Colegiul Național de Informații.

A fost vicepreședinte al Consiliului Județean Argeș, iar după ce a devenit parlamentar a fost secretar, iar ulterior vicepreședinte și președinte în Comisia de Administrație Publică și Amenajarea Teritoriului.

Natalia Intotero (4& de ani) este de formație profesoară de limba română, a absolvit Colegiul de Institutori Limba Engleză din cadrul Universităţii de Vest, Timişoara (1999-2002) şi Facultatea Limba şi Literatura Română - Limba şi Literatura Engleză (2002-2006).

Ulterior a absolvit și Relații Internaționale la universitatea privată Spiru Haret.

A fost ministru pentru Românii de Pretutindeni, în două intervale de timp din perioada 2018 - 2019 și vicepreședinte al Comisiei de Politici Externe din Camera Deputaților.

XS
SM
MD
LG