Linkuri accesibilitate

Rușii au atacat silozurile din regiunea Odesa. Peste opt milioane de tone de grâne ucrainene au fost expediate prin Portul Constanța


Guvernatorul regiunii Odesa a spus că atacurile aeriene ruseşti asupra sudului Ucrainei au avariat în cursul nopţii silozuri de cereale şi depozite într-unul dintre porturile fluviale de pe Dunăre.
Guvernatorul regiunii Odesa a spus că atacurile aeriene ruseşti asupra sudului Ucrainei au avariat în cursul nopţii silozuri de cereale şi depozite într-unul dintre porturile fluviale de pe Dunăre.

O navă de containere a părăsit miercuri dimineaţă portul ucrainean Odesa de la Marea Neagră, folosind un nou coridor temporar pe care Kievul a anunţat că l-a instituit pentru navele comerciale care pleacă din porturile sale blocate de Rusia, informează Reuters.

Ucraina a anunţat săptămâna trecută că va institui un „coridor umanitar" în Marea Neagră pentru a permite să plece navelor de marfă care au fost blocate în porturile sale de când Rusia a lansat războiul, în februarie 2022.

Moscova nu a indicat dacă va respecta coridorul de transport maritim, iar surse de transport maritim şi de asigurări şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la siguranţa deplasării.

„O primă navă a folosit coridorul temporar pentru navele comerciale spre/dinspre porturile din Odesa Mare", a declarat vicepremierul Oleksandr Kubrakov pe Facebook.

El a identificat nava de containere ca fiind JOSEPH SCHULTE, sub pavilion Hong-Kong, şi a spus că aceasta se afla în port din 23 februarie 2022, cu o zi înainte de invazie.

Kubrakov a precizat că nava transportă peste 30.000 de tone de marfă în 2.114 containere.

„Coridorul va fi folosit în principal pentru a evacua navele care se aflau în porturile ucrainene (Ciornomorsk, Odesa şi Pivdenni) în momentul invaziei la scară largă a Federaţiei Ruse", a declarat vicepremierul.

Nava care a părăsit Odesa pe 16 august a fost prima navă comercială care a plecat din port din 16 iulie. Pe 17 iulie, Moscova a anunțat retragerea dintr-un acord intermediat de ONU pentru a facilita exporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagră.

ONU a criticat decizia, spunând că „va da o lovitură oamenilor în nevoie de pretutindeni”.

Tot despre cerealele ucrainene, guvernatorul regiunii Odeda a declarat că atacurile aeriene ruseşti asupra sudului Ucrainei au avariat în cursul nopţii silozuri de cereale şi depozite într-unul dintre porturile fluviale de pe Dunăre, o facilitate cheie pentru transportul de cereale.

„Teroriştii ruşi au atacat regiunea Odesa, de două ori, noaptea trecută, cu drone de atac", a declarat guvernatorul Oleh Kiper pe aplicaţia de mesagerie Telegram. „Ţinta principală a fost infrastructura portuară şi de cereale din sudul regiunii", a precizat el.

„Unul dintre porturile de pe Dunăre a fost lovit de bombardamentele inamice, care au avariat depozitele şi instalaţiile de depozitare a cerealelor. Incendiile au fost stinse rapid de către Serviciul de Stat pentru Situaţii de Urgenţă", a declarat guvernatorul, fără a preciza dacă este vorba despre portul Reni sau Ismail.

Ce spune Ministerul Apărării din România

Într-un comunicat de presă, Ministerul Apărării Naționale condamnă cu fermitate atacurile executate în mod repetat de forțele armate ale Federației Ruse împotriva zonelor locuite de populația civilă și elementelor din infrastructura critică ale Ucrainei.

„Războiul de agresiune declanșat de forțele ruse împotriva Ucrainei reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internațional”.

Chiar dacă ucrainenii nu au precizat care sunt porturile atacate de ruși, Ministerul Apărării arată că acestea sunt Ismail și Reni, situate în apropierea granițelor României.

Românii spun că „nu au identificat amenințări de natură militară la adresa teritoriului național sau apelor teritoriale ale României”.

În același timp, Ministerul Apărării Naționale susține că a întărit măsurile de vigilență stabilite conform planurilor naționale și aliate și monitorizează în permanență spațiul național terestru, maritim și aerian, în cooperare cu structurile NATO.

Autoritatea portuară din Constanța: Peste 8 milioane tone de cereale ucrainene au ieșit prin port

Reuters arată că Ucraina a expediat 8,1 milioane de tone de cereale prin portul românesc Constanţa de la Marea Neagră, în perioada ianuarie-iulie 2023, ritmul încetinind semnificativ după ce Rusia a atacat infrastructura porturilor ucrainene.

Cifrele au fost date de Autoritatea portuară din Constanţa, în primele şapte luni din acest an 8,1 milioane de tone de cereale ucrainene au părăsit portul românesc, comparativ cu un nivel de 7,5 milioane de tone la 31 iunie 2023.

Chiar şi înainte de mijlocul lunii iulie, când Rusia a anunţat că se retrage din acordul care permitea Ucrainei să exporte cereale din porturile sale la Marea Neagră, Constanţa era principala rută alternativă de livrare a cerealelor ucrainene.

De la mijlocul lunii iulie Rusia a atacat de câteva ori porturile ucrainene.

XS
SM
MD
LG