Cinci țări din Europa Centrală și de Est doresc prelungirea interdicției la importurile de cereale ucrainene cel puțin până la sfârșitul anului, au declarat miercuri miniștrii agriculturii, după întâlnirea de la Varșovia.
Cinci state membre ale UE din Europa Centrală și de Est vor cere împreună miercuri Uniunii Europene să prelungească interdicția asupra importurilor de cereale din Ucraina dincolo de termenul limită de 15 septembrie, pentru a evita perturbări majore ale pieței, a declarat ministrul ungar al fermelor pentru Reuters.
Ministrul ungar Agriculturii, Istvan Nagy, a declarat înainte de întâlnirea de la Varșovia că cele cinci țări vor cere ca această interdicție de import să rămână pentru patru produse ucrainene: grâu, porumb, semințe de rapiță și semințe de floarea soarelui, cu continuarea, deocamdată, a transporturilor de tranzit.
Cu toate acestea, el a spus că vor discuta, de asemenea, o opțiune prin care țările ar putea cere în mod individual UE să adauge și alte produse pe lista cu interdicții.
„Mergem la Varșovia pentru a consolida cooperarea celor cinci țări și [pentru] a semna o declarație sau un acord în care vom cere UE să prelungească interdicția după 15 septembrie”, a spus Nagy.
El a remarcat că recoltele de porumb și floarea soarelui încă nu au intrat în depozitele ungurești, dar că încă sunt cereale ucrainene în aceste depozite.
Blocajele anterioare în transportul cerealelor au prins milioane de tone de cereale în cele cinci țări, coborând prețurile pentru fermierii locali.
El a spus că poziția majorității dintre cei cinci membri este ca interdicția să rămână până la 31 decembrie.
„Evident, Ucraina, având în vedere dimensiunea ei, orice produce și exportă în Europa, deranjează piața. Situația este aceeași cu carnea de pui, ouăle, mierea", a spus el.
„Deocamdată, cele patru produse vor rămâne, ne străduim să păstrăm interdicția acestor patru produse și probabil va exista un acord prin care țările, în mod individual, pot cere UE să impună interdicția asupra produselor suplimentare, despre asta vom vorbi.”
Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia au devenit rute alternative de tranzit pentru cerealele ucrainene, pentru a ajuta la compensarea încetinirii exporturilor prin porturile Ucrainei la Marea Neagră, blocate de forțele rusești după invazia rusească.
În mai, UE a permis Bulgariei, Ungariei, Poloniei, României și Slovaciei să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea soarelui ucrainene, permițând în același timp tranzitul acestor mărfuri pentru export în alte țări. Interdicția expiră pe 15 septembrie.
Pe lista țărilor care cer extinderea interdicției se află unii dintre cei mai mari susținători diplomatici ai Kievului în războiul său împotriva Moscovei, care spun, însă, că afluxurile de cereale ucrainene i-au afectat pe fermierii locali.
Ieșirea Rusiei din Inițiativa pentru Cereale de la Marea Neagră ar putea duce la creșterea fluxurilor de cereale și blocaje în cele cinci țări, spun acestea.
În luna mai, Uniunea Europeană a permis celor cinci țări să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea soarelui ucrainene, permițând în același timp tranzitul acestor mărfuri pentru export în altă parte, inclusiv în alte țări ale UE. Această interdicție se va încheia pe 15 septembrie.
Europa Liberă România e pe Google News. Vă puteți abona AICI.